Milujete pikantné? Spojte čili s čokoládou! Takú slasť ste ešte neokúsili
18. 11. 2014, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:27)

Zdroj: Shutterstock
Tieto dve chute sa výborne dopĺňajú. Svoje o tom vedia i Johnny Depp a Juliette Binoche z filmu Čokoláda. Vyskúšajte túto čokoládovú tortu s čili.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Zázračné korenie čili pochádza z Južnej Ameriky, kde ho poznajú už z dôb 7500 rokov pred naším letopočtom. Presne tu došlo k jeho priam osudovému spojeniu s kakaom vo forme horúceho nápoja. Po vynájdení spracovateľskej technológie koncom 19. storočia už na európskom kontinente sa objavila čokoláda vo forme akú ju poznáme aj dnes. Korenie čili sa však do nej začalo pridávať až podstatne neskôr, keď sa zistilo, že zvýrazňuje chuť kakaa. Spojenie kakaa a čili má však aj ďalšie prospešné vlastnosti – obe totiž podporujú kardiovaskulárny systém a zároveň sa obe považujú za prirodzené afrodiziaká.
Čokoládová torta s čili
(8 porcií)
Zdroj: Shutterstock
Čokoládová torta s čili
Potrebujeme:
1 až 2 papričky čili, 150 g hladkej múky, 100 g masla,1 vajce, štipka soli, múka na posypanie dosky, maslo na vymastenie formy
Na ozdobenie:
60 g zmesi orechov a semienok (tekvicové jadierka, mandle, píniové oriešky, lieskovce...), 450 ml smotany na šľahanie, 350 g tmavej čokoládovej polevy, 40 g masla
Takto sa to podarí:
Papričky čili umyjeme, očistíme a najemno nasekáme. Múku nasypeme na pracovnú dosku a do stredu urobíme jamku. Naslo nakrájame na kocky a dáme do jamky spolu s vajcom a soľou. Spolu s polovicou čili spracujeme na hladké cesto. Podľa potreby pridáme trochu studenej vody prípadne múky. Cesto zabalíme do fólie a dáme aspoň na 30 minút do chladničky.
Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vyložíme ním vymastenú tortovú formu s priemerom 22 cm. Z cesta vytvoríme aj okraj. Na cesto položíme kruh vystrihnutý z papiera na pečenie a na vrch nasypeme strukovinu. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme zhruba 20 minút. Vyberieme z rúry, papier so strukovinou odstránime a korpus necháme vychladnúť. Nakoniec vyberieme z formy.
Zmes orechov nahrubo nasekáme a opečieme na suchej panvici, až sa rozvoňajú. Vyberieme, necháme vychladnúť a zmiešame so zvyšným čili. Smotanu prevaríme a odstavíme. Čokoládu nasekáme a spolu s maslom dáme do misy. Za stáleho miešania po častiach zapracujeme horúcu smotanu, aby vznikol hladký čokoládový krém. Krém nanesieme na korpus a na niekoľkých miestach necháme ozdobne pretiecť. Posypeme zmesou orechov a čili a pred podávaním necháme aspoň 2 hodiny vychladiť.
Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 120 minút
Náročnosť: **