Milujete zaváranie? Skúste to ako my a už nebudete zavárať inak! Bod 4 robia všetci ZLE!
27. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:01)

Zdroj: shutterstock
Chcete maškrtiť v zákutiach svojej komory počas celého roka? Poskytneme vám cenné rady a tipy na dokonalé zaváranie.

Či už používate zaváraniny do varenia, pečenia, alebo ich máte rady ako prílohu k hlavným jedlám, ovocie a zelenina v pohároch sú pokladmi vašej špajzy. Jahody, višne, čerešne, jablká, slivky, marhule, broskyne, uhorky, hrášok, huby, baranie rohy a mnohé iné dopestované dobroty sa dajú spracovať tak, aby sme si na nich pochutnávali kedykoľvek. Výroba domácich džemov, zaváranie zeleniny a ovocia, to je jednoducho mravčia práca. Ponúkame vám pár zásad úspešného zavárania.
1. zásada: Čistota
Dokonale čisté musia byť všetky pomôcky, s ktorými budete pracovať, teda najmä vrchnáky a poháre. Najlepšie urobíte, ak ich sterilizujete v hrnci s horúcou vodu alebo poukladáte na plech naplnený vodou a zahrejete v rúre. Po sterilizácii nechajte poháre vyschnúť, neutierajte ich. Ovocie alebo zelenina, ktoré chcete zavariť, musíte najskôr prebrať. Vyberajte len zdravé a nie príliš mäkké kusy. Z nich môžete urobiť džem, do ktorého sa hodí aj prezreté ovocie. Odstráňte aj lístky, stopky, dôkladne ho umyte a nechajte odkvapkať.
2. zásada: Plnenie
Do pohárov vložte toľko plodov, aby ste ich mohli ešte zaliať nálevom a bez problémov uzavrieť viečkom, teda nie úplne po vrch. Rozhodne netlačte plody dovnútra nasilu. Kôstkové ovocie ako čerešne alebo slivky prekrojte a odkôstkujte. Väčšie plody, napríklad jablká alebo uhorky, pokrájajte na menšie časti. Pri ukladaní menších plodov si môžete pomôcť potrasením pohára.
Zdroj: shutterstock
Uhorky
3. zásada: Nálev
Do pohárov pridajte nálev. Ovocie môžete zaliať vodou a dosladiť alebo si z vody a kryštálového cukru uvaríte jednoduchý sirup. Zeleninu zavárajte klasickým sladkokyslým nálevom. Vychladnutým nálevom nezalejte pohár úplne dovrchu. Od nálevu po viečko by mal zostať aspoň centimeter voľný. Poháre dobre uzatvorte, pomôcť si môžete aj zatváracou hlavicou. Viečko na pohári musí dobre priľnúť. Ak by sa stalo, že vám uzáver nedrží pevne, radšej ho vymeňte.
4. zásada: Sterilizácia
Je viacero spôsobov zavárania. Základný je, že na dno hrnca poukladáte poháre a zalejete ich vodou. Voda nesmie siahať nad poháre, ale približne do ich tretiny. Sterilizujte desať až pätnásť minút pri 85 °C. Po zavarení je veľmi dôležité uložiť poháre na podložku (deka, utierka) a otočiť hore dnom. Nechajte ich celkom vychladnúť. Pred uskladnením skontrolujte, či netečú.
5. zásada: Kontrola
Jednotlivé zaváraniny označte štítkom, na ktorý napíšete, o akú zaváraninu ide a kedy bola zavarená. Dosiahnete tak prehľad, ktoré treba skonzumovať skôr. Sem-tam zaváraniny prezrite, či sú v poriadku a nevidno na nich náznaky plesne, prípadne vypuknuté viečko. Pokazené zaváraniny vyhoďte.
A tieto poznáte?
Zaváranie v rúre
Predhrejte rúru a do plechu s vyšším okrajom nalejte horúcu vodu, aby siahala asi 3 cm, a postavte tam zaváraninové poháre. Ubezpečte sa, že sú pevne uzatvorené a vzájomne sa nedotýkajú. Naplnený plech vložte do spodnej časti rúry a nastavte teplotu na 120 °C. Približne po piatich minútach znížte túto teplotu na 90 °C. Sledujte aj vodu v plechu, ak by sa odparila, doplňte ju. Čas zavárania je 30 až 60 minút. Následne nechajte poháre ešte 15 až 30 minút postáť v rúre.
Pomocou umývačky
Najskôr sa uistite, či nemáte v umývačke nejaký riad, prípadne zvyšky čistiaceho prostriedku. Poháre na zaváranie pevne uzavrite a naukladajte do umývačky viečkom hore. Snažte sa medzi nimi uchovávať odstupy približne 5 cm. Nastavte program na teplotu 70 – 80 °C s časom 2 hodiny.
Zaváranie v mikrovlnke
Dobre uzavreté poháre so zaváraninou postavte do mikrovlnky rovnomerne a tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pripravte výkon na 700 W. Nastavte čas, ktorý závisí od veľkosti pohárov a ich množstva. Čím viac pohárov sa chystáte zavárať v mikrovlnke, tým dlhšie bude zaváranie trvať. Pri väčšom množstve pohárov násobte čas ich množstvom. Ak radšej používate 0,3 l poháre, čas v mikrovlnke je 3 minúty na 1 pohárik. Pri 0,7 l treba nechať pohár v rúre 6 minút. Teda 5 pohárov s objemom 0,7 l budete pri výkone 700 W zavárať 30 minút, s objemom 0,3 l 15 minút.
Prečo to vyskúšať?
Zaváranie je spôsob, ako uskladniť dopestovanú úrodu ovocia a zeleniny, ktorú nestíhame skonzumovať. Zakonzervované zaváraniny nám vydržia dlhšie. Zároveň by bolo škoda nechať pokaziť alebo vyhodiť dozretú úrodu, ktorú nestíhame spotrebovať. Domáce zaváraniny môžete skladovať aj niekoľko rokov.
Ako si pomáhali naše starké?
Ak patríte ku gazdinkám, ktoré sa rady zvŕtajú nad dozretou úrodou a zaváracími pohármi, ponúkame vám pár trikov:
Soľ
Podľa receptúry starých mám je vhodné pridať do zaváranín štipku soli. Je prirodzený konzervant. No narábajte s ňou mimoriadne opatrne, najmä pri ovocných zaváraninách. Soľ nemá prebiť ich sladkastú chuť.
Citrón
Pri jablkovom kompóte určite využijete citrónovú šťavu, ktorá zabráni zhnednutiu jabĺk. Stačí, keď pokrájané kúsky pokvapkáte citrónom alebo pridáte koliesko citróna do pohára počas plnenia. Dužina si zachová svoju prirodzenú sviežu farbu.
Koreniny
Zavárate hrušky? Nezabudnite na krásnu vôňu a výnimočnú chuť. Pridajte do pohára klinčeky, aníz alebo škoricu. Okrem toho, že jablkovému či hruškovému kompótu dodajú skvelú chuť, sú prospešné aj pre vaše zdravie, pretože pôsobia ako prírodné antioxidanty, sú účinné v boji proti nachladnutiu, infekciám a podporujú trávenie.
Zdroj: shutterstock
Škorica