Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Milujete zaváranie? Skúste to ako my a už nebudete zavárať inak! Bod 4 robia všetci ZLE!

Podľahnite čaru zavárania

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Chcete maškrtiť v zákutiach svojej komory počas celého roka? Poskytneme vám cenné rady a tipy na dokonalé zaváranie.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 1:17
Remaining Time 1:17
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Zaváracia sezóna v plnom prúde!Ponúkame užitočné rady a tipy na rýchle zaváranie

    Či už používate zaváraniny do varenia, pečenia, alebo ich máte rady ako prílohu k hlavným jedlám, ovocie a zelenina v pohároch sú pokladmi vašej špajzy. Jahody, višne, čerešne, jablká, slivky, marhule, broskyne, uhorky, hrášok, huby, baranie rohy a mnohé iné dopestované dobroty sa dajú spracovať tak, aby sme si na nich pochutnávali kedykoľvek. Výroba domácich džemov, zaváranie zeleniny a ovocia, to je jednoducho mravčia práca. Ponúkame vám pár zásad úspešného zavárania.

    1. zásada:  Čistota

    Dokonale čisté musia byť všetky pomôcky, s ktorými budete pracovať, teda najmä vrchnáky a poháre. Najlepšie urobíte, ak ich sterilizujete v hrnci s horúcou vodu alebo poukladáte na plech naplnený vodou a zahrejete v rúre. Po sterilizácii nechajte poháre vyschnúť, ne­utierajte ich. Ovocie alebo zelenina, ktoré chcete zavariť, musíte najskôr prebrať. Vyberajte len zdravé a nie príliš mäkké kusy. Z nich môžete urobiť džem, do ktorého sa hodí aj prezreté ovocie. Odstráňte aj lístky, stopky, dôkladne ho umyte a nechajte odkvapkať.

    2. zásada:  Plnenie

    Do pohárov vložte toľko plodov, aby ste ich mohli ešte zaliať nálevom a bez problémov uzavrieť viečkom, teda nie úplne po vrch. Rozhodne netlačte plody dovnútra nasilu. Kôstkové ovocie ako čerešne alebo slivky prekrojte a odkôstkujte. Väčšie plody, napríklad jablká alebo uhorky, pokrájajte na menšie časti. Pri ukladaní menších plodov si môžete pomôcť potrasením pohára.

    3. zásada:  Nálev

    Do pohárov pridajte nálev. Ovocie môžete zaliať vodou a dosladiť alebo si z vody a kryštálového cukru uvaríte jednoduchý sirup. Zeleninu zavárajte klasickým sladkokyslým nálevom. Vychladnutým nálevom nezalejte pohár úplne dovrchu. Od nálevu po viečko by mal zostať aspoň centimeter voľný. Poháre dobre uzatvorte, pomôcť si môžete aj zatváracou hlavicou. Viečko na pohári musí dobre priľnúť. Ak by sa stalo, že vám uzáver nedrží pevne, radšej ho vymeňte.

    4. zásada:  Sterilizácia

    Je viacero spôsobov zavárania. Základný je, že na dno hrnca poukladáte poháre a zalejete ich vodou. Voda nesmie siahať nad poháre, ale približne do ich tretiny. Sterilizujte desať až pätnásť minút pri 85 °C. Po zavarení je veľmi dôležité uložiť poháre na podložku (deka, utierka) a otočiť hore dnom. Nechajte ich celkom vychladnúť. Pred uskladnením skontrolujte, či netečú.

    5. zásada:  Kontrola

    Jednotlivé zaváraniny označte štítkom, na ktorý napíšete, o akú zaváraninu ide a kedy bola zavarená. Dosiahnete tak prehľad, ktoré treba skonzumovať skôr. Sem-tam zaváraniny prezrite, či sú v poriadku a nevidno na nich náznaky plesne, prípadne vypuknuté viečko. Pokazené zaváraniny vyhoďte.

    A tieto poznáte?

    Zaváranie v rúre

    Predhrejte rúru a do plechu s vyšším okrajom nalejte horúcu vodu, aby siahala asi 3 cm, a postavte tam zaváraninové poháre. Ubezpečte sa, že sú pevne uzatvorené a vzájomne sa nedotýkajú. Naplnený plech vložte do spodnej časti rúry a nastavte teplotu na 120 °C. Približne po piatich minútach znížte túto teplotu na 90 °C. Sledujte aj vodu v plechu, ak by sa odparila, doplňte ju. Čas zavárania je 30 až 60 minút. Následne nechajte poháre ešte 15 až 30 minút postáť v rúre.

    Pomocou umývačky

    Najskôr sa uistite, či nemáte v umývačke nejaký riad, prípadne zvyšky čistiaceho prostriedku. Poháre na zaváranie pevne uzavrite a naukladajte do umývačky viečkom hore. Snažte sa medzi nimi uchovávať odstupy približne 5 cm. Nastavte program na teplotu 70 – 80 °C s časom 2 hodiny.

    Zaváranie v mikrovlnke

    Dobre uzavreté poháre so zaváraninou postavte do mikrovlnky rovnomerne a tak, aby sa navzájom nedotýkali. Pripravte výkon na 700 W. Nastavte čas, ktorý závisí od veľkosti pohárov a ich množstva. Čím viac pohárov sa chystáte zavárať v mikrovlnke, tým dlhšie bude zaváranie trvať. Pri väčšom množstve pohárov násobte čas ich množstvom. Ak radšej používate 0,3 l poháre, čas v mikrovlnke je 3 minúty na 1 pohárik. Pri 0,7 l treba nechať pohár v rúre 6 minút. Teda 5 pohárov s objemom 0,7 l budete pri výkone 700 W zavárať 30 minút, s objemom 0,3 l 15 minút. 

    Prečo to vyskúšať?

    Zaváranie je spôsob, ako uskladniť dopestovanú úrodu ovocia a zeleniny, ktorú nestíhame skonzumovať. Zakonzervované zaváraniny nám vydržia dlhšie. Zároveň by bolo škoda nechať pokaziť alebo vyhodiť dozretú úrodu, ktorú nestíhame spotrebovať. Domáce zaváraniny môžete skladovať aj niekoľko rokov.

     Ako si pomáhali naše starké?

    Ak patríte ku gazdinkám, ktoré sa rady zvŕtajú nad dozretou úrodou a zaváracími pohármi, ponúkame vám pár trikov:

    Soľ

    Podľa receptúry starých mám je vhodné pridať do zaváranín štipku soli. Je prirodzený konzervant. No narábajte s ňou mimoriadne opatrne, najmä pri ovocných zaváraninách. Soľ nemá prebiť ich sladkastú chuť.

    Citrón

    Pri jablkovom kompóte určite využijete citrónovú šťavu, ktorá zabráni zhnednutiu jabĺk. Stačí, keď pokrájané kúsky pokvapkáte citrónom alebo pridáte koliesko citróna do pohára počas plnenia. Dužina si zachová svoju prirodzenú sviežu farbu.

    Koreniny

    Zavárate hrušky? Nezabudnite na krásnu vôňu a výnimočnú chuť. Pridajte do pohára klinčeky, aníz alebo škoricu. Okrem toho, že jablkovému či hruškovému kompótu dodajú skvelú chuť, sú prospešné aj pre vaše zdravie, pretože pôsobia ako prírodné antioxidanty, sú účinné v boji proti nachladnutiu, infekciám a podporujú trávenie.

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.