Reklama

Mňam dobroty sa rozplývajú na jazyku: Budete mať pocit, že si pochutnávate na sladkom obláčiku

Čučoriedkové tartaletky

Zdroj: shutterstock

Reklama

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Máte rady nadýchaný sneh z bielkov, ktorý sa rozplýva na jazyku? My tiež! A preto milujeme tieto dezerty, pri ktorých máte pocit, že si pochutnávate na sladkom obláčiku.

Čučoriedkové tartaletky

9 kúskov
125 g masla ● 250 g hladkej múky ● 1 vajce ● štipka soli ● 50 g práškového cukru

NA PLNKU: 1 balíček vanilkového pudingu ● 25 g krupicového cukru ● 350 ml čučoriedkového džúsu ● 300 g čučoriedok (môžu byť aj mrazené)

NA SNEH: 1 bielok ● 30 g práškového cukru ● ružová potravinárska farba

Na cesto vypracujeme z masla, múky, vajca, cukru a zo soli hladké cesto, ktoré vyvaľkáme na pomúčenej doske na hrúbku asi 2 mm. Z cesta vykrojíme kolieska trošku väčšie ako jamky v mafinovom plechu a vložíme do plechu. Celý plech dáme aspoň na 1 hodinu do chladničky. Potom dáme kolieska piecť pri teplote 180 °C na 10 až 15 minút, kým tartaletky nezískajú zlatistú farbu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým zmiešame pudingový prášok s 25 g cukru a so 100 ml džúsu dohladka. Zvyšok džúsu privedieme do varu, zamiešame pudingovú zmes aj čučoriedky a varíme, kým nám puding nezhustne. Necháme trocha vychladnúť a vlažný nalejeme do pripravených tartaletiek. Bielok vyšľaháme so štipkou soli dotuha, potom postupne zašľaháme aj práškový cukor. Nakoniec opatrne vmiešame zopár kvapiek farbiva. Sneh dáme do cukrárskeho vrecka a nanesieme na tartaletky. Pred podávaním môžeme posypať sušenými malinami a bielou čokoládou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas pečenia: 15 minút

Zdroj: shutterstock

Čučoriedkové tartaletky

Snehová roláda so slivkami

4 porcie

5 bielkov ● 300 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového pudingu ● 100 g nasekaných lieskovcov ● 300 g smotany na šľahanie ● 6 sušených sliviek

Bielky vyšľaháme s cukrom dotuha. Opatrne zapracujeme vanilkový prášok a cesto nanesieme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 15 až 17 minút pri teplote 170 °C. Potom vyberieme z rúry, prekryjeme utierkou a preklopíme. Necháme vychladnúť. Smotanu vyšľaháme na šľahačku a natrieme na vychladnutý snehový korpus. Posypeme nasekanými slivkami a orechmi. Opatrne zavinieme do rolády a podávame dobre vychladnuté.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 17 minút

Náš tip
Snehovú roládupred pečením posyptenasekanými vlašskýmiorechmi.

Zdroj: shutterstock

Snehová roláda so slivkami

Ženský rozmar

12 kúskov

125 g masla ● 100 g vlašských orechov ● 650 g sliviek ● 4 vajcia ● 250 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● štipka soli ● 150 g hladkej múky ● 75 g škrobovej múčky ● 2 ČL prášku do pečiva ● 50 g smotany na šľahanie ● 1 ČL citrónovej šťavy ● 50 g sušienok amarettini (nemusia byť)

Slivky rozpolíme, vyberieme kôstky a nakrájame na plátky. Rúru predhrejeme na 175 °C. Oddelíme od seba bielky a žĺtky z 3 vajec. Bielky dáme do chladničky. Maslo izbovej teploty vyšľaháme spolu so 100 g cukru, s vanilkovým cukrom a so štipkou soli dokrémova. Zamiešame zvyšné vajce a žĺtky a opatrne aj múku s práškom do pečiva a so škrobovou múčkou. Nakoniec pridáme smotanu a vymiešame hladké cesto. To nalejeme do formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie. Dáme piecť na 35 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Slivky dáme do malého hrnca a varíme s trochou vody, až kým nezmäknú. Nanesieme na korpus. Bielky vyšľaháme spolu s citrónovou šťavou a so 150 g cukru na tuhý sneh. Ten nanesieme navrch koláča a posypeme rozdrvenými sušienkami a nasekanými orechmi. Dáme piecť pri teplote 175 °C na 10 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 45 minút

Náš tip
Ak máte slivky príliš šťavnaté, pri varení do nich primiešajte trocha škrobovej múčky.

Ak nemáte slivky, môžete použiť slivkový alebo marhuľový džem. Na posypanie sa vynikajúco hodia aj mandľové lupienky. 

Zdroj: shutterstock

Ženský rozmar

Citrónové mafiny s perinkou

12 kúskov

150 g masla ● 150 g cukru (krupicového) ● 2 vajcia ● 100 ml mlieka ● 175 g polohrubej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 150 g citrónovej nátierky (lemon curd)

NA SNEH: 3 bielky ● 1 PL citrónovej šťavy ● 100 g práškového cukru

Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na mafiny vyložíme papierovými košíčkami. V mise vyšľaháme zmäknuté maslo s cukrom dopenista. Zmiešame mlieko s vajcami a spolu s múkou a práškom do pečiva zapracujeme do maslovej zmesi. Dobre premiešame a nanesieme do pripravených papierových košíčkov. Do stredu spravíme jamku, do ktorej opatrne pridáme za lyžicu citrónovej nátierky. Pečieme asi 25 minút dozlatista. Vyberieme a necháme vychladnúť. Medzitým vyšľaháme bielky s citrónovou šťavou a práškovým cukrom na tuhý sneh. Na mafiny nastriekame úhľadné kôpky a dáme zapiecť na 5 minút pri teplote 240 °C. Vyberieme, necháme vychladnúť a môžeme podávať.

Čas prípravy: 35 minút
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Do cesta vtlačte aj kocku čokolády. To bude dobrota!

Snehovú perinku posypte nasekanou kandizovanou citronovou kôrou. 

Zdroj: shutterstock

Citrónové mafiny s perinkou

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.