Moravské koláče ako od babičky? Tento recept určite zvládnete! Muž vás bude nosiť na rukách
24. 2. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 23:57)

Zdroj: archív Dobré jedlo
Medzi najobľúbenejšie koláčiky na Slovensku patria tie so šťavnatým tvarohom. A práve preto sme si na ne posvietili a vybrali pre vás tie, ktorými isto zabodujte.
Orechové brownies s tvarohovým krémom
16 kúskov
200 g horkej čokolády● 150 g masla● 200 g trstinového cukru● 3 vajcia● 100 g polohrubej múky● 2 ČL prášku do pečiva● 200 g mletých orechov● 40 g kakaa● 100 ml pomarančovej šťavy ● 2 ČL postrúhanej pomarančovej kôry
NA KRÉM: 250 g jemného tvarohu ● 150 g bieleho smotanového jogurtu● 50 g práškového cukru ● 100 g pomarančového džemu ● 3 plátky želatíny● 50 ml pomarančovej šťavy
Rúru vyhrejeme na 170 °C. Čokoládu s maslom rozpustíme nad parou v horúcom vodnom kúpeli. V inej miske šľaháme vajcia s cukrom až do rozpustenia cukru. Pridáme vlažnú čokoládu s maslom, zmes múky, prášku do pečiva, orechov a kakaa, pomarančovú šťavu a kôru a premiešame. Cesto rozotrieme na plech vyložený papierom na pečenie. V rozohriatej rúre pečieme asi 20 minút. Upečený korpus necháme vychladnúť. Pripravíme krém. Plátky želatíny namočíme do studenej vody a necháme niekoľko minút napučať. Tvaroh zmiešame s jogurtom, pridáme cukor, džem a premiešame. Napučanú želatínu rozpustíme v teplej pomarančovej šťave, pridáme 5 PL tvarohovo-jogurtového krému, premiešame, vrátime do zvyšného krému a opäť premiešame. Na vychladnutý korpus rozotrieme krém a dáme do chladničky na 2 až 3 hodiny stuhnúť. Pred podávaním posypeme orechovým krokantom.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Náš tip: Do cesta vmiešajte nasekanú kandizovanú pomarančovú kôru. Bude to delikatesa.
Tradičný povidloň
15 kúskov
500 ml vody ● 100 g masla ● štipka soli ● 200 g hladkej múky ● 5 vajec ● 300 g slivkového lekváru (povidla)● 100 ml umu
NA PLNKU: 750 g tučného tvarohu ● kôra z citróna ● vanilkový extrakt alebo mletá vanilka ● práškový cukor ● 600 ml smotany na šľahanie
Pripravíme odpaľované cesto. Vodu privedieme do varu, pridáme maslo a štipku soli. Primiešame múku a nad plameňom rýchlo miešame varechou, kým sa cesto prestane lepiť k okrajom hrnca. Odstavíme, necháme cesto mierne, no nie úplne vychladnúť. Postupne doň vmiešame jedno vajce po druhom. Získame tuhšie lepkavé cesto. Rozdelíme ho na dve časti a rozložíme ich na plechy vystlané papierom na pečenie a vymazané maslom. Na ceste môžu zostať vlnky, koláč bude ešte krajší. Pred pečením postavíme na dno rúry hrniec s vriacou vodou. Cesto pečieme pri 180 °C asi 20 minút. Hotové pláty necháme úplne vychladnúť. Jeden plát natrieme slivkovým lekvárom vymiešaným s umom. Na plnku zmiešame tvaroh s citrónovou kôrou, vanilkou a práškovým cukrom (ten pridávame podľa chuti) a primiešame smotanu vyšľahanú dotuha. Krém necháme vychladiť a stuhnúť. Stuhnutý tvarohový krém nanesieme na vrstvu lekváru a prikryjeme vopred nakrájanými kúskami druhého cesta. Povidloň necháme odležať v chladničke, krájame podľa vykrojeného vzoru a zasypeme práškovým cukrom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 8 hodín
Kysnutý závin s tvarohovo-čerešňovou plnkou
24 kúskov
250 ml mlieka ● 2 ČL krupicového cukru ● 1/2 balíčka sušeného droždia ● 500 g polohrubej múky● štipka soli● 1 vajce + 1 na potretie ● 100 ml oleja
NA PLNKU: 500 g jemného tvarohu ● 6 PL práškového cukru● kôra z 1 citróna ● 1/2 ČL mletej vanilky ● 1/2 balíčka vanilkového pudingu ● zavárané čerešne
Z polovice vlažného mlieka, z cukru a droždia pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť. Do veľkej misy nasypeme múku, štipku soli, pridáme vajce, olej, zvyšné mlieko a prilejeme kvások. Všetko spolu dobre premiešame a vypracujeme hladké jemné cesto. Necháme ho prikryté kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti a jednu z nich vyvaľkáme na obdĺžnikový tvar. Okraj potrieme vajcom, aby sa cesto po zavinutí pekne zlepilo. Polovicu plnky (zmiešanej zo všetkých ingrediencií okrem čerešní) natrieme na cesto. Na plnku rozložíme čerešne. Opatrne zavinieme. Závin preložíme na plech a povrch potrieme vajcom. To isté urobíme s druhou polovicou cesta. Pečieme pri teplote 220 °C asi 20 minút. Vychladnutý a stuhnutý závin poprášime práškovým cukrom.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Kysnutý závin s tvarohovo-čerešňovou plnkou
Rákócziho tvarožník
16 kúskov
250 g hladkej múky ● 60 g práškového cukru ● 2 žĺtky● citrónová kôra ● 100 ml kyslej smotany ● 1/4 ČL sódy bikarbóny ● štipka soli ● maslo na vymastenie plechu
NA TVAROHOVÚ PLNKU: 2 suché žemle ● 2 bielky ● 3 žĺtky ● 150 g práškového cukru ● 500 g hrudkovitého tvarohu (najlepšie plnotučného) ● 200 ml kyslej smotany● 40 g hrozienok ● citrónová kôra (čerstvo nastrúhaná)
NA VRCHNÚ VRSTVU: 4 bielky ● 160 g kryštálového cukru● 4 PL marhuľového lekváru
Na cesto zmiešame všetky uvedené suroviny a dáme na pol hodiny do chladničky. Potom rozvaľkáme na hrúbku 0,5 cm a preložíme na vymastený plech. Pečieme pri teplote 180 °C asi 10 minút. Na plnku zbavíme žemle kôrky a nakrájame na malé kocky. Žĺtky vyšľaháme s cukrom. Dva bielky vyšľaháme na tuhý sneh. Do žĺtkov pridáme tvaroh, smotanu, hrozienka, kocky žemlí, citrónovú kôru a nakoniec vyšľahaný sneh z bielkov. Rozotrieme na vychladnuté cesto a pečieme pri teplote 150 °C 20 minút, kým plnka stuhne. Zo 4 bielkov vyšľaháme sneh, pridáme cukor a vyšľaháme. Pomocou cukrárskeho vrecúška vytvoríme na koláči mriežky. Dáme piecť na pár minút pri 130 až 140 °C, kým sa sneh trochu presuší (má však ostať biely). Koláč vyberieme z rúry a do otvorov v mriežke lyžičkou naložíme marhuľový lekvár. Necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 35 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Náš tip: Hrozienka namočte vopred na pár hodín do umu.
Moravské koláče so slivkovým lekvárom
30 kúskov
NA KVÁSOK: 1 kocka droždia (40 g) ● 100 ml vlažného mlieka ● 1 ČL cukru
NA CESTO: 250 g hladkej múky ● 250 g polohrubej múky● 1/2 ČL soli ● 100 g krupicového cukru ● 150 ml vlažného mlieka ● 2 žĺtky ● 100 g rozpusteného masla ● 1 vajce na potretie
NA PLNKU: 500 g hrudkovitého tvarohu ● 1 balíček vanilkového cukru ● 100 g práškového cukru ● 2 žĺtky● 30 g hrozienok ● 350 g slivkového lekváru
NA POSÝPKU: 80 g polohrubej múky ● 80 g krupicového cukru ● 60 g masla
Droždie rozdrobíme do vlažného mlieka, pridáme cukor a necháme nakysnúť. Hladkú a polohrubú múku spolu so soľou preosejeme a pridáme cukor. Prilejeme zvyšné vlažné mlieko s rozmiešanými žĺtkami, rozpustené maslo a nakysnutý kvások. Vypracujeme hladké cesto, prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť. Cesto rozvaľkáme na hrúbku 0,75 cm a vykrojíme kolieska s priemerom asi 7 cm. V mise zmiešame tvaroh s práškovým a vanilkovým cukrom, so žĺtkami a s opláchnutými hrozienkami. Do stredu kolieska z cesta dáme tvarohovú plnku, zabalíme ju a okraje pevne spojíme. Otočíme a mierne roztlačíme. Koláče uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme 10 minút kysnúť. Potom na nich prstami alebo dnom malého pohárika urobíme jamky a dáme do nich slivkový lekvár. Múku s cukrom a maslom prstami spracujeme na posýpku. Okraje koláčov potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme posýpkou a pečieme 15 až 20 minút pri teplote 170 °C.
Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 20 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Náš tip: Do posýpky zapracujte aj trocha mletej škorice. Koláčiky nádherne prevonia.