Môžu byť fašírky ešte lepšie? Môžu, stačí, keď do nich pridáte ingredienciu, ktorú máte určite doma
27. 4. 2018, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:25)

Zdroj: Shutterstock
Fašírky, karbonátky alebo čevabčiči budú šťavnaté a nadýchané, všetko vďaka jednej veci.
Ak ste niekedy na dovolenke na Balkáne jedli originálnu pleskavicu, iste vás prekvapilo, aká dobrá a šťavnatá bola. Slovenské fašírky takto rozhodne nechutia. Mleté bravčové mäso je síce dosť mastné, no často sa v rúre či na grile vysuší.
Tajomstvo balkánskej pleskavice je pritom veľmi jednoduché. Pripravte sa však na to, že mäso bude musieť stráviť noc v chladničke.

Zdroj: Shutterstock
Ilustračná snímka
Pripravte si mleté mäso, toľko, koľko ho budete potrebovať. Teda na štyri porcie asi kilo. Pridajte doň koreniny - soľ, mleté čierne korenie, papriku, rascu, alebo akúkoľvek zmes, na ktorú máte chuť.
Teraz prichádza tajná ingrediencia - sóda bikarbóna. Na kilo mäsa bude stačiť lyžička. Mäso dobre zamiešajte a dajte na noc do chladničky, aby sóda začala pôsobiť a chute sa rozležali.
Z mäsa tvarujte placky, fašírky, alebo čevabčiči a pripravujte na panvici či na grile. Vďaka sóde získa mäso ľahkú štruktúru a zachová si šťavu.