Reklama

Ako správne skladovať potraviny v chladničke: Aj vy do nej ukladáte mrkvu a reďkovku takto? Už to nerobte

Skladovanie potravín má svoje pravidlá.

Zdroj: iStock

Reklama

Nechať zeleninu s vňaťou alebo bez? Vykladať vajcia z kartónu alebo ich nechať v obale? Tu je pár tipov, ktoré vám pomôžu predĺžiť životnosť potravín.

Zelenina

Bez zelene ostane dlhšie čerstvá

Chrumkavú zeleninu ako redkvička, mrkva alebo fenikel dáme bez zelenej časti do vrecka na mrazenie (do ktorého spravíme viacero dier) alebo do dózy a vložíme ich do priehradky na zeleninu. Mnohí robia častú chybu, ak túto zeleninu skladujú so zelenou časťou.

Mäso a hydina

Vložíme do dózy na potraviny

Mäso a hydinu udržíme dlhšie čerstvé, keď ich vyberieme z balenia, jemne osušíme a vložíme do dózy na potraviny. Skladujeme priamo nad priehradkou na zeleninu (pretože tam je najchladnejšie).

Ryby

Prikryme ich fóliou

Dáme ich na tanier zo skla alebo z porcelánu a prikryjeme potravinovou fóliou. Položíme ich nad priehradku na zeleninu.

Vajcia

Dávame ich von z kartónu

Vajcia majú ísť do chladničky až po 18 dňoch dátumu znášky. Vyberieme ich z kartónu a dáme ich do priehradky na vajíčka na dverách alebo do šálky.

Mliečne výrobky

Po otvorení čo najskôr spotrebovať

Jogurt, tvaroh, smotanu a podobne postavíme do strednej priehradky v chladničke, buď pôvodne zabalené alebo prikryté potravinovou fóliou.

Tuky

Ukladáme navrch

Maslo, margaríny ukladáme vždy hore do chladničky. Keďže maslo ľahko nasáva cudzie arómy, nechávame ho vždy zabalené alebo skladujeme v nádobe na maslo.

Syry

Chránime ich papierom

Syry rozdelíme podľa druhov a dávame ich zvlášť do uzatváracích dóz do vrchnej časti chladničky. Pridaním surových rezancov alebo kocky cukru zabránime vlhkosti. Ďalšou alternatívou je aj špeciálny papier na syry.