Ako správne skladovať potraviny v chladničke: Aj vy do nej ukladáte mrkvu a reďkovku takto? Už to nerobte
25. 4. 2018, 15:30 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:27)

Zdroj: iStock
Nechať zeleninu s vňaťou alebo bez? Vykladať vajcia z kartónu alebo ich nechať v obale? Tu je pár tipov, ktoré vám pomôžu predĺžiť životnosť potravín.
Zelenina
Bez zelene ostane dlhšie čerstvá
Chrumkavú zeleninu ako redkvička, mrkva alebo fenikel dáme bez zelenej časti do vrecka na mrazenie (do ktorého spravíme viacero dier) alebo do dózy a vložíme ich do priehradky na zeleninu. Mnohí robia častú chybu, ak túto zeleninu skladujú so zelenou časťou.
Mäso a hydina
Vložíme do dózy na potraviny
Mäso a hydinu udržíme dlhšie čerstvé, keď ich vyberieme z balenia, jemne osušíme a vložíme do dózy na potraviny. Skladujeme priamo nad priehradkou na zeleninu (pretože tam je najchladnejšie).
Ryby
Prikryme ich fóliou
Dáme ich na tanier zo skla alebo z porcelánu a prikryjeme potravinovou fóliou. Položíme ich nad priehradku na zeleninu.
Vajcia
Dávame ich von z kartónu
Vajcia majú ísť do chladničky až po 18 dňoch dátumu znášky. Vyberieme ich z kartónu a dáme ich do priehradky na vajíčka na dverách alebo do šálky.
Mliečne výrobky
Po otvorení čo najskôr spotrebovať
Jogurt, tvaroh, smotanu a podobne postavíme do strednej priehradky v chladničke, buď pôvodne zabalené alebo prikryté potravinovou fóliou.
Tuky
Ukladáme navrch
Maslo, margaríny ukladáme vždy hore do chladničky. Keďže maslo ľahko nasáva cudzie arómy, nechávame ho vždy zabalené alebo skladujeme v nádobe na maslo.
Syry
Chránime ich papierom
Syry rozdelíme podľa druhov a dávame ich zvlášť do uzatváracích dóz do vrchnej časti chladničky. Pridaním surových rezancov alebo kocky cukru zabránime vlhkosti. Ďalšou alternatívou je aj špeciálny papier na syry.