Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Mýty a pravda o tatárskom bifteku: Toto ste o pochúťke gurmánov nevedeli!

Hovädzí tatarák

Zdroj: Dušan Křístek

Reklama

Dnes sa s ním dá stretnúť v mnohých lepších reštauráciách. Toto jedlo sprevádza kopec mýtov a verzií. Ktorý je ten pravý?

História tatárskeho bifteku

História tohto jedla siaha až kdesi do obdobia húnskych kočovných kmeňov. Vtedy si jazdci odkladali pod sedlá kúsky chudej hovädziny. Po celodennej jazde bolo mäso jemne naklepané a nasolené konským potom. Potom ho už stačilo dochutiť korením a skvelá pochúťka bola na svete.

Ako ho pripravujú dnes?

Dnes sa na najkvalitnejšie tatárske bifteky používa pravá hovädzia sviečkovica, ktorá by sa mala podľa správnosti jemne naškrabať tupým nožom.

Do lacnejších verzií môžeme použiť aj iné chudé hovädzie mäso, nemusí sa škrabať, ale stačí ho pomlieť.

Tatársky biftek sa dochucuje horčicou, korením, worcesterskou omáčkou, cibuľou. Podľa chuti sa môže pridať i cesnak, tabasco, kečup.

Náhrady tataráku

Súčasná gastronómia pozná aj iné verzie ako z hovädzieho mäsa – napr. tatarák z lososa, tuniaka, z varených zemiakov či baklažánu. Ide však skôr o rovnako dochutené nátierky.

Zdroj: archív

Tatarák bez mäsa sa dá pripraviť aj z uvarených

Vyberáme pre vás niečo PLUS