Reklama

NAJ dobroty z plechu: S plnkou, posýpkou, orechmi či ovocím? Pri 1 kúsku nikdy nezostanete!

Makovo-tvarohová kocka bez múky

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Koláče pečené na plechu máme najradšej pre ich rýchlu, jednoduchú prípravu. S plnkou, posýpkou, orechmi či ovocím – pri jednom kúsku nikdy nezostaneme. A vy?

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0.00%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Stracciatellové rezy

      12 kúskov

      NA CESTO: 3 vajcia ● štipka soli ● 120 g krupicového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru ● kôra z 1 citróna ● 150 g hladkej múky ● 60 g kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 50 ml slnečnicového oleja ● 100 g nastrúhanej čokolády

      NA KRÉM: 800 g mascarpone ● 400 g smotany na šľahanie ● 2 balíčky stužovadla šľahačky ● šťava z 1/2 citróna ● 3 PL práškového cukru ● 500 g stracciatellového jogurtu

      Rúru predhrejeme na180 °C. Do misky pridáme vajcia, soľ, cukor a vanilkový cukor a spolu vyšľaháme dokrémova. Nakoniec pridáme nastrúhanú citrónovú kôru. Postupne zapracujeme múku zmiešanú s kakaom a práškom do pečiva. Pridáme olej a vypracujeme hladké cesto. Nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút.  Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Na krém vyšľaháme smotanu spolu so stužovadlami šľahačky. Opatrne zapracujeme mascarpone aj jogurt. Vmiešame šťavu z citróna a práškový cukor. Krém dáme do chladničky. Vychladnutý korpus rozrežeme na dve časti a naplníme stracciatellovým krémom. Tenkú vrstvu krému natrieme aj na povrch koláča a posypeme nastrúhanou čokoládou.

      Čas prípravy: 25 minút
      Čas pečenia: 20 minút

      Zdroj: archív Dobré jedlo

      Stracciatellové rezy

      Makovo-tvarohová kocka bez múky

      12 kúskov

      NA CESTO: 2 vajcia ● 1 PL medu ● 300 g mletých lieskovcov (mandlí, vlašských orechov) ● trocha vody podľa potreby ● 3 až 4 PL slivkového lekváru na potretie ● mletá škorica na posypanie ● maslo na vymastenie plechu ● strúhaný kokos na vysypanie

      NA MAKOVÚ PLNKU: 50 g masla ● 80 g práškového cukru ● 200 ml vody ● citrónová kôra ● 300 g mletého maku

      NA TVAROHOVÚ PLNKU: 500 g jemného tvarohu ● 250 g mascarpone ● 3 až 4 PL medu ● 250 g smotany na šľahanie ● šťava z citróna

      Na korpus vymiešame žĺtky s medom a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Opatrne ho zapracujeme do žĺtkovej hmoty a primiešame mleté orechy. Ak je cesto tuhé, pridáme trocha vody. Rozotrieme na vymastený a kokosom vysypaný plech (32 x 24 cm). Dáme ho piecť na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Vlažný korpus dobre potrieme slivkovým lekvárom a urobíme makovú plnku. V hrnčeku rozpustíme maslo a cukor. Pridáme vodu a citrónovú kôru, nakoniec zamiešame mak. Povaríme 1 až 2 minútky a plnkou potrieme korpus. Pripravíme tvarohovú plnku. Vymiešame tvaroh s mascarpone a postupne pridáme vyšľahanú šľahačku, med, šťavu z citróna. Hotovú plnku nanesieme na makovú vrstvu. Koláč nakoniec posypeme mletou škoricou a dáme na pár hodín do chladničky. Podávame rozkrájaný na kocky.

      Čas prípravy: 30 minút
      Čas pečenia: 15 minút

      Zdroj: archív Dobré jedlo

      Makovo-tvarohová kocka bez múky

      Strúhaný jablkový koláč

      8 kúskov

      NA CESTO: 3 žĺtky ● 180 g práškového cukru ● 170 g zmäknutého masla ● 300 g polohrubej múky ● 12 g prášku do pečiva ● 1 balíček vanilkového cukru

      NA PLNKU: 1 kg jabĺk ● 3 bielky ● 110 g trstinového cukru ● 1 balíček vanilkového cukru

      Plech vymastíme a vysypeme múkou. Žĺtky s práškovým cukrom vyšľaháme na penu. Pridáme zmäknuté maslo a dobre vyšľaháme na ľahkú penu. K žĺtkom s maslom prisypeme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva a vanilkovým cukrom. Suroviny vymiešame na cesto, tretinu oddelíme, dáme do vrecúška a odložíme do mrazničky. Jablká umyjeme, ošúpeme a nahrubo nastrúhame. Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne k nim po dávkach zašľaháme kryštálový a vanilkový cukor, až kým sneh nebude celkom tuhý. Do pripraveného plechu rozotrieme cesto. Z nastrúhaných jabĺk  vytlačíme tekutinu a pokryjeme nimi cesto. Navrch koláča dáme snehovú penu a na ňu nahrubo nastrúhame cesto z mrazničky. Koláč pečieme 30 až 40 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.  Necháme vychladnúť a môžeme krájať.

      Čas prípravy: 10 minút
      Čas pečenia: 40 minút

      Zdroj: archív Dobré jedlo

      Strúhaný jablkový koláč

      Čokoládový koláč s hruškami

      12 kúskov

      130 g nasekanej čokolády ● 160 g olivového oleja ● 130 g kokosového cukru ● 185 g mandľovej múky ● 3 vajcia ● 1/2 ČL mletej vanilky ● štipka soli ● 1/4 ČL mletého kardamómu ● 2 guľaté hrušky ● 1/2 šálky lieskových orieškov

      Rúru vyhrejeme na 175 °C a formu potrieme olivovým olejom alebo vystelieme papierom na pečenie. Čokoládu roztopíme nad vodnou parou. V mise zmiešame olivový olej, kokosový cukor, mandľovú múku, žĺtky, vanilku, soľ a kardamóm. Za stáleho miešania pridávame roztopenú čokoládu. Z bielkov vyšľaháme sneh a jemne ho zapracujeme do žĺtkovej hmoty. Cesto vlejeme do pripravenej formy. Navrch uložíme hrušky nakrájané na tenké plátky, posypeme ich lieskovými orieškami a dáme piecť na 40 až 45 minút. Urobíme test špajdľou. Koláč podávame vychladnutý.

      Čas prípravy: 30 minút
      Čas pečenia: 45 minút

      Zdroj: archív Dobré jedlo

      Čokoládový koláč s hruškami

      Čokoládový koláč s figami

      20 kúskov

      200 g sušených fíg ● 1/2 až 1 pohár brandy ● 300 g horkej čokolády (70 %) ● 250 g masla ● 350 g jemného cukru ● 4 vajcia ● 140 g polohrubej múky ● štipka soli● 50 g tmavého kakaa ● štipka mletej vanilky ● 250 g mascarpone ● cukor a mletá vanilka na ozdobu

      Sušené figy rozpolíme a namočíme do brandy aspoň na dve hodiny. Čokoládu s maslom a cukrom roztopíme nad vodným kúpeľom. Odstavíme a necháme jemne vychladnúť. Do vychladnutej čokolády pomaly primiešavame prešľahané vajcia. Môžeme použiť aj ponorný mixér. Pridáme preosiatu múku s kakaom, so soľou a s vanilkou. Jemne premiešame a cesto vylejeme do formy 20 x 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Navrch cesta rozložíme polovicu nakrájaných namočených fíg a dáme piecť pri 160 °C na 25 až 30 minút. Okraje koláča začnú praskať, no stred by mal ostať vlhký. Urobíme test špajdľou, ak treba. Koláč necháme úplne vychladnúť a potom ho nakrájame na rovnako veľké kocky. Z brandy, v ktorom boli namočené figy, uvaríme hustú glazúru. Na každú kocku koláča dáme za lyžičku mascarpone ochuteného cukrom a vanilkou. Naň položíme kúsok figy a tú potrieme brandy glazúrou.

      Čas prípravy: 20 minút
      Čas pečenia: 30 minút

      Zdroj: archív Dobré jedlo

      Čokoládový koláč s figami

      Autor článku

      Petra Mitringová

      redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
      Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.