Najchutnejšia majonéza do vianočného zemiakového šalátu? Pripravte si domácu, tej sa nič nevyrovná
22. 12. 2015, 14:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:15)

Zdroj: Shutterstock
Hľadáte tú najlepšiu majonézu do vášho štedrovečerného zemiakového šalátu? Zabudnite na kupovanú a urobte si domácu.
Okrem toho, že je chuťovo oveľa lepšia, nie sú v nej žiadne konzervanty ani dochucovadlá a zemiakový šalát s ňou bude jednoducho božský!
Klasická domáca majonéza zo žĺtkov
Budete potrebovať:
80 g žĺtkov (cca 5 ks), 300 g oleja, 1 kávovú lyžičku horčice
Postup:
Pred prípravou majonézy si všetky suroviny vytiahnite zhruba na 1 až 2 hodiny na linku, aby mali všetky rovnakú izbovú teplotu. Tým znížite riziko, že by sa vám majonéza pri príprave mohla zraziť.
Do mixéra si dajte 5 žĺtkov a lyžičku horčice. Štandardnú majonézu môžete pripravovať z plnotučnej, ale ak chcete, aby bola chuťovo výraznejšia, použite dijónsku horčicu. Obidve suroviny asi minútu šľahajte, aby sa dokonale spojili.
Potom do zmesi žĺtkov a horčice za stáleho šľahania pomaly a po troškách prilievajte olej. Neponáhľajte sa! Príprava domácej majonézy vyžaduje trošku trpezlivosti, aby bola dokonale vyšľahaná a mala správnu konzistenciu.
Tip: Ak ste sa príliš ponáhľali a majonéza sa vám zrazila, premiestnite ju do misky, umyte mixér a dôkladne ho osušte. Potom do mixéra dajte šľahať dva žĺtky, pomaly pridajte trošku oleja a potom pomaly zašľahávajte zrazenú majonézu, aby získala takú konzistenciu, o akú ste sa usilovali.
Domáca majonéza z mlieka a oleja
Budete potrebovať:
1 diel mlieka, 2 diely slnečnicového oleja, soľ, ocot, korenie, lyžičku horčice
Postup:
Do vysokej nádoby nalejte mlieko a za stáleho šľahania ručným šľahačom pomaly prilievajte olej. Šľahajte, kým nie je majonéza tuhá. Na záver ochuťte soľou, korením, horčicou a trochou octu podľa vlastnej chuti.