Loukoumádes– grécke šišky
Táto sladká dobrota sa pripravuje z kysnutého cesta a výsledkom sú dokonalé šišky, zvonka chrumkavé a zvnútra krásne vláčne.
4 porcie
1 šálka vlažnej vody ● 1 šálkavlažného mlieka ● 15 g sušeného droždia ● 2 PL cukru ● štipka soli ● 3 a 1/2 šálky hladkej múky ● 4 PL olivového oleja ● olej na vyprážanie ● 3/4 šálky medu ● nasekané alebo mleté vlašské orechy ● škorica
Do misy dáme vodu a droždie, pomiešame vidličkou a necháme 5 minút odstáť, kým sa droždie nerozpustí. Pridáme mlieko, múku, cukor, soľ a olivový olej a vymiesime hladké cesto. Prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Vo vyššom hrnci rozpálime dostatok rastlinného oleja. Z cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré vytvarujeme do guliek. Tie potom vyprážame v oleji dozlatista. Vyberieme, pokvapkáme medom a posypeme škoricou a orechmi.
Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas opekania: 2 minúty/1 kus
Choriatiki – grécky šalát
Tradičný roľnícky šalát sa v Grécku podáva úplne všade ako predjedlo, ale, samozrejme, môžete si ho dopriať aj ako hlavné jedlo, stačí ho podávať s dobrým chlebíkom či pečivom. Základ tvorí domáci slaný syr feta, ktorý nemá nikde inde na svete konkurenciu.
4 porcie
4 paradajky ● 1 červená cibuľa ● 1 uhorka ● 250 g ovčieho syra feta ● olivy ● olivový olej ● soľ ● čerstvé oregano
Paradajky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misy spolu s olivami a premiešame s olivovým olejoma so soľou. Navrch položímekocku syra, pokvapkámeolejom a posypemenasekaným čerstvýmoreganom. Podávames čerstvýmchlebom.
Čas prípravy: 15 minút
Musaka
Každá správna grécka gazdiná má svoj rodinný recept na túto tradičnú dobrotu, ktorá sa ponúka ako predjedlo alebo hlavné jedlo a, samozrejme, nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave.
8 porcií
2 až 3 baklažány ● 5 až 6 cukiet ● 6 až 7 zemiakov ● 125 g strúhaného syra ● 750 g jahňacieho mletého mäsa● 1 cibuľa ● 1 zelená paprika ● 500 g paradajok ● 1 bobkový list ● 1 škoricové drievko ● 1/2 šálky olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 šálky červeného vína ● štipka cukru ● mleté čierne korenie
NA BEŠAMEL: 6 PL masla ● 6 PL hladkej múky ● 1 a 1/2 šálky mlieka ● 1 šálka vody ● muškátový oriešok ● 1 vajce ● soľ ● mleté čierne korenie
Baklažán nakrájame pozdĺžne na dlhé plátky alebo na kolieska s hrúbkou asi1 cm. Posypeme soľou a necháme 30 minút odležať. Potom osušíme papierovou utierkou. Cuketu nakrájame a osolíme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a osolíme. Na panvici rozpálime dostatočné množstvo olivového oleja a postupne na ňom opečieme najprv zemiaky, potom cukety a nakoniec baklažány. Dáme bokom. Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej a opečieme na ňom mleté mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a asi 6 minút spolu dusíme. Zalejeme vínom a pridáme aj ostatné suroviny. Po 5 minútach varu vyberieme škoricu a dusíme ďalej asi 30 minút, kým sa nevyparí skoro všetka tekutina. Na bešamel rozpustíme v hrnci maslo, postupne zašľaháme múku a nakoniec mlieko. Miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Dochutíme korením a varíme asi 7 minút, kým zmes nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame vyšľahané vajce. Do zapekacej formy naukladáme zemiaky, baklažán a cuketu. Zalejeme omáčkou s mletým mäsom, prekryjeme vrstvou bešamelu a posypeme syrom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút
Čas pečenia: 45 minút
Nákupný zoznam
Čo sa oplatí doviezť z Grécka?
✔ olivový olej, olivy
✔ ouzo (anízový alkohol)
✔ syr feta
✔ med
✔ sladký dezert glyko koutaliou (ovocie alebo zelenina v sirupe, ktoré sa podáva na lyžičke s pohárom vody)