Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

NAJ recepty z božského Grécka: Upečte si dokonalé šišky, chrumkavé a zvnútra krásne vláčne!

Letovisko Parga sa pýši krištáľovo čistou vodou.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

V letnom seriáli vám predstavujeme vychytené jedlá z vašich najobľúbenejších dovolenkových destinácií. Tentoraz sme sa zblízka pozreli na gastronómiu božského Grécka.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    CHYBA Teaser: V kuchyni s Peťou: Moje rýchla omáčka Bolognese

    Loukoumádes– grécke šišky

    Táto sladká dobrota sa pripravuje z kysnutého cesta a výsledkom sú dokonalé šišky, zvonka chrumkavé a zvnútra krásne vláčne.

    Zdroj: shutterstock

    Tradičná grécka keramika hrá farbami.

    4 porcie

    1 šálka vlažnej vody ● 1 šálkavlažného mlieka ● 15 g sušeného droždia ● 2 PL cukru ● štipka soli ● 3 a 1/2 šálky hladkej múky ● 4 PL olivového oleja ● olej na vyprážanie ● 3/4 šálky medu ● nasekané alebo mleté vlašské orechy ● škorica

    Do misy dáme vodu a droždie, pomiešame vidličkou a necháme 5 minút odstáť, kým sa droždie nerozpustí. Pridáme mlieko, múku, cukor, soľ a olivový olej a vymiesime hladké cesto. Prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Vo vyššom hrnci rozpálime dostatok rastlinného oleja. Z cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré vytvarujeme do guliek. Tie potom vyprážame v oleji dozlatista. Vyberieme, pokvapkáme medom a posypeme škoricou a orechmi.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas kysnutia: 1 hodina
    Čas opekania: 2 minúty/1 kus

    Zdroj: shutterstock

    Loukoumádes– grécke šišky

    Choriatiki – grécky šalát

    Tradičný roľnícky šalát sa v Grécku podáva úplne všade ako predjedlo, ale, samozrejme, môžete si ho dopriať aj ako hlavné jedlo, stačí ho podávať s dobrým chlebíkom či pečivom. Základ tvorí domáci slaný syr feta, ktorý nemá nikde inde na svete konkurenciu.

    Zdroj: shutterstock

    Malebný kostol v dedine Pyrgos na Santoríne.

    4 porcie

    4 paradajky ● 1 červená cibuľa ● 1 uhorka ● 250 g ovčieho syra feta ● olivy ● olivový olej ● soľ ● čerstvé oregano

    Paradajky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misy spolu s olivami a premiešame s olivovým olejoma so soľou. Navrch položímekocku syra, pokvapkámeolejom a posypemenasekaným čerstvýmoreganom. Podávames čerstvýmchlebom.

    Čas prípravy: 15 minút

    Zdroj: shutterstock

    Choriatiki – grécky šalát

    Musaka

    Každá správna grécka gazdiná má svoj rodinný recept na túto tradičnú dobrotu, ktorá sa ponúka ako predjedlo alebo hlavné jedlo a, samozrejme, nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave.

    Zdroj: shutterstock

    Typická architektúra na ostrove Kos.

    8 porcií

    2 až 3 baklažány ● 5 až 6 cukiet ● 6 až 7 zemiakov ● 125 g strúhaného syra ● 750 g jahňacieho mletého mäsa● 1 cibuľa ● 1 zelená paprika ● 500 g paradajok ● 1 bobkový list ● 1 škoricové drievko ● 1/2 šálky olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 šálky červeného vína ● štipka cukru ● mleté čierne korenie

    NA BEŠAMEL: 6 PL masla ● 6 PL hladkej múky ● 1 a 1/2 šálky mlieka ● 1 šálka vody ● muškátový oriešok ● 1 vajce ● soľ ● mleté čierne korenie

    Baklažán nakrájame pozdĺžne na dlhé plátky alebo na kolieska s hrúbkou asi1 cm. Posypeme soľou a necháme 30 minút odležať. Potom osušíme papierovou utierkou. Cuketu nakrájame a osolíme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a osolíme. Na panvici rozpálime dostatočné množstvo olivového oleja a postupne na ňom opečieme najprv zemiaky, potom cukety a nakoniec baklažány. Dáme bokom. Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej a opečieme na ňom mleté mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a asi 6 minút spolu dusíme. Zalejeme vínom a pridáme aj ostatné suroviny. Po 5 minútach varu vyberieme škoricu a dusíme ďalej asi 30 minút, kým sa nevyparí skoro všetka tekutina. Na bešamel rozpustíme v hrnci maslo, postupne zašľaháme múku a nakoniec mlieko. Miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Dochutíme korením a varíme asi 7 minút, kým zmes nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame vyšľahané vajce. Do zapekacej formy naukladáme zemiaky, baklažán a cuketu. Zalejeme omáčkou s mletým mäsom, prekryjeme vrstvou bešamelu a posypeme syrom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 45 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Nákupný zoznam

    Čo sa oplatí doviezť z Grécka?

    ✔ olivový olej, olivy

    ✔ ouzo (anízový alkohol)

    ✔ syr feta

    ✔ med

    ✔ sladký dezert glyko koutaliou (ovocie alebo zelenina v sirupe, ktoré sa podáva na lyžičke s pohárom vody)

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.