Loukoumádes– grécke šišky

Táto sladká dobrota sa pripravuje z kysnutého cesta a výsledkom sú dokonalé šišky, zvonka chrumkavé a zvnútra krásne vláčne.

Tradičná grécka keramika hrá farbami.
Zdroj: shutterstock

4 porcie

1 šálka vlažnej vody ● 1 šálkavlažného mlieka ● 15 g sušeného droždia ● 2 PL cukru ● štipka soli ● 3 a 1/2 šálky hladkej múky ● 4 PL olivového oleja ● olej na vyprážanie ● 3/4 šálky medu ● nasekané alebo mleté vlašské orechy ● škorica

Do misy dáme vodu a droždie, pomiešame vidličkou a necháme 5 minút odstáť, kým sa droždie nerozpustí. Pridáme mlieko, múku, cukor, soľ a olivový olej a vymiesime hladké cesto. Prekryjeme utierkou a necháme hodinu kysnúť. Vo vyššom hrnci rozpálime dostatok rastlinného oleja. Z cesta odoberáme menšie kúsky, ktoré vytvarujeme do guliek. Tie potom vyprážame v oleji dozlatista. Vyberieme, pokvapkáme medom a posypeme škoricou a orechmi.

Čas prípravy: 25 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas opekania: 2 minúty/1 kus

Loukoumádes– grécke šišky
Zdroj: shutterstock

Choriatiki – grécky šalát

Tradičný roľnícky šalát sa v Grécku podáva úplne všade ako predjedlo, ale, samozrejme, môžete si ho dopriať aj ako hlavné jedlo, stačí ho podávať s dobrým chlebíkom či pečivom. Základ tvorí domáci slaný syr feta, ktorý nemá nikde inde na svete konkurenciu.

Malebný kostol v dedine Pyrgos na Santoríne.
Zdroj: shutterstock

4 porcie

4 paradajky ● 1 červená cibuľa ● 1 uhorka ● 250 g ovčieho syra feta ● olivy ● olivový olej ● soľ ● čerstvé oregano

Paradajky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na plátky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na menšie kúsky. Dáme do misy spolu s olivami a premiešame s olivovým olejoma so soľou. Navrch položímekocku syra, pokvapkámeolejom a posypemenasekaným čerstvýmoreganom. Podávames čerstvýmchlebom.

Čas prípravy: 15 minút

Choriatiki – grécky šalát
Zdroj: shutterstock

Musaka

Každá správna grécka gazdiná má svoj rodinný recept na túto tradičnú dobrotu, ktorá sa ponúka ako predjedlo alebo hlavné jedlo a, samozrejme, nesmie chýbať na žiadnej rodinnej oslave.

Typická architektúra na ostrove Kos.
Zdroj: shutterstock

8 porcií

2 až 3 baklažány ● 5 až 6 cukiet ● 6 až 7 zemiakov ● 125 g strúhaného syra ● 750 g jahňacieho mletého mäsa● 1 cibuľa ● 1 zelená paprika ● 500 g paradajok ● 1 bobkový list ● 1 škoricové drievko ● 1/2 šálky olivového oleja ● 2 strúčiky cesnaku ● 1/2 šálky červeného vína ● štipka cukru ● mleté čierne korenie

NA BEŠAMEL: 6 PL masla ● 6 PL hladkej múky ● 1 a 1/2 šálky mlieka ● 1 šálka vody ● muškátový oriešok ● 1 vajce ● soľ ● mleté čierne korenie

Baklažán nakrájame pozdĺžne na dlhé plátky alebo na kolieska s hrúbkou asi1 cm. Posypeme soľou a necháme 30 minút odležať. Potom osušíme papierovou utierkou. Cuketu nakrájame a osolíme. Zemiaky ošúpeme, nakrájame a osolíme. Na panvici rozpálime dostatočné množstvo olivového oleja a postupne na ňom opečieme najprv zemiaky, potom cukety a nakoniec baklažány. Dáme bokom. Vo väčšom hrnci rozpálime olivový olej a opečieme na ňom mleté mäso, pridáme nasekanú cibuľu a cesnak a asi 6 minút spolu dusíme. Zalejeme vínom a pridáme aj ostatné suroviny. Po 5 minútach varu vyberieme škoricu a dusíme ďalej asi 30 minút, kým sa nevyparí skoro všetka tekutina. Na bešamel rozpustíme v hrnci maslo, postupne zašľaháme múku a nakoniec mlieko. Miešame, aby sa nevytvorili hrudky. Dochutíme korením a varíme asi 7 minút, kým zmes nezhustne. Stiahneme z ohňa a zamiešame vyšľahané vajce. Do zapekacej formy naukladáme zemiaky, baklažán a cuketu. Zalejeme omáčkou s mletým mäsom, prekryjeme vrstvou bešamelu a posypeme syrom. Pečieme pri teplote 180 °C asi 45 minút.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 45 minút
Čas pečenia: 45 minút

Musaka
Zdroj: shutterstock

Nákupný zoznam

Čo sa oplatí doviezť z Grécka?

✔ olivový olej, olivy

✔ ouzo (anízový alkohol)

✔ syr feta

✔ med

✔ sladký dezert glyko koutaliou (ovocie alebo zelenina v sirupe, ktoré sa podáva na lyžičke s pohárom vody)