Najchutnejšie letné torty: Vyskúšajte týchto 5 úžasných maškŕt, nezostane po nich ani omrvinka
14. 8. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:08)

Zdroj: shutterstock
Leto – to je slnko, voda a hlavne kopa čerstvého ovocia. Bol by hriech to nevyužiť, a tak okrem zavárania sladkých lekvárov si upečte osviežujúcu ovocnú delikatesu.

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock

Zdroj: shutterstock
Galéria k článku
Tvarohová s ovocnou polevou
8 kúskov
5 vajec ● 180 g + 60 g cukru ● 1 ČL vanilkového extraktu ● štipka soli ● 95 ml oleja ● 240 g hladkej múky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 150 ml mlieka
Na krém: 400 g kyslej smotany ● 400 g gréckeho jogurtu ● 400 g smotany na šľahanie ● 25 g vanilkového cukru ● 2 PL vanilkovej pasty ● 6 plátkov želatíny ● 25 ml ovocného červeného sirupu
Na plnku: 300 g + 130 g miešaného drobného ovocia ● 100 g smotany na šľahanie ● 25 g kryštálového cukru ● 1 plátok želatíny ● limetová šťava
Na ozdobu: 125 g drobného ovocia ● 25 g cukru ● čerstvé ovocie
Rúru predhrejeme na 175 °C a 2 až 3 formy s priemerom 22 cm vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielky a žĺtky, pričom bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh. Počas šľahania prisypeme aj 180 g cukru. Žĺtky vyšľaháme so 60 g cukru a s vanilkovým extraktom dokrémova. Zašľaháme aj olej. V mise zmiešame múku s práškom do pečiva a na dvakrát vmiešame do žĺtkov. Nakoniec opatrne nadľahčíme snehom z bielkov. Cesto rozdelíme do pripravených foriem a dáme na 20 minút piecť do vyhriatej rúry. Po upečení vyberieme, necháme trocha vychladnúť, odstránime formy a korpusy necháme úplne vychladnúť. Namočíme 1 plátok želatíny v studenej vode. Asi 130 g ovocia rozmixujeme a spolu s 25 g cukru a trochou limetovej šťavy privedieme do varu. Vmiešame želatínu a necháme ju rozpustiť. Vyšľaháme 100 g smotany na šľahanie dotuha a vmiešame do vychladnutej ovocnej zmesi. Dáme do silikónovej formy na ľad a dáme do mrazničky. Na krém namočíme 6 plátkov želatíny do vody. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha. Kyslú smotanu vymiešame s cukrom, vanilkovým cukrom, vanilkovou pastou a so sirupom dohladka. V malom hrnci rozpustíme želatínu, stiahneme z ohňa a zamiešame 3 až 4 PL jogurtového krému. Celé vmiešame do zvyšku krému. Nadľahčíme vyšľahanou šľahačkou. Dáme do chladničky. Keď krém začne želírovať, začneme skladať tortu. Korpusy pozdĺžne rozrežeme na 2 časti. Okolo spodného korpusu dáme tortovú obruč a potrieme časťou krému. Obložíme ovocím, ľadovou plnkou, tú predtým nakrájame na menšie časti. Priklopíme korpusom a celý postup zopakujeme, až kým nenaplníme celú tortu. Dáme do chladničky stuhnúť. Nakoniec si necháme trochu krému a potrieme ním celú vychladenú tortu. Ovocie na polevu rozmixujeme, zmiešame s cukrom a chvíľu povaríme. Potom prepasírujeme, necháme trocha vychladnúť a nalejeme na povrch torty. Ozdobíme ovocím a dáme do chladničky vychladnúť.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 20 minút
Čas chladenia: 4 hodiny
Zdroj: shutterstock
Tvarohová s ovocnou polevou
Mramorovaný cheesecake s ríbezľami
12 kúskov
150 g maslových sušienok ● 50 g masla
Na plnku: 200 g smotanového syra ● 250 g polotučného tvarohu ● 80 g práškového cukru ● 2 PL mlieka ● 100 g mrazených ríbezlí ● 1 PL kryštálového cukru
Na ozdobu: 200 g smotany na šľahanie ● 1 stužovadlo šľahačky
Sušienky dáme do igelitového vrecúška a pomocou valčeka rozdrvíme. Zmiešame s rozpusteným maslom a nanesieme do formy s priemerom 24 cm. Poriadne popritláčame a dáme do chladničky. Všetky prísady okrem ovocia a 1 PL kryštálového cukru zmiešame v mise a natrieme na vychladený korpus. Ríbezle spolu s 1 PL cukru rozmixujeme, prepasírujeme a lyžicou v kôpkach nanesieme na tvarohový krém. Pomocou vidličky opatrne premiešame, aby sme získali mramorovaný vzhľad. Dáme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme asi 30 minút. Potom rúru vypneme a necháme ešte 15 minút vnútri rúry s pootvorenými dverami. Vyberieme a necháme úplne vychladnúť. Potom vyšľaháme šľahačku so stužovadlom a nanesieme ozdobne na vychladený cheesecake.
Čas prípravy: 25 minút
Čas pečenia: 30 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Náš tip
Polovicu sušienok nahraďte mletými vlašskými orechmi.
Namiesto ovocia môžete na mramorovanie použiť čokoládovú nátierku alebo džem.
Zdroj: shutterstock
Mramorovaný cheesecake s ríbezľami
Čokoládová s mascarpone
12 kúskov
2 vajcia ● 150 g hnedého cukru ● 100 g zmäknutého masla ● 300 g nízkotučného jogurtu ● 100 g mletých mandlí ● 150 g hladkej múky ● 2 PL kakaa
Na plnku: 200 g smotany na šľahanie ● 400 g smotanového syra ● 250 g mascarpone ● 120 g krupicového cukru ● 2 balíčky stužovadla šľahačky
Okrem toho: 250 g malín ● 250 g čučoriedok ● 150 g ríbezlí ● 100 g horkej čokolády ● trocha kokosového tuku ● čerstvé ovocie na ozdobu
Rúru predhrejeme na 170 °C. Zmäknuté maslo, vajcia a cukor spolu vyšľaháme dokrémova. Pridáme jogurt a mandle a premiešame. V mise zmiešame prášok do pečiva, kakao a múku a vmiešame do vajcovej zmesi. Cesto nalejeme do tortovej formy s priemerom 20 cm vystlanej papierom na pečenie. Pečieme 45 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Smotanu na šľahanie vyšľaháme dotuha. V mixéri šľaháme smotanový syr, mascarpone a cukor, až kým sa cukor nerozpustí. Pridáme smotanu a stužovadlo a znova vyšľaháme. Ovocie opláchneme, osušíme papierovou utierkou a podľa potreby nakrájame. Vychladnutý korpus prekrojíme na dve polovice. Spodnú časť ovinieme tortovou obručou a natrieme tretinu krému. Posypeme ovocím a potrieme ďalšou tretinou krému. Priklopíme korpusom a potrieme zvyšným krémom. Dáme na 1 až 2 hodiny do chladničky. Čokoládu spolu s trochou kokosového tuku rozpustíme nad vodným kúpeľom, necháme trocha vychladnúť a nalejeme na povrch torty. Po bokoch necháme stekať. Ozdobíme čerstvým ovocím.
Čas prípravy: 30 minút
Čas pečenia: 45 minút
Čas chladenia: 2 hodiny
Tortu môžete poliať aj čokoládovým ganache, ktoré pripravíte z čokolády a zo smotany na šľahanie.
Zdroj: shutterstock
Čokoládová s mascarpone
Pavlovovej schwarzwaldská
8 kúskov
8 vajec ● 400 g práškového cukru ● 1 PL kakaa ● 1 ČL vanilkového extraktu ● 1 ČL bieleho vínneho octu ● 1 ČL škrobovej múčky ● štipka soli
Na naplnenie: 700 g smotany na šľahanie ● 500 g čerešní ● 50 g horkej čokolády ● 4 PL čokoládových hobliniek
Rúru predhrejeme na 220 °C a dva plechy vystelieme papierom na pečenie. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli dotuha. Cukor zmiešame so škrobovou múčkou a po lyžiciach zašľaháme do snehu. Šľaháme, až kým sa cukor nerozpustí. Pridáme vanilkový extrakt a ocot a zašľaháme. Zľahka vmiešame preosiate kakao. Sneh rozdelíme do dvoch častí a z každej na plechu vytvarujeme rovnako veľký kruh s priemerom asi 26 cm. Dáme do rúry a teplotu ihneď znížime na 120 °C. Pečieme asi 90 minút, potom rúru vypneme a necháme ešte aspoň 30 minút vnútri. Čokoládu nastrúhame. Smotanu na šľahanie vyšľaháme spolu s espresom. Polovicu nanesieme na vychladnutý korpus, obložíme vykôstkovanými čerešňami a posypeme strúhanou čokoládou. Prikryjeme opatrne druhým snehovým korpusom opäť potrieme šľahačkou a ozdobíme čerešňami a čokoládovými hoblinkami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 90 minút
Náš tip
Pri Pavlovovej torte je veľmi dôležité nechať úplne vysušiť bielkové korpusy v rúre, inak by sa prepadli.
Zdroj: shutterstock
Pavlovovej schwarzwaldská
Ruský koláč s čučoriedkami
12 kúskov
500 g hladkej múky ● 250 g masla ● 1 vajce ● 200 ml studenej vody ● 1 PL octu ● štipka soli
Na krém: 300 g zmäknutého masla ● 1 konzerva kondenzovaného mlieka ● 200 ml mlieka ● 2 vajcia ● 1 PL škrobovej múčky ● 1 balíček vanilkového cukru
Okrem toho: 250 g čučoriedok
Múku preosejeme do misy, pridáme štedrú štipku soli. Studené maslo nakrájame na kocky a pridáme k múke. Rukami vypracujeme mrveničku. Do misky rozbijeme vajce, pridáme studenú vodu, nemiešame a vlejeme do cesta. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 8 častí, a dáme do chladničky. Potom rúru vyhrejeme na 210 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Z chladničky vyberieme jedno cesto, rozvaľkáme ho na kruh hrubý 3 cm s priemerom 24 cm a preložíme ho na plech, popicháme vidličkou a dáme piecť na 10 minút. Zopakujeme aj so zvyšnými kúskami cesta. Necháme vychladnúť. Pripravíme si cesto. Vymiešame 6 PL mlieka so škrobovou múčkou na hladkú zmes. Vajcia trocha vyšľaháme a vmiešame škrobovú zmes. Zvyšné mlieko zohrejeme v hrnci a opatrne vmiešame vajcovú zmes, neprestávame miešať. Prelejeme do hrnca a pomaly privedieme do varu. Varíme 2 až 3 minúty, kým zmes nezhustne. Pridáme vanilkový cukor a prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť. Občas premiešame. Maslo vyšľaháme dopenista a postupne zašľaháme kondenzované mlieko. Nakoniec všľaháme vychladnutý vaječný krém. Jedno upečené cesto rozdrvíme a ostatné potrieme krémom a poukladáme na seba. Necháme 60 minút odstáť pri izbovej teplote. Potom zaťažíme panvicou a necháme 3 hodiny tak. Potom tortu potrieme zvyšným krémom a po okrajoch ozdobíme nadrveným korpusom. Povrch ozdobíme ovocím.
Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 8 x 10 minút
Čas státia: 4 hodiny
Náš tip
Tortu nechajte odstáť pred podávaním aspoň jeden deň v chladničke. Bude vláčnejšia.
Zdroj: shutterstock
Ruský koláč s čučoriedkami