Tvarohové šúľance

4 porcie

Do 300 g hrubej múky pretrieme 200 g tučného tvarohu, pridáme 2 lyžice rozpusteného masla, 1 vajce a štipku soli. Spolu spracujeme na cesto. Podľa potreby prilejeme pár lyžíc mlieka. Z cesta odoberáme malé kúsky a tvarujeme šúľance. Uvaríme ich v osolenej vriacej vode. V širšej panvici rozpustíme 80 g masla, vložíme uvarené šúľance a krátko prehrejeme. Na tanieri ich posypeme opečenou strúhankou, 40 g tvarohu, práškovým cukrom a ozdobíme ovocím.

Lekvárové perky

4 porcie

Deň vopred uvaríme v šupke 450 g zemiakov. Ošúpeme, najemno postrúhame, pridáme soľ, 150 g hrubej múky a vypracujeme cesto. Na pomúčenej doske cesto rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a pokrájame na štvorce 6 x 6 cm. Do stredu štvorca dáme slivkový lekvár a preložíme. Vidličkou okraje dobre popritláčame, aby sa pri varení neotvárali. Perky varíme v osolenej vriacej vode, pokiaľ nevyplávajú na povrch. Vyberieme ich, posypeme 120 g mletého hnedého maku a preosiatym práškovým cukrom.