Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Domáci hovädzí vývar, ktorý z vás urobí TOP manželku: So 7 trikmi bude lepší ako od mamičky

polievka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ako uvariť ten najlepší hovädzí vývar? Inšpirujte sa našimi trikmi.

Vo „vývarovej disciplíne“ zvyknú hviezdiť mamy či babičky. S našimi radami sa hravo dostanete na ich úroveň.

1. Suroviny na mäsový vývar vkladáme do studenej vody. Vodu necháme rýchlo zovrieť, ale potom intenzitu tepla znížime a varíme veľmi pomaly. Práve pomalé varenie (odborne nazývané aj tiahnutie) má za následok dokonalé vylúhovanie všetkých živín a látok, ktoré vývaru dodávajú farbu, vôňu a chuť. Čím dlhšie budeme polievku pomaly variť, tým bude silnejšia. Prudké varenie by mohlo spôsobiť, že by sa vývar zakalil.

2. Vývar osolíme hneď na začiatku varenia. Po dovarení keď tak ešte trochu prisolíme.

3. Zlatú farbu vývaru získame tak, že doň vložíme opraženú cibuľu alebo mrkvu. Rovnako dobre vývar zafarbí aj neošúpaná cibuľa, ktorú prekrojíme a rezné plochy iba nasucho opečieme na panvici.

4. Ak zeleninu a korenie do hrnca vložíme spolu s mäsom a kosťami, výsledkom bude silný vývar. Vložiť ju však môžeme aj približne 30 minút pred dovarením, vtedy si zachová viac vitamínov, no vývar bude o čosi slabší.

5. Ešte silnejší vývar získame, ak spolu s mäsom a kosťami povaríme aj pečeň. Môžeme ho variť aj iba z kostí, treba však mať na pamäti, že vývar z teľacích alebo bravčových kostí nebude taký číry ako hovädzí.

6. Ak sa vývar počas varenia zakalí, vyčíriť sa dá niekoľkými spôsobmi. Niekedy stačí do vývaru priliať trochu studenej vody a pomaly prevariť. Inokedy pomôže jemne rozšľahaný bielok, ktorý zalejeme vlažným vývarom, privedieme pod bod varu a odstavíme. Po piatich minútach precedíme cez plátno alebo husté sitko. Pomôcť môžu aj vaječné škrupiny, ktoré vhodíme do vývaru a pred podávaním polievku precedíme.

Vedeli ste?

Termínom bujón označujeme mäsový vývar, ktorý precedíme a zbavíme tuku. Na zosilnený vývar sa používa francúzsky názov consommé. V odbornej terminológii sa základný hovädzí vývar označuje ako vývar A. Bujón aj consommé sa podľa správnosti podáva v bujónových šálkach s dvoma uškami.

Vyberáme pre vás niečo PLUS