Koložvárska kapusta v Maďarsku patrí k slávnostným pokrmom. Toto výdatné a kalorické jedlo dostalo pomenovanie po rumunskom meste Kluž (po maďarsky Kolozsvár) a patrí tak do rumunskej ako aj maďarskej národnej kuchyne. Je to v podstate zapekané jedlo pozostávajúce z vrstiev kyslej kapusty, bravčového mäsa, klobásy a ryže. Vrch sa zalieva kyslou smotanou a celý pokrm sa pozvoľna zapeká vo vyhriatej rúre.

Koložvárska kapusta

Potrebujeme:

3 PL masti, 2 cibule, 600 g chudého bravčového mäsa, 1 PL sladkej mletej papriky, 2 papriky, 2 paradajky, 4 menšie bravčové kotlety, 500 g kyslej kapusty, 4 vajcia natvrdo, 2 paprikové klobásy, 200 g uvarenej ryže, 400 ml kyslej smotany, soľ, masť na vymastenie misy

Takto sa to podarí:

1. Na polovici masti speníme nakrájanú cibuľu a pridáme nakrájané mäso. Spolu prudko opečieme, posypeme mletou paprikou, premiešame a podlejeme trochou vody. Mäso osolíme a na miernom ohni prikryté pomaly dusíme (podlievame ďalšou vodou, v prípade, že sa všetka tekutina vyvarí).

2. K zmäknutému mäsu pridáme nakrájané papriky a paradajky a chvíľu spolu podusíme. Na zvyšnej masti sprudka opečieme naklepané a osolené kotlety.

3. Do vymastenej zapekacej misy dáme vrstvu kapusty. Na ňu rozložíme dusené mäso, plátky vajec, klobásy a vrstvu ryže. Nakoniec príde vrstva kapusty a kotlety. Zalejeme smotanou a v rúre predhriatej na 180 °C pečieme približne 40 minút.

Čas prípravy: 30 minút

Čas dusenia: 30 minút

Čas pečenia: 40 minút