Najlepšia čokoládová poleva: Po takýchto cukrovinkách sa bude zalizovať celá rodina
22. 9. 2014, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:33)

Zdroj: Archív
Ak sa vo vás z času na čas ozve cukrárka, nie je prečo váhať. Domáce cukrovinky sú predsa najlepšie.
Jemné cukrovinky ako marcipán, karamel, fondán, kandizované alebo čerstvé ovocie doslova milujú namáčanie do čokolády. Použiť sa dá hotová poleva alebo čokoláda na varenie. Tú treba zohrievať v nádobe s dvojitým dnom, pričom dávame pozor, aby teplota nebola príliš vysoká.
Misa by mala byť taká hlboká, aby sa cukrovinky mohli ponoriť celé. Ponárame ich do čokolády pomocou špeciálnej vidličky na namáčanie alebo na fondue, prípadne pomocou ihlice.
Sladkosti poobraciame v čokoláde a vytiahneme, pričom vidličku oklepeme o okraj misy, aby sme striasli prebytočnú čokoládu. Poukladáme ich na mriežku podloženú pergamenovým papierom. Predtým ich môžeme ozdobiť vidličkou. Jemným ťahom vidličky cukrovinky na povrchu zvrásnime.
Základná čokoládová poleva
Potrebujeme: 100 g čokolády na varenie, 1 ČL masla, 150 g kryštálového cukru, 190 ml vody
Postup: Čokoládu necháme na teple zmäknúť a cukor s vodou uvaríme na polohustý sirup. Zmäknutú čokoládu zmiešame s maslom, za stáleho miešania pridávame tenkým pramienkom uvarený cukrový sirup. Polevu používame ihneď, rýchlo uhladíme dlhým nožom a pretečenú polevu na povrch už nenanášame.