Reklama

Najlepšia domáca nutela: Takú mňamku ste ešte nejedli! Je lacnejšia a zdravšia ako z obchodu a zvládne ju každý

Niet na dobrú domácu oriškovú nátierku.

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ani vy nedáte dopustiť na sladkú orieškovú nátierku? Môžete si ju pripraviť aj doma, pričom bude lacnejšia a najmä zdravšia, než tá z obchodu.

Milujete nutellu, ktorá je symbolom orieškovej nátierky s kakaom? Potom vedzte, že na prvom mieste majú tieto pochúťky najčastejšie cukor a hneď za ním kontroverzný palmový olej, ktorý nielenže neprospieva telu, ale ani životnému prostrediu. Pritom pripraviť si lieskovoorieškovú nátierku doma je veľmi jednoduché. Nielen že vás vyjde lacnejšie, ale budete tiež presne vedieť, z čoho je vyrobená.

Domáca oriešková nátierka

Budete potrebovať:

● 150 g lieskových orechov
● 350 g nasekanej mliečnej čokolády
● 2 polievkové lyžice repkového oleja
● 3 polievkové lyžice trstinového cukru
● 1 polievkovú lyžicu kakaa holandského typu
● pár kvapiek vanilkovej arómy
● štipku soli

Postup:

1. Rúru predhrejte na 175 stupňov. Na plech vyložený papierom na pečenie rozprestrite v jednej vrstve lieskové oriešky a zhruba 12 minút ich pečte v rúre, kým nezhnednú a ich šupka ľahko nepopraská. Ešte horúce ich zabaľte do kuchynskej utierky a trite, aby ste z nich olúpali šupky. Potom nechajte vychladnúť.

2. Medzitým vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a miešajte, kým nie je úplne hladká. Nechajte vychladnúť.

3. V kuchynskom robote rozmixujte vychladnuté oriešky, kým sa z nich nezačne tvoriť pasta. Pridajte olej, cukor, kakao, vanilkovú arómu a soľ. Pokračujte v mixovaní, kým nie je zmes hladká.

4. Potom pridajte rozpustenú čokoládu a dôkladne premiešajte, aby ste v paste nemali zvyšky nerozmixovaných orieškov. Ak máte pocit, že je nátierka príliš tekutá, nezúfajte. Zhustne, hneď úplne vychladne.

5. Zmes dajte do pohára a nechajte vychladnúť pri izbovej teplote. Takto pripravenú nátierku môžete v chladničke skladovať 2 týždne. Ale je veľmi pravdepodobné, že ju zjete oveľa skôr.