Najlepšie jablkové koláče, po ktorých sa len tak zapráši: Tieto sladké dobroty zvládne aj začiatočník
21. 10. 2016, 13:35 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:58)

Zdroj: Shutterstock
Z jabĺk sa dá upiecť akýkoľvek koláč, a nemusí byť ani zložitý, aby skvelo chutil. Zvyčajne z nich na tanieri nezostane ani kúsok. Vyskúšajte naše najlepšie recepty na jablkové koláče..
Sú zdravé, chutné a dajú sa kúpiť po celý rok. Bol by hriech nevyužiť ich práve teraz na jeseň!
Ak chcete upiecť niečo, čo bude rýchlo hotové, potom vyberte bublaninu alebo rýchle koláče, do ktorých pridáte napríklad jogurt. Bublaniny sú vláčne a jemné a s jablkami dvojnásobne! A ešte jedno plus tieto recepty majú - zvládnu ich aj začiatočníci.
Jablková bublanina
Bublaniny sú rýchle, jednoduché a zvládne ich každá gazdinka. S jablkami sú vláčne, jemné a hneď sa po nich zapráši!
Potrebujeme:
180 g krupicového cukru, 160 g tuku hera, 200 g hladkej múky, 4 ks jabĺk, 5 vajíčok, 1 lyžičku kypriaceho prášku do pečiva
Takto sa to podarí:
1. Tri jablká ošúpte, zbavte jadrovníkov a nakrájajte na malé kocky.
2. Z vajec, cukru, hery, múky a prášku do pečiva vytvorte cesto.
3. Dajte ho do vymastenej a vysypanej formy a pečte v rúre vyhriatej na 180 ° C asi 15 minút.
4. Potom plech vytiahnite, na koláč poukladajte na plátky nakrájané posledné jabĺčko a posypte ho práškovým cukrom.
5. Ďalších 15 minút nechajte v rúre dopiecť do zlatista.
Jogurtový koláč s jablkami
Potrebujeme:
2 jablká, 150 g trstinového cukru, 150 g roztopeného masla
Cesto
150 g roztopeného masla, 150 g trstinového cukru, 2 vajcia, 500 g polohrubej múky, 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva, 250 g bieleho jogurtu, 1 štipka soli
Takto sa to podarí:
1. Z cukru a masla vyšľahajte krém, pridajte vajcia a zmes dôkladne premiešajte.
2. Múku zmiešajte s práškom do pečiva a štipkou soli, všetko spojte dokopy a nakoniec vmiešajte biely jogurt.
3. Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a poukladajte na neho jablka ošúpané a nakrájané na plátky.
4. Pokvapkajte ich roztopeným maslom a v rúre rozohriatej na 180 ° C pečte koláč približne 45 minút.
Jablkové tiramisu
Čakáte návštevu alebo chcete prekvapiť partnera či rodinu niečím netradičným a originálnym? Tiramisu je skvelá voľba pre všetkých, ktorí chcú experimentovať. Keď totiž do tiramisu pridáte jablka, získate dezert, ktorý bude lahodný a všetkým bude zaručene chutiť.
Potrebujeme:
500 g jabĺk, 1 ks cukor vanilkový, 2 ks žĺtok, 3 polievkové lyžice práškového cukru, 300 g syra mascarpone, 175 g piškót, 1 šálku čiernej kávy, 1 smotanu na šľahanie
Takto sa to podarí:
1. Nakrájané alebo postrúhané jablká premiešané s vanilkovým cukrom varte v troche vody do zmäknutia a potom ich nechajte vychladnúť.
2. Medzitým zmiešajte žĺtky s cukrom a vyšľahajte ich v horúcom vodnom kúpeli. Zmes nechajte vychladnúť, potom pridajte mascarpone a znovu vyšľahajte.
3. Opatrne pridajte dotuha vyšľahanú smotanu. Nechajte chladiť najmenej 1 hodinu, pred podávaním ozdobte.
4. Do pohárov vložte nalámané piškóty, zalejte ich kávou, lyžicou navrstvite krém a pridajte vrstvu jabĺk.
5. Nechajte chladiť najmenej 1 hodinu, pred podávaním ozdobte.