Reklama

Najlepšie koláče s bobuľovým ovocím: 5 tipov na šťavnaté dobroty, ktoré musí ochutnať každý!

Krehký mrežovník s bobuľkami

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Upečte celej rodinke šťavnatú dobrotu s bobuľovým ovocím. Tak šup-šup, ide sa na to!

Kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou

24 kúskov

200 ml mlieka ● 60 g krupicového cukru ● 400 g polohrubej múky ● 21 g droždia ● 80 g zmäknutého masla ● 1 žĺtok ● 1/2 ČL citrónovej kôry ● 2 ČL oleja ● štipka soli

NA NÁPLŇ: 300 g kryštálového cukru ● 50 g práškového cukru ● 1 malé vajce ● 1/2 ČL mletej vanilky a ovocie rôzneho druhu (marhule, ríbezle, višne...)

NA MRVENIČKU: 60 g masla ● 80 g kryštálového cukru ● 80 g hrubej múky

Pripravíme kvások. Zmiešame teplé mlieko, cukor, 1 lyžicu múky a droždie. Prikryjeme a necháme 15 minút na teplom mieste. V mise vymiešame žĺtok so zvyšným cukrom, pridáme zmäknuté maslo a znova dobre premiešame. Pridáme citrónovú kôru, preosiatu múku, olej, soľ, kvások a vymiesime hladké vláčne cesto. Ak by sa nám zdalo príliš tuhé, prilejeme mlieko. Keď je, naopak, príliš riedke, pridáme múku. Cesto preložíme do misy vysypanej múkou, prikryjeme a necháme aspoň 30 až 45 minút kysnúť. Vykysnuté cesto dáme na vymastený plech (alebo na plech s papierom na pečenie) a roztiahneme ho po celej ploche. Prikryjeme a necháme ešte 15 minút kysnúť. Zatiaľ urobíme náplň. Zmiešame všetky ingrediencie okrem ovocia. Potom náplň natrieme na cesto a poukladáme umyté a očistené ovocie. Pripravíme mrveničku. Dobre zmiešame všetky suroviny. Potom ju rozdrobíme na ovocnú vrstvu a dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.

Čas prípravy: 40 minút
Čas kysnutia: 75 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Kysnutý koláč s ovocím a mrveničkou

Clafoutis s malinami a čučoriedkami

12 kúskov

3 vajcia (izbovej teploty) ● 100 g trstinového cukru ● štipka soli ● kôra z 1/2 pomaranča ● 45 g roztopeného masla ● 60 g hladkej múky ● 20 g holandského kakaa ● 200 ml mlieka ● trochu masla na vymazanie formy ● 2 PL trstinového cukru na vysypanie formy ● za hrsť malín a čučoriedok ● zmrzlina alebo šľahačka na podávanie

V mise rozmiešame vajcia, cukor, soľ, pomarančovú kôru a pridáme maslo. Prisypeme preosiatu múku s kakaom, prilejeme mlieko. Vymiešame dohladka. Formu (18 cm) vymažeme maslom a vysypeme trstinovým cukrom. Vlejeme do nej polovicu hmoty, rozložíme polovicu ovocia a zalejeme druhou polovicou hmoty. Znova posypeme ovocím. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút. Upečený clafoutis necháme aspoň 20 minút chladnúť. Podávame ho vlažný alebo studený, najlepšie s kopčekom dobrej zmrzliny alebo šľahačky.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Na zvýraznenie vône môžete pridať aj mandľovú arómu. Nákyp bude ešte lákavejší.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Clafoutis s malinami a čučoriedkami

Strúhaný koláč s tvarohom a ríbezľami

24 kúskov

400 g hladkej múky ● 120 g práškového cukru ● 250 g masla ● 2 žĺtky ● 1 balíček prášku do pečiva ● 3 PL holandského kakaa

NA TVAROHOVÚ NÁPLŇ: 600 g tučného jemného tvarohu ● 200 g práškového cukru ● 3 žĺtky ● 1 ČL vanilkového extraktu ● citrónová kôra z 1 citróna ● 4 bielky ● 250 g ríbezlí

Urobíme cesto. Miešame všetky suroviny, kým nevznikne hladké cesto, ktoré pekne drží. Rozdelíme ho na tretiny. Dve tretiny roztiahneme do formy (24 cm) vystlanej papierom na pečenie. Zo zvyšnej tretiny vytvarujeme guľu, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme na 30 minút do mrazničky. Pripravíme tvarohovú náplň. Vymiešame tvaroh, cukor, žĺtky, vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Z bielkov vyšľaháme sneh a opatrne ho zapracujeme do tvarohovej plnky. Zmes vylejeme na cesto a posypeme ríbezľami. Na ne nahrubo nastrúhame zmrznutú guľu cesta. Dáme piecť na 30 minút do rúry vyhriatej na 180 °C. Upečený koláč necháme dobre vychladnúť, aby tvarohová náplň stuhla. A môžeme servírovať.

Čas prípravy: 35 minút
Čas chladenia: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Strúhaný koláč s tvarohom a ríbezľami

Krehký mrežovník s bobuľkami

12 kúskov

600 g hladkej múky ● 150 g masla ● 2 vajcia ● 200 ml mlieka ● 100 g práškového cukru ● štipka soli ● 1 balíček prášku do pečiva

NA NÁPLŇ: 1 balíček vanilkového pudingu ● 500 ml mlieka ● 3 až 4 PL kryštálového cukru ● 3 až 4 PL pomletých piškót ● 3 až 4 PL pomletých vlašských orechov ● 1 kg drobného ovocia (černice, maliny, čučoriedky, čierne aj červené ríbezle) ● 1 vajce na potretie

Najskôr uvaríme puding s 500 ml mlieka a cukrom. Odstavíme ho a prikryjeme potravinárskou fóliou, nech sa na ňom netvorí kožka. Necháme vychladnúť. Urobíme cesto. Vypracujeme ho zo všetkých surovín a rozdelíme na polovice. Jednu polovicu vyvaľkáme a vyložíme ňou plech, aby cesto pretŕčalo 3 až 4 mm cez okraj. Potom ho posypeme mletými piškótami a orechmi. Na ne nalejeme puding a rovnomerne ho rozotrieme. Nasypeme drobné ovocie. Druhú polovicu cesta rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a rozrežeme na pásiky široké 1 cm. Na ovocí vytvoríme mriežku. Potrieme ju rozšľahaným vajcom a koláč pečieme asi 35 minút v rúre vyhriatej na 170 °C. Necháme ho aspoň pol hodiny chladnúť a môžeme krájať.

Čas prípravy: 40 minút
Čas pečenia: 30 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Krehký mrežovník s bobuľkami

Koláčiky s makom, tvarohom a marhuľami

24 kúskov

1 kocka droždia ● 200 ml mlieka ● 100 g krupicového cukru ● 250 g hladkej múky ● 250 g hladkej celozrnnej špaldovej múky ● 2 vajcia ● 120 ml oleja ● štipka soli ● 1 žĺtok na potretie ● 2 až 3 PL medu na potretie ● 5 až 10 zrelých marhúľ

NA TVAROHOVÚ NÁPLŇ: 200 g jemného hrudkovitého tvarohu ● 1 žĺtok ● 2 až 3 PL práškového cukru ● 1/4 ČL mletej vanilky ● kôra z 1/2 citróna

NA MAKOVÚ NÁPLŇ: 150 g mletého maku ● 150 ml mlieka ● 2 PL medu ● 1/4 ČL mletej škorice

Urobíme kvások. Zmiešame teplé mlieko, cukor, 1 lyžicu hladkej múky a droždie. Prikryjeme a necháme na teplom mieste 15 minút. Potom z kváska, oboch preosiatych múk, vajec, oleja a zo soli vymiesime hladké cesto. To dáme do misy vysypanej múkou, prikryjeme a necháme aspoň 30 až 45 minút kysnúť. Zatiaľ pripravíme náplne. Na tvarohovú len dobre zmiešame všetky suroviny. Na makovú zohrejeme mlieko až do bodu varu, stiahneme z ohňa, pridáme mak, med a škoricu. Necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto premiestnime na dosku vysypanú múkou a rozvaľkáme na hrúbku 1 cm. Formičkou alebo pohárom s priemerom 7,5 cm z neho vykrajujeme krúžky. Potom ich rozložíme na plech vyložený papierom na pečenie. Do stredu každého krúžku urobíme dnom pohára priehlbinu, aby sa vytvorili okraje široké asi 1,5 cm. Tie potrieme žĺtkom. Potom dáme na každý krúžok najprv tvarohovú náplň, na ňu za lyžicu makovej plnky a navrch poukladáme marhule nakrájané na prúžky. Pečieme v rúre vyhriatej na 185 °C asi 20 minút. Upečené koláčiky necháme asi 10 minút odpočívať, potom ich potrieme medom a môžeme podávať.

Čas prípravy: 40 minút
Čas kysnutia: 1 hodina
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Koláčiky s makom, tvarohom a marhuľami

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.