Najlepšie plnky do pečenej kačice: Keď tieto delikatesy raz ochutnáte, iné už nebudete chcieť
9. 11. 2015, 10:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:17)

Zdroj: shutterstock
Pečená kačka je skvelý vynález sám osebe. No keď ju naplníte niektorou z výborných plniek, k dokonalosti jej už nič nebude chýbať.
Francúzska plnka s gaštanmi
300 g husacích drobkov (srdcia a pečienky), 4 šalotky, 2 stonky zeleru, 200 g uvarených gaštanov, kôrky z 2 bochníkov toastového chleba, 6 vajec, 50 g masla, 100 ml mlieka, 200 ml brandy, soľ, mleté čierne korenie, viazanička čerstvých byliniek (šalvia, tymian, rozmarín a pod.)
Kôrky chleba nakrájame na dobné kocky a krátko ich opečieme na malom množstve masla. Potom ich namočíme do mlieka. Na masle dozlatista orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a zeler.
Pridáme pokrájané drobky, gaštany, soľ, korenie a dusíme, kým mäso nezmäkne. Necháme trochu vychladnúť, pridáme vyžmýkaný chlieb, vajcia, nasekané bylinky a brandy. Dôkladne premiešame a plníme kačku.
Zdroj: Dušan Křístek
Kačica na tirolský spôsob
So sušeným ovocím a orechmi
50 g masla, 230 g cibule, 4 stonky zeleru, 1 bochník bieleho chleba, 200 ml mlieka, 100 g sušených marhulí, 1 PL strúhanej pomarančovej kôry, 1 PL čerstvého tymianu, 3 PL petržlenu, 1 ČL muškátového orieška, 100 g vlašských orechov, soľ, mleté čierne korenie
Maslo rozohrejeme a speníme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Do misy dáme chlieb namočený v mlieku (prebytočnú tekutinu vyžmýkame) na kocky pokrájaný zeler, marhule, korenie, kôru, nasekané bylinky, nasekané orechoy a opraženú cibuľu. Plnku premiešame, osolíme, okoreníme.
Pečeňová plnka
150 g kačacej pečene, 200 g teľacieho mäsa, 1 cibuľa, 2 PL tuku, 2 PL vína, soľ, mletá červená paprika, petržlenová vňať
Pečeň pokrájame na malé kúsky. Nadrobno pokrájanú cibuľuopražíme na masti, pridáme pomleté mäso, soľ, papriku, posekanú vňať, víno a nakoniec pečeň. Premiešame a naplníme kačicu.
Zdroj: Dušan Křístek
Kačica so zemiakovou plnkou
Pečeňovo-žemľová plnka
100 g bravčovej (teľacej) pečene, 2 žemle, 3 PL mlieka, 2 cibule, 1 PL masla, soľ, ďumbier, muškátový oriešok, petržlenová vňať
Žemle pokrájame na malé kocky, navlhčíme mliekom. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu, pomletú pečeň, rozpustené maslo, posekanú vňať. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.