Reklama

Najlepšie rady, ako ošúpať a uvariť nové zemiaky: Dva skvelé triky, ktoré vám to uľahčia

Nový Čas pre ženy

Zdroj: Nový Čas pre ženy

Reklama

Ako rýchlo ošúpať a uvariť nové zemiaky? Skúste tieto dva jednoduché triky a šúpanie bude hračka. Navyše vám počas varenia ani nevykypia.

Poklad spod zeme

Čerstvo vykopané mladé zemiaky neodmysliteľne patria k jarnej i letnej sezóne. Aj keď mnohým môžu pripadať všedné, z nenápadnej prílohy sa dajú vyčarovať hotové skvosty.

Nákup a uskladnenie

Nové zemiaky kupujeme len v takom množstve, ktoré spotrebujeme, aby sme ich zbytočne neskladovali. Musia byť pevné, suché a dobre tvarované. Dbáme o to aby nemali pomliaždeniny, zárezy ani očká s klíčkami. Nikdy nekupujeme zemiaky, ktoré na niektorých miestach začali zelenieť. Znamená to prítomnosť toxínu, ktorý vzniká, keď sa takéto zemiaky vystavia svetlu.

Zdroj: Shutterstock

V našich domácnostiach sa často skrývajú lieky

Zemiaky sa musia skladovať v chladnej, suchej, no predovšetkým tmavej miestnosti. Pôsobením svetla môžu zozelenieť a vytvárať zdraviu škodlivý solanín.

Pred varením

Pred varením ich dôkladne zbavíme klíčkov, pretože aj tie obsahujú jedovaté látky.

Nové zemiaky sa ľahko čistia, keď ich najprv namočíme do slanej vody.

Pred prípravou ich dobre umyjeme pod tečúcou vodou. Po očistení ich ešte vcelku umyjeme. Krájame ich až tesne pred varením. Pokrájané už neumývame, pretože vitamín C sa ľahko vyplavuje do vody.

Očistené zemiaky nenechávame stáť na vzduchu, lebo aj takto sa z nich stráca vitamín C.

Jemnú šupku z nových zemiakov odstránime drôtenkou, alebo zoškrabaním ostrým nožíkom. Čistíme ich len nožmi a škrabkami z nehrdzavejúceho kovu, ktorý neoxiduje, lebo vitamín C je citlivý aj na to.

Varenie

Nové zemiaky varíme buď jemne oškriabané alebo v šupke. Pretože obsahujú veľa vody, na zaliatie 500 g zemiakov stačí 250 ml vo­dy. Čím staršie sú zemiaky, tým viac vody dáme na varenie.

Zemiaky sa oveľa rýchlejšie uvaria, ak hneď na začiatku varenia pridáme do hrnca lyžicu masla alebo malý pohár svetlého piva, alebo trošku prášku do pečiva. Nové zemiaky sú však spravidla uvarené za 20 až 25 minút.

Na varenie v šupke vyberáme približne rovnako veľké zemiaky, aby sa uvarili rovnomerne. Aby sa malé aj väčšie zemiaky uvarili naraz, stačí, keď tie väčšie pred varením popicháme ihlicou.

Či sú zemiaky uvarené, zistíme, keď jeden napichneme na vidličku a on sám skĺzne dolu.

Pri varení v šupke zemiaky neprasknú, keď do vody pridáme trochu octu, soli alebo lyžicu oleja.

Zemiaky v alobale pri dusení nepopraskajú, ak ich najprv poprepichujeme vidličkou a až potom zabalíme do fólie.

Po uvarení ich ihneď scedíme, aby z nich unikla prebytočná para, chvíľku ich necháme odokryté a potom hneď zakryjeme.

Pre chuťové variácie môžeme zemiaky variť v mlieku, prípadne v mäsovom vývare.

Ak pri varení pridáme do vody trocha tuku, zemiaky nevykypia.