Nakladaný zeler
9. 11. 2006, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:17)

Zdroj: Archív
2 ZAVÁRACIE POHÁRE; ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT 1 až 2 zdravé zelerové buľvy1 l vodytrocha octu 30 g soli
POSTUP: 1. Zeler odrežeme od vňate, dobre umyjeme, olúpeme a ešte raz umyjeme. Potom ho ozdobným nožom nakrájame na plátky. Vňať dôkladne poumývame a potrháme na lístky. 2. Do hrnca dáme vodu aj zelerové plátky, ochutíme trochou octu a pomaly privedieme do varu. Varíme asi 3 minúty, potom zeler scedíme a prelejeme studenou vodou. 3. Vychladnutý zeler naložíme do pohárov striedavo s vňaťou. Vodu a soľ necháme zovrieť, odstavíme a necháme vychladnúť. 4. Vychladnutým roztokom zalejeme naložený zeler a do každého pohára pridáme 1 ČL octu. Poháre dobre uzavrieme, vložíme do zaváracieho hrnca alebo do hrnca s dierkovanou vložkou. Sterilizujeme 35 minút od bodu varu. Po dvoch dňoch sterilizáciu zopakujeme.