Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Zadarmo! Namiesto soli stavte na bylinky: Ak ich správne skombinujete, jedlo bude zdravšie a chutnejšie

Ilustračná snímka

Zdroj: Shutterstock

Reklama

V správnej kombinácii bude jedlo vďaka aromatickým bylinkám zdravšie a chutnejšie.

Problém vyriešený

Experti varujú, že kvôli vysokej konzumácii soli vo svete rastie počet chorých. Ak chceme byť zdravé, musíme sa naučiť vystačiť si s menšími množstvami.

Štatistiky šokujú: Jeme príliš veľa soli!

,,To jedlo vôbec nemá chuť. Podáte mi, prosím, soľničku?“ Čím častejšie opakujete túto otázku, tým je riziko poškodenia zdravia väčšie. Čím to je? Príliš veľa soli dvíha krvný tlak a znásobuje riziko kardiovaskulárnych ochorení. Svetová zdravotnícka organizácia sa preto snaží dosiahnuť, aby sme denne jedli maximálne 5 gramov. Podľa Úradu verejného zdravotníctva jej priemerný Slovák skonzumuje od 9 do 11 gramov za deň. V decembri minulého roka preto vošla do platnosti vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR, ktorá určila maximálne množstvo soli pre chlieb, pečivo a hotové jedlá.

Zdroj: Shutterstock

Jeme príliš veľa soli!

Rozmarín + grilované

Pri žiadnom jedle nesedíme tak dlho, ako keď grilujeme. Nespaľujeme žiadne kalórie a naša látková premena je uspatá. Vtedy je čas na rozmarín! Jeho triterpénové kyseliny, triesloviny a horčiny povzbudzujú krvný obeh a prekrvenie a zvyšujú spotrebu energie.

Zdroj: iStock

Rozmarín a grilovanie jednoznačne idú k sebe.

Keďže rozmarín toleruje teplo, môžete ho dať priamo na grilované mäsko alebo rybu či najemno nasekať a pridať do marinády. Použite ho aj ako dekoráciu na stôl a medzičasom požujte zopár lístkov. Želaný efekt sa ihneď dostaví.

Zdroj: Shutterstock

Éterické oleje ligurčeka pomáhajú pri problémoch so žalúdkom.

Bazalka + cestoviny

Po konzumácii cestovín sa cítime dobre, lebo sacharidy, ktoré obsahujú, povzbudzujú produkciu hormónu šťastia – sérotonínu. Efekt však, žiaľ, vydrží len krátko a z príliš veľkej dávky sa priberá. Antistresový efekt cestovín však môžete poriadne zvýšiť aj bez nadbytočných kalórií použitím bazalky. Vďaka jej harmonizujúcemu účinku ju vo svojich bylinkových záhradách sadili už benediktínski mnísi a odporúčali ju proti nervozite.

Zdroj: iStock

Bazalka má harmonizujúci účinok.

Varením sa cenné látky z bazalky strácajú. Lístky zo stoniek odtrhnite až tesne pred servírovaním a posypte nimi hotovú cestovinovú omáčku.

Zdroj: Shutterstock

Varením sa cenné látky z bazalky stácajú.

Ligurček + Eintopf

Veľká porcia eintopfu (z jedného hrnca)s klobáskou a strukovinami môže váš žalúdok poriadne zaťažiť. Proti pocitu plnosti pomôže ligurček. Jeho éterické oleje pomáhajú pri problémoch so žalúdkom a trávenie uľahčujú podobne ako rasca. Aj proti rihaniu pomôže požuť pár lístkov.

Ligurček sa nazýva aj magi korením. S omáčkou z obchodu však nemá nič spoločné, tá totiž ligurček vôbec neobsahuje. Čerstvé lístky nasekajte najemno a pridajte ich do eintopfu. Ligurček je odolný, a tak ho môžete pokojne variť spolu s jedlom. Pozor na množstvo, má totiž skutočne výraznú arómu.

Zdroj: Shutterstock

Ligurček sa nazýva aj magi korením.

Petržlen + zemiaky

Osolené zemiaky sú klasickou prílohou k pečenému mäsu s ťažkou smotanovou omáčkou a po- riadnou dávkou kalórií. Spolu s nimi je dobré naložiť si na tanier aj zoštíhľujúci vitamín C. Veľký zväzok petržlenu ho obsahuje viac ako kilo pomarančov! Okrem toho odplaví škodlivé látky.

Zdroj: Shutterstock

Veľký zväzok petržlenu obsahuje viac Cvitamínu ako kilo pomarančov.

Zoberte si ostrý nôž alebo sekáčik a petržlen nakrájajte najemno. Trochu ním posypte zemiaky a zvyšok nasypte do malej misky, ktorú položte na stôl. Myslite na to, že petržlen nie je len dekorácia, ale aj zdravá bylinka, preto ho pri varení používajte v hojnom množstve.

Zdroj: Shutterstock

Petržlen nie je len skvelá dekorácia, ale najmä zdravá bylinka.

Oregano + pizza

Vďaka oblohe obsahuje pizza veľké množstvo tuku. V priemernej salámovej je ho až 44 g a dosť ho má aj syrová. Aby to naše telo dokázalo spracovať, potrebuje pomôcť. Preto je práve oregano ako stvorené na pizzu. Jeho éterický olej thymol povzbudzuje pečeň aj žlčník a uľahčuje trávenie tukov.

Zdroj: Shutterstock

Oregano je ako stvorené na pizzu.

Lepšie ako sušené oregano je to čerstvé. Odtrhnite za hrsť malých lístkov a posypte nimi pizzu. Ihneď pocítite, že aróma Stredozemného mora oživí aj inak nudnú oblohu len zo šampiňónov či šunky.

Zdroj: Shutterstock

Oregano pizzu oživí no pomáhaa nám stráviť aj ťažkú oblohu, ktorú pizza obsahuje.

Bylinky saďte radšej sama, budú zdravšie

Ako sú na tom bylinky zo supermarketu?

Bylinky, ktoré si odtrhneme tesne pred tým, ako ich spotrebujeme, obsahujú viac zdravých látok, ako kúpené zväzky. Na pulty supermarketov sa dostávajú z veľkých záhradných centier, kde musia rýchlo dozrieť aj bez dostatku tepla. Kto si nechce alebo nemôže bylinky pestovať sám, mal by ich preto kupovať radšej od miestnych záhradkárov, ktorí nepoužívajú pesticídy. Ak bývate v činžiaku a nablízku je frekventovaná cesta, pozor na to, že bylinky z vášho balkóna môžu obsahovať aj škodlivé látky. Rýchlorastúce bylinky, ako sú žerucha, kôpor, trebuľka alebo bazalka, dajte preto radšej na parapet.

Ako sa to dá? Iba jeden šalátový list, prosím!

Aj vy ste sa už niekedy rozčúlili nad receptom, v ktorom bol uvedený len jeden šalátový list? Ani vy nemáte chuť zakaždým kupovať celú hlávku a potom väčšinu šalátu vyhodiť, pretože nevydrží dlho čerstvý? Riešením je listový šalát. Na rozdiel od hlávkového šalátu ho môžete oberať po listoch. Okrem toho ho dopestujete aj sama - v črepníku na balkóne. Nezáleží na tom, či si ich zasadíte uprostred kvetinového záhonu alebo v črepníku na okne: účinok čerstvých byliniek je na nezaplatenie.

Zdroj: Shutterstock

Hlávkový šalát si viete dopestovať aj dama.

Vyberáme pre vás niečo PLUS