Nápad na kávový koláč: Šťavnaté rezy
1. 5. 2013, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:34)

Zdroj: Shutterstock
Inšpirujte sa receptom na kávový koláč a ochutnajte šťavnaté rezy.
Potrebujeme: 5 vajec, 3/4 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček polohrubej múky, 1/2 až 1 hrnček granka (podľa chuti), 1 hrnček oleja, 1 ČL kakaa, 1 balíček prášku do pečiva, 1 hrnček uvarenej kávy, 1 menší pohár jahodového džemu, 1 kelímok smotany na šľahanie, 1,5 čokolády na varenie, tuk na vymastenie a múka na vysypanie plechu
Postup:
1. V mise dôkladne zmiešame vajcia, cukor, múku, granko, olej, kakao a prášok do pečiva. Cesto vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a pečieme približne 30 minút.
2. Kým sa koláč pečie, uvaríme kávu a necháme vychladnúť.
3. Po upečení ešte horúci koláč rovnomerne pokvapkáme studenou kávou, aby navlhol, no nebol premočený. Necháme úplne vychladnúť. Potom navrch natrieme tenkú vrstvu džemu.
4. V menšom hrnci ohrejeme smotanu, v ktorej za stáleho miešania rozpustíme čokoládu. Povaríme 5 minút, odstavíme a necháme vychladnúť.
5. Nakoniec čokoládovú polevu nanesieme na koláč, necháme stuhnúť a vychladiť.
6. Pred podávaním nakrájame na rezy.