Brnkli vám na prechádzke do nosa šípky? Máme pre vás tipy na pekné dekorácie ako aj DOMÁCI ČAJ!
6. 11. 2024, 7:00

Zdroj: shutterstock
Najrýchlejší spôsob, ako si doma vytvoriť čarovnú jesennú atmosféru, je nazbierať si na prechádzke konáriky a plody šípok. Dajú sa z nich vykúzliť takéto milé dekorácie a výborný čaj.
Zdroj: living4media, Shutterstock, profimedia.sk
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: Canva NCpZ
Keď sa domov začervená
Jednoduché konáriky obsypané čerstvými alebo sušenými šípkami dodajú priestoru tú správnu jesennú atmosféru. Či už v interiéri, alebo exteriéri, vydržia naozaj dlho a vy sa z nich môžete tešiť až do Vianoc. Ich dlhé konáriky sa hodia do vázy ako súčasť jesennej kytice s chryzantémami alebo hortenziami, či na zavinutie do venca. Menšie polámané vetvičky napríklad krásne vyniknú aj na zloženej servítke ako súčasť prestierania.
Zdroj: shutterstock
Zo šípok si dokážete vytvoriť takýto jednoduchý ale krásny veniec.
Aby vydržali čo najdlhšie
Odstráňte všetky lístky a stonky, ktoré by mohli začať hniť, a dôkladne ich opláchnite. Nalejte do vázy studenú vodu a vložte do nej konáriky tak, aby boli konce ponorené. Umiestnite na chladnejšie miesto mimo priameho slnka a tepelných zdrojov. Pravidelne (každé dva až tri dni) vymieňajte vodu a zastrihnite konce konárikov. Ak chcete predĺžiť ich životnosť, môžete použiť fixačný sprej na sušené kvety. Prípadne ich nechajte vysušiť.
Farebná paleta
Červená farba čerstvých šípok a bordová farba tých sušených vynikne so všetkými jesennými farbami, ako je horčicová, smaragdovozelená či hnedá. Použiť ju však môžete aj v jednom tóne.
Zdroj: shutterstock
Zimná záhrada
Keď je menej viac
Šípky sa výborne hodia aj do menších dekorácií. Použite malú vázičku, kvetináč alebo tekvičku. Do dvoch posledných spomínaných umiestnite aranžérsku hmotu, ktorá udrží kvetiny a plody dlhšie čerstvé.
Zdroj: shutterstock
Aby šípky vydržali pekne červené môžete použiť fixačný sprej na sušené kvety
Ako si pripraviť domáci šípkový čaj
Zdroj: Shutterstock
Vyskúšajte domáci šípkový čaj..
Zber šípok: Ideálne je zbierať šípky na jeseň, keď už prešli prvými mrazmi, pretože vtedy majú najvyšší obsah vitamínu C. Ak zbieraš pred mrazmi, môžeš ich nechať pár dní v mrazničke.
Sušenie šípok: Po zbere ich dôkladne umy a nechaj ich sušiť na vzduchu, ideálne na tmavom a suchom mieste. Môžeš ich aj sušiť v rúre na nízkej teplote (cca 50 °C) s otvorenými dvierkami, aby sa vlhkosť odparovala.
Príprava čaju:
Celé šípky: Najjednoduchšie je použiť celé sušené šípky. Na 1 liter vody použiješ asi 2 polievkové lyžice šípok. Šípky zalej horúcou vodou (nie vriacou!) a nechaj lúhovať aspoň 10-15 minút.
Drvené šípky: Ak chceš intenzívnejšiu chuť, môžeš šípky jemne rozdrviť. Dávaj pozor, aby sa šípky pri lúhovaní dobre precedili, pretože ich malé chlpaté semienka môžu podráždiť hrdlo.
Anketa
Pripravujte si doma čaj z nazbieraných šípok?
- Áno, vždy máme doma nasušené šípky.82%
- Nie, radšej kupovaný.17%
Hlasovanie bolo ukončené
Lúhovanie a varenie: Ak máš čas, môžeš šípky variť na miernom ohni asi 5-10 minút, čím získáš silnejší čaj. Potom ho nechaj ešte 10 minút lúhovať a následne preceď.
Sladenie: Ak preferuješ sladší čaj, pridaj med alebo javorový sirup, najlepšie až keď čaj trošku vychladne, aby sa nestratili cenné látky z medu.
Skladovanie: Sušené šípky môžeš skladovať vo vzduchotesných nádobách na chladnom a suchom mieste, aby si zachovali čo najviac živín.