Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Napadla vaše potraviny pleseň? Skoncujte s ňou! Máme pre vás pár tipov: Na TOTO však POZOR...

pleseň

Zdroj: shutterstock

Reklama
Soňa Andrisíková

Soňa Andrisíková

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nie všetky druhy plesne sú nebezpečné, no to, kedy sú neškodné a kedy už škodia zdraviu, treba vedieť. Niekedy je váš obľúbený chlebík zrazu celý zelený, a to napriek tomu, že ste ho kupovali prednedávnom. Ako je to možné?

Stačí málo, len vlhkosť a teplo 20 až 25 stupňov. Ani sa nenazdáte a vo vašich potravinách sa usídli pleseň.

Chlieb

Plesnivý nakrájaný chlieb vyhoďte. Ak má celý peceň napadnutý len maličký fliačik, stačí, ak ho odrežete aj s určitou rezervou. Častejšie čistite chlebník, účinné je vytrieť ho octovou vodou. Omrvinky totiž podporujú tvorbu plesne.

Zdroj: Shutterstock

Pozor na plesne

Obilniny a koreniny

Obilniny raz za čas popretriasajte. Ak sa pri nich alebo koreninách vplyvom plesní vytvorili chuchvalce, okamžite ich celé vyhoďte.

Orechy

Ešte pred konzumovaním ich skontrolujte. Zaplesnené alebo zafarbené jadierka a škrupiny okamžite vyhoďte.

 

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Neviete si rady s niektorými „pohromami“ v domácnosti? Ponúkame TOP triky, ktoré vám pomôžu

    Marmeláda

    Pri tuhej marmeláde s podielom cukru vyšším ako 50 percent stačí pleseň odstrániť lyžičkou, pričom nezabudnite odstrániť aj vrchnú časť zdravej marmelády. Ak je však podiel cukru menší ako 50 percent, lepšie je celú ju vyhodiť.

    Syr

    Pri tvrdom syre, ktorý je napadnutý len sčasti, stačí toto miesto obrezať.

    Ovocie

    Čím vyšší podiel vody, tým rýchlejšie sa jedy rozširujú. Pri ovocí hnijúce kusy okamžite odstráňte z dosahu ostatných. Vyrezať postihnuté miesto v tomto prípade nestačí, keďže pleseň sa nachádza aj tam, kde ju nevidno.

    Ako zabrániť vzniku plesne?

    Rýchlo sa kaziace potraviny kupujte v malom množstve a podľa možností čo najčerstvejšie. Čo najrýchlejšie ich spotrebujte. Potraviny skladujte na čistom, chladnom a suchom mieste. Napadnuté potraviny okamžite odstráňte a nenechajte ich len tak sa povaľovať. Rovnako ako pre vás, aj pre vašich domácich maznáčikov predstavujú také potraviny zdravotné riziko. V žiadnom prípade ich nimi nekŕmte!

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Soňa Andrisíková

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Ako študentka som sa vždy tešila na nové vydanie Nového Času pre ženy a jeho pestrý obsah. Dnes mám to šťastie, že ho spolu s mojimi kolegyňami tvorím pre vás aj ja a veľmi ma to baví. Rada prinášam v jednotlivých rubrikách nové informácie, zaujímavé postrehy, i moje vlastné myšlienky. Okrem domácnosti, vzťahov, zdravia, ezoteriky či hlavnej témy, píšem aj skutočné príbehy, ktoré sa stali mojou srdcovkou. Keď som začala spracovávať príbehy, ktoré vytvoril sám život, prišla tá najväčšia radosť z práce v časopise. Rada dostávam do povedomia osudy žien, ktoré nemajú v živote na ružiach ustlané a napriek tomu sa nevzdali. Rovnako obľubujem také, v ktorých sa ženy inšpirujú navzájom. Vďaka nim i ja sama napredujem.