Čas prípravy: 2 hodiny, 24 - 30 porcií

Zdroj: Peter Brenkus

Zdroj: Peter Brenkus
Zdroj: Peter Brenkus
Galéria k článku
Potrebujeme:
Veľký korpus: 75 g masla, 6 vajec, štipka soli, 125 g kryštálového cukru, 150 g hladkej múky, 2 ČL prášku do pečiva, 30 g kakaa, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy
Malý korpus: 3 vajcia, 3 PL vlažnej vody, štipka soli, 110 g kryštálového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g hladkej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 1 PL kakaa, 50 g mletých mandlí, tuk na vymastenie a hrubá múka na vysypanie formy
Krém: 3 balíčky čokoládového pudingu, 150 g čokolády na varenie, 210 g kryštálového cukru, 1,3 l mlieka, 750 g masla
Okrem toho: 500 g čerešňovej marmelády (alebo marmelády s lesným ovocím) s kúskami ovocia, asi 600 g marcipánovej alebo inej cukrárskej poťahovacej hmoty, práškový cukor na posypanie dosky, červené potravinárske farbivo, cukrárske ozdoby (motýliky a kvietky)
Postup:
1. Na veľký korpus vymastíme tukom tortovú formu s priemerom 26 alebo 28 cm a vysypeme hrubou múkou. Rúru vyhrejeme na 175 °C horný a dolný ohrev. V hrnčeku rozpustíme maslo na miernom ohni. Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli na tuhý sneh a postupne pridáme aj 125 g cukru. Jemne zašľaháme aj žĺtky. Navrch preosejeme múku s práškom do pečiva a kakao a už len vareškou opatrne vmiešame. Potom zapracujeme aj vychladnuté tekuté maslo. Cesto natrieme do formy a pečieme asi 20 až 25 minút.
2. Na malý korpus rozdelíme 3 vajcia na žĺtky a bielky. Vodu, štipku soli a bielky spolu vyšľaháme dotuha a postupne zašľaháme aj 110 g kryštálového cukru a balíček vanilínového cukru. Navrch preosejeme múku s práškom do pečiva a kakao. Pridáme aj mleté mandle a vareškou všetko jemne premiešame.
3. Menšiu tortovú formu s priemerom 18 alebo 20 cm tiež vymastíme a vysypeme hrubou múkou, natrieme do nej cesto a pečieme pri rovnakej teplote asi 30 až 40 minút. Obidva upečené korpusy necháme dobre vychladnúť.
4. Medzitým uvaríme z mlieka, cukru a pudingových práškov hustý puding a necháme ho dobre vychladnúť. Čokoládu nasekáme a rozpustíme vo vodnom kúpeli. Do vychladnutého pudingu izbovej teploty postupne zašľaháme maslo, rovnako izbovej teploty, a na záver aj rozpustenú čokoládu.
5. Väčší korpus 2x prekrojíme, spodnú časť položíme na podnos, potrieme marmeládou a aj časťou čokoládového krému. Priložíme ďalšiu časť korpusu, opäť natrieme a priložíme aj vrchnú tretiu časť. Povrch v jemnej vrstve potrieme krémom a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Menší korpus tiež 2x prekrojíme, opäť dáme spodnú časť na tácku alebo podnos, potrieme marmeládou aj krémom, priložíme ďalšiu časť korpusu, potrieme a doplníme vrchnou časťou korpusu. Aj tú potrieme zvyškom krému v jemnej vrstve a dáme chladiť aspoň na hodinu.
6. Asi 1/2 marcipánu zafarbíme červeným potravinárskym farbivom a väčšiu časť z neho rozvaľkáme na doske posypanej práškovým cukrom na plát alebo kruh väčší než korpus a preložíme opatrne na spodný naplnený korpus. Zo zvyšného marcipánu vyvaľkáme dlhý pruh široký 3 až 4 cm, ktorý použijeme potom na obtočenie menšieho korpusu.
7. Menší korpus obalíme časťou rozvaľkaného bieleho marcipánu a zo zvyšku marcipánu opäť vyvaľkáme dlhý pás, ktorým obtočíme väčší korpus. Pás si môžeme navlhčiť trochou vody, aby k torte dobre priliehal. Poriadne uhladíme. Pomocou plastového dlátka alebo rôznych pečiatok môžeme na páse vytvoriť aj vzory. Menší obalený korpus obtočíme odspodu pásom červeného marcipánu. Tento môžeme tiež dozdobiť dlátkom či pečiatkami. Takto pripravené korpusy opäť dáme do chladničky aspoň na hodinu.
8. Na väčší vychladnutý korpus postavíme menší, pomocou jemného navlhčenia marcipánu vodou prilepíme aj cukrové ozdoby (motýliky a kvietky) a tortu až do podávania skladujeme v chlade.
Náš tip
Našu parádnu tortu sme ešte dozdobili logom, ktoré je vytlačené na jedlom ryžovom papieri, ktorý sme prilepili navrch torty. Vy môžete použiť ďalšie cukrové alebo marcipánové ozdoby či pridať sviečky.
Čas pečenia: 60 minút
Čas chladenia: 6 hodín