Maková štrúdľa od babičky

2 kusy

375 g hladkej múky ● 250 ml vlažnej vody ● 1/2 PL octu ● 1/2 PL práškového cukru ● 1/2 PL oleja ● štipka prášku do pečiva

NA PLNKU: 100 g rozpusteného masla ● 300 g mletého modrého maku ● krupicový cukor podľa chuti ● mletá škorica ● 1 kg sliviek pokrájaných na menšie kúsky ● práškový cukor na posypanie

Z múky, vody, octu, cukru, oleja a prášku do pečiva pripravíme hladké cesto. Rukami ho potrieme olejom, dáme na tanier, zakryjeme misou a necháme 30 minút odpočívať. Pripravíme veľký stôl, na ktorom budeme vyťahovať cesto, a prikryjeme ho obrusom. Ten dobre pomúčime. Cesto roztľapkáme na čo najväčšiu placku. Potom ju naolejovanými rukami vyťahujeme na čo najtenšie cesto – ideálne aspoň na polovicu stola. Cesto pofŕkame maslom – okraje nemusíme. Dve tretiny cesta husto posypeme makom, cukrom a škoricou. Poukladáme slivky a zahneme okraje cesta. Potom chytíme okraj obrusu, ktorý je nám najbližšie, a postupne rolujeme. Zrolovanú štrúdľu preložíme na vymastený plech, povrch potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 20 až 25 minút. Upečenú štrúdľu posypeme práškovým cukrom a podávame.

Čas prípravy: 35 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút

Maková štrúdľa od babičky
Zdroj: archív Dobré jedlo

Rezy s vínom a mascarpone

20 kúskov

4 vajcia ● 150 g krupicového cukru ● 1/4 ČL mletej vanilky ● 100 ml teplej vody ● 100 ml oleja ● 200 g polohrubej múky ● 1/4 balíčka prášku do pečiva

NA SLIVKOVÚ VRSTVU: 500 g sliviek ● štipka škorice ● 100 ml červeného vína ● 3 PL kryštálového cukru ● 2 PL vody ● 1 balíček tortového želé

NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 250 g smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty

Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľaháme do peny. Pridáme vodu, olej a múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a opatrne ho zamiešame do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejeme na plech (30 x 20 cm) vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 8 až 10 minút. Vychladnutý korpus prekrojíme na polovice. Urobíme slivkovú vrstvu. Slivky s cukrom dáme do panvice a necháme skaramelizovať. Pridáme červené víno a štipku škorice. Necháme 2 až 3 minúty vrieť, aby sa odparil alkohol. V dvoch lyžiciach vody rozmiešame tortové želé a vlejeme ho do slivkovej zmesi. Necháme minútku prevrieť a odstavíme. Hneď ako slivková hmota začne jemne tuhnúť, vylejeme ju na pripravenú polovicu korpusu. Rozotrieme po celej ploche a dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť. Pripravíme krém. Všetky ingrediencie dáme do jednej misy a vyšľaháme na pevný krém. Potom krém natrieme na slivkovú vrstvu a uhladíme. Prikryjeme druhou polovicou korpusu, jemne zatlačíme, aby sa korpus dotýkal krému celou plochou, a opäť necháme chladiť – ideálne 1 až 2 hodiny. Až potom nakrájame.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Náš tip
Pridajte aj vrstvu prevareného maku s mliekom a cukrom. Mňam.

Rezy s vínom a mascarpone
Zdroj: archív Dobré jedlo

Slivkový báleš

24 kúskov

125 ml vlažného mlieka ● 30 g krupicového cukru ● 20 g droždia ● 250 g polohrubej múky ● 40 g masla ● 1 vajce ● citrónová kôra z 1 citróna ● 30 g masla ● 1 kg vykôstkovaných sliviek

NA PLNKU: 250 ml mlieka ● 250 ml smotany na šľahanie ● 120 g práškového cukru ● 300 g mletého bieleho maku ● citrónová kôra z 1/2 citróna ● 40 g rozpusteného masla

Pripravíme kvások. Zmiešame 4 lyžice mlieka s droždím a lyžicou cukru. Necháme 15 minút kysnúť, potom dáme kvások do misy. Pridáme všetky ostatné suroviny aj zvyšné mlieko a vymiesime hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridáme ešte trochu múky. Cesto preložíme do misy, prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Zatiaľ urobíme makovú plnku. Do hrnca dáme variť mlieko so smotanou a s cukrom. Keď zovrie, odstavíme ho, vsypeme mak a dobre premiešame. Nakoniec pridáme citrónovú kôru, maslo a opäť dobre premiešame. Plnku necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na plech potretý olejom a rukami ho natiahneme po celej ploche. Rozotrieme naň plnku a nahusto poukladáme slivky rezom hore. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút, kým sa okraje nesfarbia dozlatista. Báleš podávame vychladnutý.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Mak môžete nahradiť aj mletými orechmi alebo tvarohom. Vždy to bude lahôdka.

Slivkový báleš
Zdroj: archív Dobré jedlo

Makový koláč so želé

8 kúskov

3 vajcia ● 125 g masla izbovej teploty ● 150 g medu ● 125 g mletého maku ● 75 g mletých vlašských orechov ● 1 balíček vanilkového cukru ● 200 g sliviek ● 1 ČL marhuľového džemu ● 1 balíček červeného tortového želé

Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh a dáme nabok. Maslo s medom vyšľaháme do peny, pridáme žĺtky a ešte ich zašľaháme. Prisypeme mak, orechy, vanilkový cukor a nakoniec jemne vmiešame sneh. Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto zarovnáme do formy a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C na 35 minút. Slivky pokrájame na tenké mesiačiky. Po vychladnutí korpus nevyberáme z formy, potrieme ho džemom a poukladáme naň slivky. Želé pripravíme podľa návodu a polejeme ním koláč. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút

Makový koláč so želé
Zdroj: archív Dobré jedlo

Slivkové šatôčky

20 až 25 kúskov

250 g mäkkého tvarohu ● 250 g masla ● štipka soli ● 250 g polohrubej múky● 100 g slivkového lekváru ● zopár čerstvých sliviek ● rozšľahané vajce na potretie ● práškový cukor na posypanie

Z tvarohu, masla, múky a zo soli vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme z neho placku, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a radielkom rozkrájame na štvorce 6 x 6 cm. Do stredu každého z nich dáme za lyžičku slivkového lekváru, kúsok slivky a zabalíme ho do tvaru šatôčky – zlepíme protiľahlé okraje a stred zatlačíme. Šatôčky poukladáme na vymastený plech a potrieme vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým šatôčky nebudú jemne zlatisté. Upečené a vychladnuté šatôčky posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Taštičky posypte škoricou a hrubozrnným cukrom.

Slivkové šatôčky
Zdroj: archív Dobré jedlo