Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Naše babičky nedali na fialové plody dopustiť! 5 úžasných tipov na tradičné slivkové koláče

slivkovo maková štrúdľa

Zdroj: Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Na fialové plody nedali naše staré mamy dopustiť. My s nimi môžeme len súhlasiť a určite si z nich upečieme jednu z týchto rokmi odskúšaných dobrôt.

Maková štrúdľa od babičky

2 kusy

375 g hladkej múky ● 250 ml vlažnej vody ● 1/2 PL octu ● 1/2 PL práškového cukru ● 1/2 PL oleja ● štipka prášku do pečiva

NA PLNKU: 100 g rozpusteného masla ● 300 g mletého modrého maku ● krupicový cukor podľa chuti ● mletá škorica ● 1 kg sliviek pokrájaných na menšie kúsky ● práškový cukor na posypanie

Z múky, vody, octu, cukru, oleja a prášku do pečiva pripravíme hladké cesto. Rukami ho potrieme olejom, dáme na tanier, zakryjeme misou a necháme 30 minút odpočívať. Pripravíme veľký stôl, na ktorom budeme vyťahovať cesto, a prikryjeme ho obrusom. Ten dobre pomúčime. Cesto roztľapkáme na čo najväčšiu placku. Potom ju naolejovanými rukami vyťahujeme na čo najtenšie cesto – ideálne aspoň na polovicu stola. Cesto pofŕkame maslom – okraje nemusíme. Dve tretiny cesta husto posypeme makom, cukrom a škoricou. Poukladáme slivky a zahneme okraje cesta. Potom chytíme okraj obrusu, ktorý je nám najbližšie, a postupne rolujeme. Zrolovanú štrúdľu preložíme na vymastený plech, povrch potrieme rozpusteným maslom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 20 až 25 minút. Upečenú štrúdľu posypeme práškovým cukrom a podávame.

Čas prípravy: 35 minút
Čas odležania: 30 minút
Čas pečenia: 25 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Maková štrúdľa od babičky

Rezy s vínom a mascarpone

20 kúskov

4 vajcia ● 150 g krupicového cukru ● 1/4 ČL mletej vanilky ● 100 ml teplej vody ● 100 ml oleja ● 200 g polohrubej múky ● 1/4 balíčka prášku do pečiva

NA SLIVKOVÚ VRSTVU: 500 g sliviek ● štipka škorice ● 100 ml červeného vína ● 3 PL kryštálového cukru ● 2 PL vody ● 1 balíček tortového želé

NA KRÉM: 250 g mascarpone ● 250 g smotany na šľahanie ● 2 PL práškového cukru ● 1 ČL vanilkovej pasty

Žĺtky s cukrom a vanilkou vyšľaháme do peny. Pridáme vodu, olej a múku s práškom do pečiva. Z bielkov vyšľaháme pevný sneh a opatrne ho zamiešame do žĺtkovej zmesi. Hmotu vylejeme na plech (30 x 20 cm) vyložený papierom na pečenie a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme 8 až 10 minút. Vychladnutý korpus prekrojíme na polovice. Urobíme slivkovú vrstvu. Slivky s cukrom dáme do panvice a necháme skaramelizovať. Pridáme červené víno a štipku škorice. Necháme 2 až 3 minúty vrieť, aby sa odparil alkohol. V dvoch lyžiciach vody rozmiešame tortové želé a vlejeme ho do slivkovej zmesi. Necháme minútku prevrieť a odstavíme. Hneď ako slivková hmota začne jemne tuhnúť, vylejeme ju na pripravenú polovicu korpusu. Rozotrieme po celej ploche a dáme do chladničky na 30 minút stuhnúť. Pripravíme krém. Všetky ingrediencie dáme do jednej misy a vyšľaháme na pevný krém. Potom krém natrieme na slivkovú vrstvu a uhladíme. Prikryjeme druhou polovicou korpusu, jemne zatlačíme, aby sa korpus dotýkal krému celou plochou, a opäť necháme chladiť – ideálne 1 až 2 hodiny. Až potom nakrájame.

Čas prípravy: 45 minút
Čas pečenia: 10 minút
Čas chladenia: 2 hodiny

Náš tip
Pridajte aj vrstvu prevareného maku s mliekom a cukrom. Mňam.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Rezy s vínom a mascarpone

Slivkový báleš

24 kúskov

125 ml vlažného mlieka ● 30 g krupicového cukru ● 20 g droždia ● 250 g polohrubej múky ● 40 g masla ● 1 vajce ● citrónová kôra z 1 citróna ● 30 g masla ● 1 kg vykôstkovaných sliviek

NA PLNKU: 250 ml mlieka ● 250 ml smotany na šľahanie ● 120 g práškového cukru ● 300 g mletého bieleho maku ● citrónová kôra z 1/2 citróna ● 40 g rozpusteného masla

Pripravíme kvások. Zmiešame 4 lyžice mlieka s droždím a lyžicou cukru. Necháme 15 minút kysnúť, potom dáme kvások do misy. Pridáme všetky ostatné suroviny aj zvyšné mlieko a vymiesime hladké nelepivé cesto. Ak treba, pridáme ešte trochu múky. Cesto preložíme do misy, prikryjeme a necháme 30 minút kysnúť. Zatiaľ urobíme makovú plnku. Do hrnca dáme variť mlieko so smotanou a s cukrom. Keď zovrie, odstavíme ho, vsypeme mak a dobre premiešame. Nakoniec pridáme citrónovú kôru, maslo a opäť dobre premiešame. Plnku necháme vychladnúť. Vykysnuté cesto preložíme na plech potretý olejom a rukami ho natiahneme po celej ploche. Rozotrieme naň plnku a nahusto poukladáme slivky rezom hore. Pečieme v rúre vyhriatej na 170 °C asi 30 minút, kým sa okraje nesfarbia dozlatista. Báleš podávame vychladnutý.

Čas prípravy: 20 minút
Čas kysnutia: 30 minút
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Mak môžete nahradiť aj mletými orechmi alebo tvarohom. Vždy to bude lahôdka.

Makový koláč so želé

8 kúskov

3 vajcia ● 125 g masla izbovej teploty ● 150 g medu ● 125 g mletého maku ● 75 g mletých vlašských orechov ● 1 balíček vanilkového cukru ● 200 g sliviek ● 1 ČL marhuľového džemu ● 1 balíček červeného tortového želé

Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Z bielkov vyšľaháme sneh a dáme nabok. Maslo s medom vyšľaháme do peny, pridáme žĺtky a ešte ich zašľaháme. Prisypeme mak, orechy, vanilkový cukor a nakoniec jemne vmiešame sneh. Tortovú formu s priemerom 20 cm vyložíme papierom na pečenie. Cesto zarovnáme do formy a dáme piecť do rúry predhriatej na 180 °C na 35 minút. Slivky pokrájame na tenké mesiačiky. Po vychladnutí korpus nevyberáme z formy, potrieme ho džemom a poukladáme naň slivky. Želé pripravíme podľa návodu a polejeme ním koláč. Necháme stuhnúť a môžeme podávať.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 35 minút

Zdroj: archív Dobré jedlo

Makový koláč so želé

Slivkové šatôčky

20 až 25 kúskov

250 g mäkkého tvarohu ● 250 g masla ● štipka soli ● 250 g polohrubej múky● 100 g slivkového lekváru ● zopár čerstvých sliviek ● rozšľahané vajce na potretie ● práškový cukor na posypanie

Z tvarohu, masla, múky a zo soli vypracujeme hladké cesto. Vytvarujeme z neho placku, zabalíme ju do potravinárskej fólie a dáme aspoň na hodinu do chladničky. Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 3 mm a radielkom rozkrájame na štvorce 6 x 6 cm. Do stredu každého z nich dáme za lyžičku slivkového lekváru, kúsok slivky a zabalíme ho do tvaru šatôčky – zlepíme protiľahlé okraje a stred zatlačíme. Šatôčky poukladáme na vymastený plech a potrieme vajcom. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 30 minút, kým šatôčky nebudú jemne zlatisté. Upečené a vychladnuté šatôčky posypeme práškovým cukrom.

Čas prípravy: 30 minút
Čas odležania: 1 hodina
Čas pečenia: 30 minút

Náš tip
Taštičky posypte škoricou a hrubozrnným cukrom.

Zdroj: archív Dobré jedlo

Slivkové šatôčky

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.