Počas adventu sa našimi domácnosťami nesie najmä aróma vianočného punču a koláčikov. Práve v nich sa nachádzajú vône typické pre Vianoce. Ak si chcete zútulniť príbytky, skúste využiť najmä tieto:

Citrusy

Tieto exotické plody sa nachádzajú v našich domácnostiach najmä počas vianočných sviatkov. Sú chutné a plné vitamínov, no zároveň krásne voňajú. Citrusy nakrájané na plátky usušte v rúre, na radiátore, v sušičke alebo nad kozubom. Môžete ich skombinovať so škoricou alebo s badiánom a vzniknú vám krásne aromatické dekorácie napríklad aj na stromček. Sušené kúsky pomarančov, citrónov, mandarínok, prípadne limetiek využijete i do čaju alebo vianočného punču.

Škorica

Má typickú vôňu, ktorá sa spája s adventným obdobím. Je obľúbenou arómou vo vianočných sviečkach, olejčekoch, rozvoniava v pečive aj čaji. Môžete ju dostať v obchodných reťazcoch ako prášok alebo rolku. Je súčasťou voňavých dekorácií a ozdôb pre svoj pekný, rúrkovitý vzhľad. Cejlónska je známa ako škorica pravá a má kôru stočenú dovnútra do dvojitej rúrky. Čínska škorica má iba jednu vrstvu. Škorica dodá špecifickú chuť i arómu vianočnému punču aj varenému vínu.

Šťastné a voňavé
Zdroj: shutterstock

Vanilka

Keď sa povie typické vianočné pečivo, mnohým sa automaticky vybavia charakteristicky voňajúce vanilkové rožteky. Ich vôňa po vytiahnutí z rúry je nenahraditeľná. Nemýľte si však vanilku a vanilín. Vanilín je aromatická látka, ktorá sa nachádza vo vanilkových strukoch. Práve jej vďačíme za nádhernú arómu. Na pečenie sa často využíva vanilínový cukor, no v skutočnosti vanilka predstavuje suché plody – struky dlhé do 20 cm. Ak takýto vanilkový struk pozdĺžne prekrojíte, špičkou noža z neho môžete vyškriabať dužinu s krásnou vôňou a so sladkastou chuťou. Struky majú tmavohnedú farbu a sú pokryté vrstvou vanilínu. Pravá vanilka patrí k najdrahším koreninám.

Klinčeky

Bez klinčekov si nevieme predstaviť Vianoce. Ich vôňa je prenikavá s nádychom exotiky a chutia štipľavo, voňajú troška po čiernom korení a gáfri. Preto opatrne, aby ste to s nimi neprehnali. Ale varené víno ani punč sa bez nich nezaobídu. Používajú sa do pečenia, varenia, ale sú aj zdravé. Majú anestetické a dezinfekčné účinky. Ak pridáte klinčekový olej do arómolampy, vydezinfikujete dýchacie cesty
a prevoniate si tak aj byt.

Klinčeky
Zdroj: shutterstock

Badián

Pre svoj tvar sa nazýva aj hviezdicový aníz. Má sladkastú, korenistú a veľmi príjemnú chuť. Zároveň je aromatickejší ako aníz. Stretnete sa s ním nielen pri pečení vianočného pečiva, ale aj pri výrobe likérov a napríklad aj v kozmetike. Nájdete ho vo varenom víne, v punči a vďaka svojmu krásnemu tvaru hviezdičky je súčasťou mnohých dekorácií, adventných vencov a aranžmánov.

Aníz

Semienka anízu sa používajú celé alebo rozdrvené. Je neoddeliteľnou súčasťou vianočných medovníčkov. Jeho vôňa a chuť sú nezameniteľné, zároveň je liečivý, pretože má antibakteriálne účinky. Používa sa aj na odstránenie pachov napríklad z rýb, pri pečení koláčikov, ale často ho nájdete i v horúcich zimných nápojoch či likéroch.

Vyrobte si voňavé dekorácie! 

● Do pomaranča vyhĺbte jamku, aby ste do nej mohli vložiť čajovú sviečku. Následne vpichnite klinčeky do požadovaného tvaru. A pomarančový svietnik je na svete.
● Krásnu sviečku obklopenú škoricou vytvoríte tak, že škoricové rolky prilepíte lepiacou pištoľou po celom obvode zvolenej sviečky. Tá by mala byť aspoň taká vysoká, ako sú rolky škorice. Obmotajte motúzom a ozdobnou stužkou, na ktorú môžete pomocou lepiacej pištole prilepiť drobné ozdoby, ako sú šišky či badián. Fantázii sa medze nekladú.