Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nechce sa vám hodiny stáť pri rúre? Ak nemáte čas na pečenie, TIETO koláče sú hotové raz-dva!

Ovocné mafiny

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Občas vás prekvapí nečakaná návšteva alebo vás prepadne neodbytná chuť na sladké, ale vám sa nechce stáť hodiny pri rúre. Máme pre vás skvelé recepty na koláče, ktoré sú hotové raz-dva.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Domáca zeleninová štrúdľa s mletým mäsom je stávka na istotu: Hotová je raz-dva a tá chuť...
    Zdroj: NpČZ

    Ovocné mafiny

    10 kúskov

    300 g drobného ovocia (ríbezle) ● 100 g horkej čokolády ● 125 g masla ● 150 g hnedého trstinového cukru ● 90 g hladkej múky ● 75 g mletého maku 
● 1 PL kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 3 vajcia

    Čokoládu polámeme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Pridáme maslo a necháme rozpustiť. Vsypeme cukor a zamiešame. Necháme 10 minút postáť. Rúru vyhrejeme na 200 °C. V mise zmiešame mak, kakao, múku a prášok do pečiva a spolu s vajcami zapracujeme do čokoládovej zmesi. Vymiešame hladké cesto, do ktorého nakoniec pridáme ovocie. Nalejeme do papierových košíčkov v mafinovom plechu a pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Náš tip
    Do stredu cesta pridajte za lyžičku ríbezľovej marmelády.

    Zdroj: shutterstock

    Ovocné mafiny

    Kávové brownies s vlašskými orechmi

    9 kúskov

    185 g horkej čokolády ● 185 g masla ● 200 g cukru ● 3 vajcia ● 1 balíček instantného espresa ● 85 g hladkej múky ● 40 g kakaa ● hrsť vlašských orechov

    Čokoládu nasekáme a spolu s nakrájaným maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Do misy pridáme vajcia a cukor a šľaháme asi 5 minút dokrémova. Kávový prášok zmiešame s 1 PL horúcej vody. Rozpustenú čokoládovú zmes zľahka vmiešame drevenou vareškou do vajcovej zmesi. Pridáme espreso a zamiešame. Kakao a múku preosejeme a rovnako opatrne zamiešame do cesta. Orechy nasekáme a dve tretiny z toho vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do pripravenej formy, povrch uhladíme a posypeme zvyšnými orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 40 minút

    Brownies musí byť po dopečení stále trocha vlhké.

    Náš tip
    Namiesto kávy v prášku môžete použiť 1 PL silného espresa.

    Zdroj: shutterstock

    Kávové brownies s vlašskými orechmi

    Mrkvový koláčik s mascarpone

    asi 16 kúskov

    125 g orechov ● 700 g mrkvy ● 425 g trstinového cukru ● šťava a kôra z 2 limetiek ● 300 ml slnečnicového oleja ● 6 vajec ● 400 g celozrnnej múky ● 4 ČL prášku do pečiva ● 100 g hrozienok ● 50 g strúhaného kokosu ● 75 ml pomarančovej šťavy ● 400 g mascarpone ● 400 g smotanového syra ● 50 g práškového cukru

    Formu 27 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 175 °C. Orechy nasekáme a mrkvu nastrúhame. V mise vyšľaháme 350 g cukru, limetkovú kôru, vajcia a olej dokrémova. Zapracujeme múku a prášok do pečiva. Vmiešame mrkvu, orechy, hrozienka aj kokos. Cesto nalejeme do formy a povrch uhladíme. Pečieme asi 45 minút, po upečení skúsime špajdľou, či je cesto prepečené. Ak nie, pečieme ďalej. Limetkovú a pomarančovú šťavu spolu so zvyškom cukru privedieme do varu. Horúci koláč popicháme vidličkou a polejeme ovocným sirupom. Na krém vymiešame mascarpone so smotanovým syrom a s práškovým cukrom a nanesieme na vychladnutý koláč.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 45 minút

    Mrkvový koláčik je skvelý aj na raňajky. Môžete pridať menej cukru

    Zdroj: shutterstock

    Mrkvový koláčik s mascarpone

    Čokoládový koláč s krémom

    asi 16 kúskov

    250 g tuku Palmarin ● 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 40 g kakaa ● 3 ČL prášku do pečiva ● 100 ml mlieka

    NA KRÉM: 250 g syra mascarpone ● 100 g horkej čokolády ● 50 g smotany na šľahanie

    Okrem toho: hrsť vlašských orechov

    Smotanu na šľahanie privedieme do varu a nalejeme na polámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme rozpustiť a dáme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Zmäknutý tuk, cukor a štipku soli spolu vyšľaháme dokrémova. Pridáme po jednom vajcia. Zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a striedavo spolu s mliekom zamiešame do cesta. Hladké cesto natrieme na plech a pečieme asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone s čokoládovou smotanou a natrieme na koláč. Posypeme nasekanými orechmi.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Náš tip
    Ešte rýchlejšie je poliať koláč ganache, čo je len smotana zmiešaná s čokoládou.

    Zdroj: shutterstock

    Čokoládový koláč s krémom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.