Nechce sa vám hodiny stáť pri rúre? Ak nemáte čas na pečenie, TIETO koláče sú hotové raz-dva!
2. 2. 2023, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:13)

Zdroj: shutterstock
Občas vás prekvapí nečakaná návšteva alebo vás prepadne neodbytná chuť na sladké, ale vám sa nechce stáť hodiny pri rúre. Máme pre vás skvelé recepty na koláče, ktoré sú hotové raz-dva.
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Zdroj: shutterstock
Galéria k článku

Zdroj: NpČZ
Ovocné mafiny
10 kúskov
300 g drobného ovocia (ríbezle) ● 100 g horkej čokolády ● 125 g masla ● 150 g hnedého trstinového cukru ● 90 g hladkej múky ● 75 g mletého maku ● 1 PL kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 3 vajcia
Čokoládu polámeme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Pridáme maslo a necháme rozpustiť. Vsypeme cukor a zamiešame. Necháme 10 minút postáť. Rúru vyhrejeme na 200 °C. V mise zmiešame mak, kakao, múku a prášok do pečiva a spolu s vajcami zapracujeme do čokoládovej zmesi. Vymiešame hladké cesto, do ktorého nakoniec pridáme ovocie. Nalejeme do papierových košíčkov v mafinovom plechu a pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Náš tip
Do stredu cesta pridajte za lyžičku ríbezľovej marmelády.
Zdroj: shutterstock
Ovocné mafiny
Kávové brownies s vlašskými orechmi
9 kúskov
185 g horkej čokolády ● 185 g masla ● 200 g cukru ● 3 vajcia ● 1 balíček instantného espresa ● 85 g hladkej múky ● 40 g kakaa ● hrsť vlašských orechov
Čokoládu nasekáme a spolu s nakrájaným maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Do misy pridáme vajcia a cukor a šľaháme asi 5 minút dokrémova. Kávový prášok zmiešame s 1 PL horúcej vody. Rozpustenú čokoládovú zmes zľahka vmiešame drevenou vareškou do vajcovej zmesi. Pridáme espreso a zamiešame. Kakao a múku preosejeme a rovnako opatrne zamiešame do cesta. Orechy nasekáme a dve tretiny z toho vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do pripravenej formy, povrch uhladíme a posypeme zvyšnými orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Brownies musí byť po dopečení stále trocha vlhké.
Náš tip
Namiesto kávy v prášku môžete použiť 1 PL silného espresa.
Zdroj: shutterstock
Kávové brownies s vlašskými orechmi
Mrkvový koláčik s mascarpone
asi 16 kúskov
125 g orechov ● 700 g mrkvy ● 425 g trstinového cukru ● šťava a kôra z 2 limetiek ● 300 ml slnečnicového oleja ● 6 vajec ● 400 g celozrnnej múky ● 4 ČL prášku do pečiva ● 100 g hrozienok ● 50 g strúhaného kokosu ● 75 ml pomarančovej šťavy ● 400 g mascarpone ● 400 g smotanového syra ● 50 g práškového cukru
Formu 27 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 175 °C. Orechy nasekáme a mrkvu nastrúhame. V mise vyšľaháme 350 g cukru, limetkovú kôru, vajcia a olej dokrémova. Zapracujeme múku a prášok do pečiva. Vmiešame mrkvu, orechy, hrozienka aj kokos. Cesto nalejeme do formy a povrch uhladíme. Pečieme asi 45 minút, po upečení skúsime špajdľou, či je cesto prepečené. Ak nie, pečieme ďalej. Limetkovú a pomarančovú šťavu spolu so zvyškom cukru privedieme do varu. Horúci koláč popicháme vidličkou a polejeme ovocným sirupom. Na krém vymiešame mascarpone so smotanovým syrom a s práškovým cukrom a nanesieme na vychladnutý koláč.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút
Mrkvový koláčik je skvelý aj na raňajky. Môžete pridať menej cukru
Zdroj: shutterstock
Mrkvový koláčik s mascarpone
Čokoládový koláč s krémom
asi 16 kúskov
250 g tuku Palmarin ● 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 40 g kakaa ● 3 ČL prášku do pečiva ● 100 ml mlieka
NA KRÉM: 250 g syra mascarpone ● 100 g horkej čokolády ● 50 g smotany na šľahanie
Okrem toho: hrsť vlašských orechov
Smotanu na šľahanie privedieme do varu a nalejeme na polámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme rozpustiť a dáme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Zmäknutý tuk, cukor a štipku soli spolu vyšľaháme dokrémova. Pridáme po jednom vajcia. Zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a striedavo spolu s mliekom zamiešame do cesta. Hladké cesto natrieme na plech a pečieme asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone s čokoládovou smotanou a natrieme na koláč. Posypeme nasekanými orechmi.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút
Náš tip
Ešte rýchlejšie je poliať koláč ganache, čo je len smotana zmiešaná s čokoládou.
Zdroj: shutterstock
Čokoládový koláč s krémom