Ovocné mafiny

10 kúskov

300 g drobného ovocia (ríbezle) ● 100 g horkej čokolády ● 125 g masla ● 150 g hnedého trstinového cukru ● 90 g hladkej múky ● 75 g mletého maku 
● 1 PL kakaa ● 1 ČL prášku do pečiva ● 3 vajcia

Čokoládu polámeme a rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Pridáme maslo a necháme rozpustiť. Vsypeme cukor a zamiešame. Necháme 10 minút postáť. Rúru vyhrejeme na 200 °C. V mise zmiešame mak, kakao, múku a prášok do pečiva a spolu s vajcami zapracujeme do čokoládovej zmesi. Vymiešame hladké cesto, do ktorého nakoniec pridáme ovocie. Nalejeme do papierových košíčkov v mafinovom plechu a pečieme 20 až 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút

Náš tip
Do stredu cesta pridajte za lyžičku ríbezľovej marmelády.

Ovocné mafiny
Ovocné mafiny
Zdroj: shutterstock

Kávové brownies s vlašskými orechmi

9 kúskov

185 g horkej čokolády ● 185 g masla ● 200 g cukru ● 3 vajcia ● 1 balíček instantného espresa ● 85 g hladkej múky ● 40 g kakaa ● hrsť vlašských orechov

Čokoládu nasekáme a spolu s nakrájaným maslom rozpustíme nad horúcim vodným kúpeľom. Rúru predhrejeme na 180 °C a formu 20 x 20 cm vystelieme papierom na pečenie. Do misy pridáme vajcia a cukor a šľaháme asi 5 minút dokrémova. Kávový prášok zmiešame s 1 PL horúcej vody. Rozpustenú čokoládovú zmes zľahka vmiešame drevenou vareškou do vajcovej zmesi. Pridáme espreso a zamiešame. Kakao a múku preosejeme a rovnako opatrne zamiešame do cesta. Orechy nasekáme a dve tretiny z toho vmiešame do cesta. Cesto nalejeme do pripravenej formy, povrch uhladíme a posypeme zvyšnými orechmi. Pečieme vo vyhriatej rúre 30 až 40 minút. Potom vyberieme a necháme vychladnúť.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút

Brownies musí byť po dopečení stále trocha vlhké.

Náš tip
Namiesto kávy v prášku môžete použiť 1 PL silného espresa.

Kávové brownies s vlašskými orechmi
Kávové brownies s vlašskými orechmi
Zdroj: shutterstock

Mrkvový koláčik s mascarpone

asi 16 kúskov

125 g orechov ● 700 g mrkvy ● 425 g trstinového cukru ● šťava a kôra z 2 limetiek ● 300 ml slnečnicového oleja ● 6 vajec ● 400 g celozrnnej múky ● 4 ČL prášku do pečiva ● 100 g hrozienok ● 50 g strúhaného kokosu ● 75 ml pomarančovej šťavy ● 400 g mascarpone ● 400 g smotanového syra ● 50 g práškového cukru

Formu 27 x 18 cm vystelieme papierom na pečenie a rúru vyhrejeme na 175 °C. Orechy nasekáme a mrkvu nastrúhame. V mise vyšľaháme 350 g cukru, limetkovú kôru, vajcia a olej dokrémova. Zapracujeme múku a prášok do pečiva. Vmiešame mrkvu, orechy, hrozienka aj kokos. Cesto nalejeme do formy a povrch uhladíme. Pečieme asi 45 minút, po upečení skúsime špajdľou, či je cesto prepečené. Ak nie, pečieme ďalej. Limetkovú a pomarančovú šťavu spolu so zvyškom cukru privedieme do varu. Horúci koláč popicháme vidličkou a polejeme ovocným sirupom. Na krém vymiešame mascarpone so smotanovým syrom a s práškovým cukrom a nanesieme na vychladnutý koláč.

Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 45 minút

Mrkvový koláčik je skvelý aj na raňajky. Môžete pridať menej cukru

Mrkvový koláčik s mascarpone
Mrkvový koláčik s mascarpone
Zdroj: shutterstock

Čokoládový koláč s krémom

asi 16 kúskov

250 g tuku Palmarin ● 200 g krupicového cukru ● štipka soli ● 4 vajcia ● 300 g hladkej múky ● 40 g kakaa ● 3 ČL prášku do pečiva ● 100 ml mlieka

NA KRÉM: 250 g syra mascarpone ● 100 g horkej čokolády ● 50 g smotany na šľahanie

Okrem toho: hrsť vlašských orechov

Smotanu na šľahanie privedieme do varu a nalejeme na polámanú čokoládu. Za stáleho miešania necháme rozpustiť a dáme do chladničky. Rúru vyhrejeme na 180 °C a plech vystelieme papierom na pečenie. Zmäknutý tuk, cukor a štipku soli spolu vyšľaháme dokrémova. Pridáme po jednom vajcia. Zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva a striedavo spolu s mliekom zamiešame do cesta. Hladké cesto natrieme na plech a pečieme asi 25 minút. Vyberieme a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone s čokoládovou smotanou a natrieme na koláč. Posypeme nasekanými orechmi.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 25 minút

Náš tip
Ešte rýchlejšie je poliať koláč ganache, čo je len smotana zmiešaná s čokoládou.

Čokoládový koláč s krémom
Čokoládový koláč s krémom
Zdroj: shutterstock