Pikantný morčací guláš

4 porcie

800 g morčacieho mäsa ● olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 bobkové listy ● 700 ml vývaru ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 300 ml suchého červeného vína ● 2 PL čili pasty ● 1 zelená feferónka na ozdobu

Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na kocky a na horúcom oleji opečieme dozlatista zo všetkých strán. Pridáme soľ, korenie a bobkové listy. Zamiešame paradajkový pretlak a ešte zľahka opečieme. Zalejeme vínom a vývarom. Privedieme do varu. Varíme na miernom ohni za občasného miešania asi
45 minút. Keď je mäso mäkké, primiešame čili pastu, poriadne premiešame a odstavíme. Ozdobíme nakrájanými feferónkami a podávame s ryžou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 45 minút

Pikantný morčací guláš
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Kačacie stehná na ázijský spôsob

4 porcie

1 PL arašidového oleja ● 4 kačacie stehná ● 5 zelených cibuliek ● 1 stonka citrónovej trávy ● kúsok zázvoru (5 cm) ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 červená čili paprička ● 1/4 hrnčeka palmového cukru ● 1 drievko škorice ● 4 hviezdičky badiánu ● 2 hrnčeky vody ● 2 hrnčeky pomarančovej šťavy ● pár kúskov pomarančovej kôry ● rybacia omáčka ● soľ

Vo veľkej rajnici alebo v pekáči zohrejeme olej, kačacie stehná osolíme a z každej strany ich opečieme dozlatista. Stehná presunieme na tanier a prebytočný tuk z rajnice zlejeme. Pridáme zelenú cibuľku nakrájanú na 5 cm kúsky, takisto nakrájanú citrónovú trávu, očistený zázvor nakrájaný na plátky, nasekaný cesnak a celú čili papričku. Prisypeme cukor, škoricu aj badián a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Prilejeme vodu, pomarančovú šťavu, pridáme pomarančovú kôru a privedieme do varu. Do rajnice vrátime opečené stehná, teplotu znížime, rajnicu prikryjeme a varíme 2,5 hodiny. Na záver dochutíme rybacou omáčkou a podávame najlepšie s jazmínovou ryžou.

Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 2,5 hodiny

Kačacie stehná na ázijský spôsob
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Morčací pilaf

4 porcie

1 cibuľa ● olej ● 1 čili paprička ● 1 strúčik cesnaku ● 2 ČL rasce ● štipka mletej škorice ● 200 g ryže ● sušené marhule ● 4 vykostené morčacie stehná ● 2 mrkvy ● 2 petržleny
● 600 ml mäsového vývaru ● 1 pomaranč ● pistácie

Cibuľu nasekáme a opečieme na horúcom oleji dosklovita. Pridáme čili papričku, cesnak, rascu a škoricu. Minútu restujeme a pridáme ryžu. Poriadne premiešame. Pridáme marhule, nakrájané mäso, kolieska zeleniny a šťavu s kôrou z pomaranča. Zalejeme vývarom a premiešame. Varíme prikryté asi 15 minút, kým sa vývar úplne neabsorbuje. Počas varenia nemiešame. Podávame posypané nasekanými orieškami a ozdobené plátkami pomaranča.

Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 20 minút

Morčací pilaf
Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK