Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nechcete stáť pred sporákom? Ušetrite si čas aj nervy! Jedlá z 1 hrnca budú chutiť celej rodine

Morčací pilaf

Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Ak sa vám nechce stráviť pol dňa pred sporákom, isto potešia recepty, pri ktorých stačí ingrediencie šupnúť do hrnca a dať variť alebo piecť.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    SLADKÉ SRDIEČKA nielen na VALENTÍNA: Potešte svoju polovičku zamilovaným dezertom!
    Zdroj: Petra Mitringová

    Pikantný morčací guláš

    4 porcie

    800 g morčacieho mäsa ● olej ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 bobkové listy ● 700 ml vývaru ● 2 PL paradajkového pretlaku ● 300 ml suchého červeného vína ● 2 PL čili pasty ● 1 zelená feferónka na ozdobu

    Mäso umyjeme a osušíme. Nakrájame na kocky a na horúcom oleji opečieme dozlatista zo všetkých strán. Pridáme soľ, korenie a bobkové listy. Zamiešame paradajkový pretlak a ešte zľahka opečieme. Zalejeme vínom a vývarom. Privedieme do varu. Varíme na miernom ohni za občasného miešania asi
    45 minút. Keď je mäso mäkké, primiešame čili pastu, poriadne premiešame a odstavíme. Ozdobíme nakrájanými feferónkami a podávame s ryžou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 45 minút

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Pikantný morčací guláš

    Kačacie stehná na ázijský spôsob

    4 porcie

    1 PL arašidového oleja ● 4 kačacie stehná ● 5 zelených cibuliek ● 1 stonka citrónovej trávy ● kúsok zázvoru (5 cm) ● 4 strúčiky cesnaku ● 1 červená čili paprička ● 1/4 hrnčeka palmového cukru ● 1 drievko škorice ● 4 hviezdičky badiánu ● 2 hrnčeky vody ● 2 hrnčeky pomarančovej šťavy ● pár kúskov pomarančovej kôry ● rybacia omáčka ● soľ

    Vo veľkej rajnici alebo v pekáči zohrejeme olej, kačacie stehná osolíme a z každej strany ich opečieme dozlatista. Stehná presunieme na tanier a prebytočný tuk z rajnice zlejeme. Pridáme zelenú cibuľku nakrájanú na 5 cm kúsky, takisto nakrájanú citrónovú trávu, očistený zázvor nakrájaný na plátky, nasekaný cesnak a celú čili papričku. Prisypeme cukor, škoricu aj badián a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Prilejeme vodu, pomarančovú šťavu, pridáme pomarančovú kôru a privedieme do varu. Do rajnice vrátime opečené stehná, teplotu znížime, rajnicu prikryjeme a varíme 2,5 hodiny. Na záver dochutíme rybacou omáčkou a podávame najlepšie s jazmínovou ryžou.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 2,5 hodiny

    Zdroj: DUŠAN KŘÍSTEK

    Kačacie stehná na ázijský spôsob

    Morčací pilaf

    4 porcie

    1 cibuľa ● olej ● 1 čili paprička ● 1 strúčik cesnaku ● 2 ČL rasce ● štipka mletej škorice ● 200 g ryže ● sušené marhule ● 4 vykostené morčacie stehná ● 2 mrkvy ● 2 petržleny
    ● 600 ml mäsového vývaru ● 1 pomaranč ● pistácie

    Cibuľu nasekáme a opečieme na horúcom oleji dosklovita. Pridáme čili papričku, cesnak, rascu a škoricu. Minútu restujeme a pridáme ryžu. Poriadne premiešame. Pridáme marhule, nakrájané mäso, kolieska zeleniny a šťavu s kôrou z pomaranča. Zalejeme vývarom a premiešame. Varíme prikryté asi 15 minút, kým sa vývar úplne neabsorbuje. Počas varenia nemiešame. Podávame posypané nasekanými orieškami a ozdobené plátkami pomaranča.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.