Nedarí sa vám pripraviť kvások? Vyskúšajte tento jednoduchý overený trik a máte po probléme
26. 6. 2025, 16:00
Ako si urobiť droždie doma: Jednoduchý postup
Ak ste zvedaví, ako si vyrobiť droždie doma, máte šťastie! Tento postup je vhodný pre tých, ktorí preferujú prírodné ingrediencie a chcú mať kontrolu nad procesom výroby droždia.
Prečo si robiť droždie doma?

Zdroj: shutterstock
Domáce droždie vám poskytne bohatú a prírodnú chuť, ktorá sa skvele hodí na pečenie chlebov, koláčov a ďalších kysnutých produktov.
Anketa
Skúšali ste už doma vytvoriť si kvások?
Kvasnice sú základom mnohých pečených produktov, ako je chlieb, buchty, koláče a pizza. Domáce droždie vám poskytne úplnú kontrolu nad kvalitou a čerstvosťou ingrediencií. Okrem toho si môžete byť istí, že používate iba prírodné suroviny bez pridaných konzervantov.
Ingrediencie na domáce droždie:
1 šálka múky (ideálne hladkej alebo celozrnnej)
1/2 šálky vody (vlažnej)
1 čajová lyžička cukru (pre rýchlu aktiváciu kvasníc)
Prípadne trochu ovocia alebo zeleniny (na podporu prirodzeného kvasenia, ako je napríklad jablko alebo hrozienka)
Zdroj: shutterstock
Aký kvások používať?
Najpoužívanejšie kvásky sú ražný a pšeničný. Pšeničný môže byť tekutý alebo tuhý. Ťažko povedať, ktorý je lepší, každý má svoju typickú chuť a vlastnosti. Vo všeobecnosti je ražná múka výživnejšia ako pšeničná. Ražný kvások sa nehodí na prípravu sladkého pečiva, má výraznú chlebovú chuť a kyslosť. Nemusíte sa však starať o viacero kváskov. Ak máte jeden zdravý, môžete si ho potom už ľahko prekŕmiť na iný. Ak pečiete chlieb s ražným kváskom a chcete si upiecť vianočku alebo koláč, vezmite malé množstvo ražného kvásku, nakŕmte ho aspoň dvakrát pšeničnou múkou a získate pšeničný kvások.
Postup na prípravu domácich kvasníc:
1. Zmiešajte múku a vodu
V miske zmiešajte 1 šálku múky a 1/2 šálky vlažnej vody. Zmes by mala mať konzistenciu hustej kaše. Pokiaľ je zmes príliš hustá, pridajte ešte trochu vody, ale dávajte pozor, aby nebola príliš tekutá.
2. Pridajte cukor
Pridajte 1 čajovú lyžičku cukru do zmesi. Cukor poskytne potrebnú energiu pre droždie a podporí jeho rast. Zmiešajte všetky ingrediencie.
3. Podporte kvasenie
Ak chcete zvýšiť šance na rýchlejšie kvasenie, môžete pridať trochu ovocia, ako sú hrozienka, alebo pár kúskov jablka. Ovocie obsahuje prírodné kvasinky, ktoré podporia rast kvasníc.
4. Nechajte zmes fermentovať
Zmes zakryte utierkou alebo potravinárskou fóliou a nechajte ju na teplom mieste fermentovať. Kvasenie by malo trvať 24 až 48 hodín. Každých 12 hodín zmes premiešajte, aby sa všetky zložky rovnomerne zmiešali. Uvidíte, že po niekoľkých hodinách sa na povrchu začne tvoriť pena a bubliny, čo je znak toho, že droždie pracuje.
5. Otestujte droždie
Po 2 dňoch by malo byť vaše domáce droždie pripravené na použitie. Ak na povrchu zmesi vidíte bublinky a zmes získa kyslastú vôňu, znamená to, že je droždie aktívne. Ak sa vám zmes nepodarí aktivovať, skúste ešte raz, ale nezabudnite zabezpečiť teplé prostredie pre kvasenie.
Zdroj: shutterstock
Ražný kvások a pšeničný tekutý kvások pripravený na pečenie.
Použitie domácich kvasníc: Domáce droždie môžete používať rovnako ako komerčne kúpené droždie. Na prípravu cesta použite približne 1/2 až 1 šálku domáceho droždia na 500 g múky, v závislosti od receptu. Nezabudnite, že droždie musí byť čerstvé a aktívne, aby zabezpečilo dobré kvasenie cesta.
Tipy na úspech:
1. Teplé prostredie je kľúčové pre aktiváciu kvasníc. Uistite sa, že zmes je na teplom mieste, ale nie priamo na slnku.
2. Kvalita múky ovplyvňuje výkon kvasníc. Používajte kvalitnú múku, ktorá neobsahuje pridané chemikálie.
3. Premiešavanie je dôležité, pretože pomáha rovnomernému rozdeleniu kvasníc v zmesi.

Zdroj: Canva NCpZ
Záver
Príprava kvásku z droždia je kľúčom k úspešnému kysnutému cestu. Či už používate čerstvé alebo sušené droždie, dodržiavanie týchto jednoduchých krokov vám zaručí, že vaše cesto bude nadýchané a chutné. Naučte sa, ako urobiť kvások z droždia, a užívajte si pečenie svojich obľúbených kysnutých pochúťok!