Nemáte pri varení radi NEPORIADOK?! Na týchto 5 SUPERRÝCHLYCH receptov vám stačí len 1 PANVICA!
27. 2. 2022, 13:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:03)

Zdroj: Gurmet
Ak aj vy uprednostňujete jedlá, kde len všetko nahádžete do hrnca alebo panvice, ste na správnej adrese. Tieto rozhodne vyskúšajte!
Bravčové so zázvorom
4 porcie
400 g bravčovej sviečkovice ● 1 cibuľa ● 4 strúčiky cesnaku ● 3 cm čerstvého zázvoru ● 100 ml sójovej omáčky ● 2 mladé cibuľky ● 1/2 ČL mletého čili ● 1 PL čierneho sezamu ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Na olivovom oleji opečieme cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Pridáme očistené cesnaky nakrájané na plátky a restujeme. Aby jedlo exoticky voňalo, pridáme do panvice zázvor nakrájaný na jemné kúsky. Premiešame a pridáme nakrájanú osolenú a okorenenú bravčovú sviečkovicu. Podlejeme sójovou omáčkou, trochou vody a varením necháme omáčku zhustnúť. Primiešame cibuľky nakrájané našikmo a posypeme čili a čiernym sezamom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Gurmet
Bravčové na panvici
Špecle so syrom
4 porcie
400 g hladkej múky (+ 2 PL na obaľovanie) ● 275 ml vody ● 4 vajcia ● štipka muškátového orieška ● 2 cibule ● 200 g anglickej slaniny ● 200 g pivného syra ● 1 PL petržlenovej vňate ● soľ ● olivový olej ● masť
Múku dobre (najlepšie v kuchynskom robote) zmiešame s vodou. Pridáme vajcia a muškátový oriešok. V širokom hrnci privedieme vodu do varu a osolíme. Cez sito na špecle prepasírujeme cesto do vriacej vody a necháme variť, kým cestovina nevypláva na hladinu. Uvarené špecle scedíme a nádobu s nimi vložíme do ľadovej vody, aby sme zastavili var. Ošúpeme jednu cibuľu a nakrájame ju na plátky. Tie rozdelíme na krúžky, ľahko osolíme, obalíme v múke a opečieme na oleji dozlatista. Slaninu nakrájame na kocky a druhú cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V panvici na masti najprv opečieme slaninu, potom pridáme cibuľu nakrájanú najemno a opečieme dozlatista. Pridáme špecle a máme skoro hotovo. Pivný syr nakrájame na kúsky, pridáme do panvice a premiešame. Špecle na tanieri posypeme nakrájanou petržlenovou vňaťou, cibuľovými krúžkami a môžeme servírovať.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Gurmet
Špecle so syrom
Španielske kurča s fazuľou
4 porcie
4 veľké kuracie stehná ● 1 chorizo (španielska klobása) ● 1 cibuľa ● 1 červená paprika ● 1 strúčik cesnaku ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 210 g bielej fazule z konzervy ● pár vetvičiek tymianu ● 300 ml hydinového vývaru ● 1 ČL mletej údenej papriky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● pečivo ako príloha
V panvici rozohrejeme olivový olej. Umyté a osušené kuracie stehná na ňom opekáme kožou dole. Pridáme ošúpanú klobásu nakrájanú na kolieska a očistenú cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Kuracie stehná opekáme asi 5 minút bez otáčania, aby koža zhnedla, cibuľu a klobásu však miešame. Potom mäso otočíme a pridáme papriku nakrájanú na prúžky, cesnak nasekaný nadrobno, paradajkový pretlak, scedené fazule a tymian. Všetko premiešame a zalejeme vývarom. Mäso okoreníme údenou paprikou, privedieme do varu a necháme 25 minút bublať, kým kurča nebude mäkké. Podávame s pečivom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: Gurmet
Španielske kurča s fazuľou
Zeleninová panvička s vajíčkami
2 porcie
1 cibuľa ● 1/2 baklažánu ● 1 červená paprika ● 1/2 ČL rímskej rasce ● štipka kajenského korenia ● 1 paprička čili ● 1 PL paradajkového pretlaku ● 400 ml nakrájaných paradajok (z konzervy) ● 3 strúčiky cesnaku ● 5 až 6 vajec ● pár stoniek koriandra ● 1 PL nakrájanej pažítky ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
Na olivovom oleji opečieme cibuľu nakrájanú nadrobno. Po pár minútach pridáme baklažán nakrájaný na menšie kocky a papriku. Premiešame a orestujeme. Prisypeme korenie, pridáme nakrájanú papričku čili a necháme rozvoňať. Primiešame pretlak, nakrájané paradajky a necháme 10 minút bublať. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak. V zmesi na panvici urobíme vareškou 5 až 6 medzier a do nich rozbijeme vajíčka. Osolíme ich, prikryjeme pokrievkou a necháme 10 minút variť. Servírujeme posypané koriandrom a pažítkou.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Zdroj: Gurmet
Zeleninová panvica s vajíčkami
Tigrie krevety na cesnaku
4 porcie
16 tigrích kreviet ● 4 strúčiky cesnaku● 1 ČL drveného červeného korenia ● šťava z 1 citróna ● 80 ml sherry alebo koňaku ● 1 ČL mletej červenej papriky ● 3 PL nasekanej petržlenovej vňate ● soľ ● mleté čierne korenie ● 125 ml olivového oleja ● bageta na podávanie
V panvici rozohrejeme na jemnom plameni olej a vhodíme doň cesnak nakrájaný najemno a červené korenie. Restujeme asi 1 minútu, kým sa cesnak neopečie dozlatista. Zvýšime teplotu, prisypeme krevety, pridáme citrónovú šťavu, sherry a mletú papriku. Dobre premiešame a restujeme za stáleho miešania, kým krevety nezmenia farbu. Bude to trvať asi 5 minút. Odstavíme z ohňa, krevety s olejom dáme na vyhriaty tanier, osolíme, okoreníme, posypeme petržlenovou vňaťou a podávame s čerstvou bagetou.
Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: FOTO A DEKORSTYLING ALENA HRBKOVÁ/Gurmet
Krevety presne tak ako iné plody mora vyžadujú minimalis-tický kulinársky zásah. Tak najlepšie vynikne ich chuť.
Vyskúšajte aj tento recept:
