Palacinková torta

4 porcie

Z 1 bielka a 10 g krupicového cukru vyšľaháme tuhý sneh. Vymiešame spolu 250 ml mlieka, 1 žĺtok, 1 lyžicu rozpusteného masla a 1 balíček vanilínového cukru. Pridáme 110 g hladkej múky, sneh vyšľahaný dotuha a zmiešame. Na malom množstve oleja z cesta upečieme tenké palacinky. Po vychladnutí každú palacinku potrieme slivkovým lekvárom a posypeme mletými vlašskými orechmi. Ukladáme ich na seba. Povrch poslednej palacinky posypeme práškovým cukrom a tortu pokrájame na jednotlivé porcie.

Palacinková torta
Palacinková torta
Zdroj: ANZA

Zapečené a plnené hubami

4 porcie

Vymiešame 200 g polohrubej múky, 170-200 ml mlieka, 170 ml vody, 2 vajcia a štipku soli a necháme odpočívať 15 minút. Z cesta upečieme palacinky. Na panvici rozpustíme 20 g masla a opečieme na ňom 230 g čerstvých šampiňónov pokrájaných na plátky. Osolíme, okoreníme a necháme vychladnúť. Petržlenovú vňať nasekáme. Rozpustíme 50 g masla, prisypeme 3 lyžice hladkej múky, jemne opečieme, zalejeme
450-500 ml mlieka a dobre rozmiešame. Do vychladnutej omáčky pridáme 2 celé vajcia, nasekanú petržlenovú vňať a 100 g nastrúhaného tvrdého syra. Ochutíme soľou a čerstvo pomletým korením. Časť omáčky odložíme. Každú palacinku potrieme omáčkou, pridáme opečené šampiňóny a zvinieme. Uložíme do vymastenej zapekacej misy tesne vedľa seba. Na povrchu ich potrieme zvyšnou omáčkou, posypeme 50 g nastrúhaného syra a dáme zapiecť do vyhriatej rúry.

Zapečené a plnené hubami
Zapečené a plnené hubami
Zdroj: ANZA

Zemiakové s ovocím

2 porcie

V 50 ml vlažného mlieka rozmiešame 10 g droždia a necháme vykysnúť. Olúpeme 150 g vychladnutých zemiakov uvarených v šupke a najemno postrúhame. Pridáme 120 g hladkej múky, 1 vajce, soľ, 20 g práškového cukru, vykysnutý kvások a 250 ml vlažného mlieka. Premiešame a cesto necháme na teplom mieste nakysnúť. Panvicu mierne rozohrejeme, potrieme rozpusteným maslom, nalejeme trochu cesta a upečieme tenké palacinky. Každú potrieme malinovým alebo ríbezľovým lekvárom, zvinieme a ozdobíme sterilizovanými hruškami.

Zemiakové s ovocím
Zemiakové s ovocím
Zdroj: ANZA

Pivové s bryndzou

2 porcie

Do 2 rozšľahaných vajec pridáme 150 g hladkej múky, štipku soli a mleté biele korenie. Prilejeme 200-250 ml svetlého piva a vypracujeme hladké cesto. Z cesta upečieme menšie palacinky na panvici potretej olejom. Vymiešame 250 g bryndze s 1-2 lyžicami hustej kyslej smotany, ochutíme mletým čiernym korením, soľou a nasekanou petržlenovou vňaťou. Jednotlivé palacinky potrieme ochutenou plnkou a podávame.

Pivové s bryndzou
Pivové s bryndzou
Zdroj: ANZA