Reklama

Neodopierajte si maškrtenie pri telke: Na TÝCHTO dobrotách si pochutíte a nepriberiete!

Zdravá pochúťka k televízii

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Maškrtiť sa dá aj zdravo. Neveríte? Vyskúšajte naše chutné dipy, ktoré môžete podávať so surovou zeleninou nakrájanou na tyčinky. Mňam!

Jogurtovo-bylinkový

3 porcie

● 3 PL jogurtu ● 3 PL kyslej smotany● 5 PL tvarohu ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 1/2 zväzku pažítky ● 1/2 ČL soli● 1/2 ČL mletého čierneho korenia● 1 ČL olivového oleja

Bylinky opláchneme, vytrasieme z nich vodu a nasekáme nadrobno. Do misky dáme jogurt, smotanu, tvaroh, bylinky, korenie a olej a poriadne premiešame. Podľa potreby ešte dochutíme.

Čas prípravy: 10 minút

Baklažánový s bazalkou

8 porcií

● 450 g baklažánu ● 1 strúčik cesnaku● 3 vetvičky bazalky ● 2 PL citrónovej šťavy● 2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 sušené paradajky naložené v oleji

Baklažán opláchneme, očistíme a pozdĺžne nakrájame na plátky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na grile 8 až 12 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatú farbu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Cesnak ošúpeme. Bazalku opláchneme a natrháme lístky. Baklažán spolu s citrónovou šťavou, olejom, cesnakom a polovicou bazalky rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Paradajky opláchneme a nasekáme nadrobno. Zvyšok bazalky nasekáme. Dip podávame posypaný paradajkami a bazalkou.

Čas pečenia: 12 minút
Čas prípravy: 8 minút

Avokádový s kozím syrom

4 porcie

● 1 avokádo ● 1/2 citróna ● 1 strúčik cesnaku ● 125 g čerstvého kozieho syra● soľ ● mleté čierne korenie

Avokádo rozpolíme a odstránime kôstku. Dužinu vyškrabeme a dáme do misky. Z citróna vytlačíme šťavu a syr rozmrvíme nahrubo. Cesnak očistíme a nasekáme nahrubo. Syr, 2 ČL citrónovej šťavy a cesnak pridáme k avokádu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme soľou, korením a prípadne aj zvyškom citrónovej šťavy.

Čas prípravy: 10 minút

Pikantný syrový

8 porcií

● 150 g čedaru ● 30 g masla ● 80 g smotanového syra ● 2 PL mlieka ● mletá štipľavá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie

Syr nastrúhame. Maslo rozpustíme v hrnci pri nízkej teplote. Zamiešame syr a necháme rozpustiť. Občas premiešame. Zamiešame smotanový syr a potom aj mlieko. Dochutíme podľa chuti soľou, paprikou a korením.

Čas prípravy: 15 minút

Cviklovo-cícerový

6 porcií

● 300 g cícera ● 7 ks varenej cvikly● 30 g slnečnicových semiačok ● 3 vetvičky rozmarínu ● 3 vetvičky tymianu ● 1 strúčik cesnaku ● 3 PL sezamovej pasty ● mleté čierne korenie ● soľ ● 2 PL citrónovej šťavy

Cícer zlejeme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cviklu nakrájame na väčšie kusy. Semienka zľahka opečieme na suchej panvici a necháme vychladnúť. Rozmarín a tymian opláchneme, ihličie a lístky nasekáme. Cesnak ošúpeme. Všetky prísady dáme do mixéra alebo sekáčika a rozmixujeme na pastu. Nakoniec dochutíme soľou a korením.

Čas prípravy: 10 minút

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.