Neodopierajte si maškrtenie pri telke: Na TÝCHTO dobrotách si pochutíte a nepriberiete!
17. 5. 2021, 10:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 0:53)

Zdroj: shutterstock
Maškrtiť sa dá aj zdravo. Neveríte? Vyskúšajte naše chutné dipy, ktoré môžete podávať so surovou zeleninou nakrájanou na tyčinky. Mňam!
Jogurtovo-bylinkový
3 porcie
● 3 PL jogurtu ● 3 PL kyslej smotany● 5 PL tvarohu ● 1/2 zväzku petržlenovej vňate ● 1/2 zväzku pažítky ● 1/2 ČL soli● 1/2 ČL mletého čierneho korenia● 1 ČL olivového oleja
Bylinky opláchneme, vytrasieme z nich vodu a nasekáme nadrobno. Do misky dáme jogurt, smotanu, tvaroh, bylinky, korenie a olej a poriadne premiešame. Podľa potreby ešte dochutíme.
Čas prípravy: 10 minút
Baklažánový s bazalkou
8 porcií
● 450 g baklažánu ● 1 strúčik cesnaku● 3 vetvičky bazalky ● 2 PL citrónovej šťavy● 2 PL olivového oleja ● soľ ● mleté čierne korenie ● 2 sušené paradajky naložené v oleji
Baklažán opláchneme, očistíme a pozdĺžne nakrájame na plátky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme na grile 8 až 12 minút, kým nezmäkne a nezíska zlatú farbu. Vyberieme a necháme vychladnúť. Cesnak ošúpeme. Bazalku opláchneme a natrháme lístky. Baklažán spolu s citrónovou šťavou, olejom, cesnakom a polovicou bazalky rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Paradajky opláchneme a nasekáme nadrobno. Zvyšok bazalky nasekáme. Dip podávame posypaný paradajkami a bazalkou.
Čas pečenia: 12 minút
Čas prípravy: 8 minút
Avokádový s kozím syrom
4 porcie
● 1 avokádo ● 1/2 citróna ● 1 strúčik cesnaku ● 125 g čerstvého kozieho syra● soľ ● mleté čierne korenie
Avokádo rozpolíme a odstránime kôstku. Dužinu vyškrabeme a dáme do misky. Z citróna vytlačíme šťavu a syr rozmrvíme nahrubo. Cesnak očistíme a nasekáme nahrubo. Syr, 2 ČL citrónovej šťavy a cesnak pridáme k avokádu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Dochutíme soľou, korením a prípadne aj zvyškom citrónovej šťavy.
Čas prípravy: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Avokádo
Pikantný syrový
8 porcií
● 150 g čedaru ● 30 g masla ● 80 g smotanového syra ● 2 PL mlieka ● mletá štipľavá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie
Syr nastrúhame. Maslo rozpustíme v hrnci pri nízkej teplote. Zamiešame syr a necháme rozpustiť. Občas premiešame. Zamiešame smotanový syr a potom aj mlieko. Dochutíme podľa chuti soľou, paprikou a korením.
Čas prípravy: 15 minút
Cviklovo-cícerový
6 porcií
● 300 g cícera ● 7 ks varenej cvikly● 30 g slnečnicových semiačok ● 3 vetvičky rozmarínu ● 3 vetvičky tymianu ● 1 strúčik cesnaku ● 3 PL sezamovej pasty ● mleté čierne korenie ● soľ ● 2 PL citrónovej šťavy
Cícer zlejeme, opláchneme studenou vodou a necháme odkvapkať. Cviklu nakrájame na väčšie kusy. Semienka zľahka opečieme na suchej panvici a necháme vychladnúť. Rozmarín a tymian opláchneme, ihličie a lístky nasekáme. Cesnak ošúpeme. Všetky prísady dáme do mixéra alebo sekáčika a rozmixujeme na pastu. Nakoniec dochutíme soľou a korením.
Čas prípravy: 10 minút