Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Neoplatí sa ich vynechať! 5 tipov na sýte a chutné raňajky, ktoré perfektne naštartujú váš deň

Náš tip: Pri príprave stratených vajec ich rozbite do naberačky a tak vložte do vriacej vody. Bielok sa neroztečie.

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Viaceré štúdie potvrdili, že vykročiť do nového dňa s prázdnym žalúdkom nie je najsprávnejšie. A tak vám ponúkame to najlepšie z najlepšieho, čo sa týka svetových ranných jedál.

Anglické raňajky

4 porcie

3 PL oleja ● 1 konzerva fazule v paradajkovej omáčke ● soľ ● mleté čierne korenie ● 200 g šampiňónov ● 4 vetvičky tymianu ● 4 vajcia● 100 g anglickej slaninky ● 4 veľké paradajky alebo 2 vetvičky cherry paradajok ● 12 malých bielych klobások ● 4 hrianky● maslo na potretie

Na panvici ohrejeme 1 PL oleja a opečieme na ňom klobásky nachrumkavo zo všetkých strán. Potom pridáme fazuľu v paradajkovej omáčke a ohrejeme. Podľa potreby dochutíme soľou a korením. Huby očistíme a nakrájame na polovičky. Na panvici ohrejeme 2 PL oleja, pridáme huby a opekáme asi 3 minúty. Dochutíme soľou a korením. Na ďalšej suchej panvici opečieme plátky slaninky nachrumkavo. Vyberieme a na tuku opečieme 4 volské oká. Tymian opláchneme a osušíme papierovou utierkou. Paradajky opláchneme a podľa potreby rozpolíme alebo nakrájame. Opečieme na ešte horúcej panvici, pridáme tymian a dochutíme soľou a korením. Hrianky opečieme na suchej panvici nachrumkavo. Všetko naložíme na jeden tanier. K hriankam podávame ešte maslo.

Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 10 minút

Zdroj: shutterstock

Náš tip: Pred grilovaním paradajky posypte provensalským korením. Krásne ich prevonia.

Benediktínske vajce

4 porcie

2 žemle ● 8 plátkov kvalitnej bravčovej šunky ● 4 vajcia● 3 PL octu ● hrsť špenátových listov

NA OMÁČKU: 120 g masla ● 2 žĺtky ● 1 až 2 ČL citrónovej šťavy ● štipka kajenského korenia ● 1 PL kyslej smotany● soľ ● mleté čierne korenie

Na omáčku dáme do vyššieho pohára žĺtky, citrónovú šťavu a trocha soli, rozmixujeme dohladka. Postupne a za stáleho mixovania pridávame rozpustené maslo. Vmiešame smotanu a dochutíme soľou a korením. Ohrejeme a dáme do tepla. V hrnci privedieme do varu 1,5 l vody, pridáme ocot a po jednom opatrne rozbijeme vajíčka. Len čo sa bielok zrazí, vyberieme dierkovanou vareškou. Žemle rozpolíme, obložíme šunkou a špenátom, pridáme vajíčko a polejeme pripravenou holandskou omáčkou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 5 minút

Zdroj: shutterstock

Náš tip: Pri príprave stratených vajec ich rozbite do naberačky a tak vložte do vriacej vody. Bielok sa neroztečie.

Krémová polenta s fetou

4 porcie

200 g fety ● 800 ml zeleninového vývaru ● 400 ml mlieka● 200 g polenty (kukuričná krupica) ● 2 PL olivového oleja● 250 g cherry paradajok● vločky čili

Syr v prstoch rozmrvíme. Do hrnca nalejeme vývar a mlieko a privedieme do varu. Za stáleho miešania vsypeme polentu a na slabom ohni varíme, kým kaša nezhustne. Nezabúdame miešať. Vmiešame polovicu syra a 2 PL olivového oleja. Podávame posypané zvyškom syra, pokvapkané olivovým olejom a s paradajkami krátko pečenými v rúre. Môžeme posypať čili.

Čas prípravy: 5 minút
Čas varenia: 7 minút
Čas pečenia: 15 minút

Zdroj: shutterstock

Krémová polenta s fetou

Zemiakové vafle so špenátom

4 porcie

600 g zemiakov ● soľ ● mleté čierne korenie ● 200 g mladého špenátu● 3 PL masla ● 150 ml mlieka● 75 g hladkej múky ● 1/2 ČL prášku do pečiva ● 2 vajcia ● olej

Zemiaky ošúpeme, rozštvrtíme a varíme v osolenej vode asi 20 minút. Špenát opláchneme, vytrasieme z neho vodu a opekáme asi na 1 PL masla, kým nezvädne. Potom precedíme cez sitko a necháme odkvapkať. Zemiaky scedíme a spolu so 150 ml mlieka a s 2 PL masla rozpučíme. Zmiešame múku s práškom do pečiva a spolu s 2 vajcami zapracujeme do zemiakovej zmesi. Pridáme špenát a dochutíme soľou a korením. Vafľovač rozpálime a potrieme olejom. Vždy pridáme 1 PL cesta a pritlačíme. Týmto spôsobom pripravíme asi 16 menších vaflí. Podávame s hummusom alebo kyslou smotanou vymiešanou s cesnakom a bylinkami.

Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 4 minúty/1 kus

Zdroj: shutterstock

Náš tip: Do cesta môžete nasekať aj svoje obľúbené bylinky.

„Dutch baby“ naslano

2 porcie

70 g hladkej múky● 2 PL škrobovej múčky● 3 vajcia ● 180 ml mlieka● 1 ČL sušených byliniek● soľ ● 50 g strúhaného parmezánu ● 2 ČL masla● mleté čierne korenie

NA OBLOŽENIE: 100 g ementálu ● 6 plátkov šunky● 1 ČL medu

Rúru predhrejeme na 200 °C. V mise vymiešame múku, škrobovú múčku, vajcia, mlieko a bylinky dohladka. Dochutíme soľou a korením. Nakoniec zamiešame nastrúhaný parmezán. Na panvicu vhodnú do rúry položíme maslo a dáme do rúry roztopiť. Potom vlejeme cesto a pečieme 15 až 20 minút dozlatista. Vyberieme a obložíme syrom a šunkou. Pokvapkáme trochou medu a môžeme servírovať.

Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 20 minút

Zdroj: shutterstock

Náš tip: Tento slaný koláč môžete podávať aj s volským okom a duseným špenátom. Mňam.

Vyberáme pre vás niečo PLUS

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.