5 super receptov na nepečené vianočné koláčiky: Tieto dobroty by nemali chýbať na sviatočnom stole
9. 12. 2016, 12:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:55)

Zdroj: Shutterstock
Počas Vianoc si radi doprajete sladké maškrty, ale vypekať sa vám nechce? Máme pre vás 5 najlepších tipov na nepečené dobroty.
Vianoce sú pred dverami a vy rozmýšľate ako napiecť a pritom sa vyhnúť rúre? Máme pre vás 5 najlepších tipov na nepečené dobroty.

Zdroj: Shutterstock
Čokoládové kokosky
Čokoládové kokosky
Potrebujeme:
200 g strúhaného kokosu
3 PL medu (agávový sirup)
3 PL masla (kokosový olej)
200 g čokolády a 120 g masla (poleva)
Takto sa to podarí:
Kokos, med a maslo zmiešame a natlačíme na dno obdĺžnikovej formy, ktorú sme vystlali fóliou. Vložíme na 2 hodiny do chladničky a necháme stuhnúť. Potom vyberieme položíme na dosku a polejeme čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Nakrájame na kolieska, alebo tyčinky, ktoré skladujeme v chladničke.
Zdroj: Shutterstock
Rafaello guľky
Rafaello guľky
Potrebujeme:
250 g strúhaného kokosu (z toho 50 g na obalenie)
1 plechovka sladeného kondezovaného mlieka, 400 ml
2 PL mäkkého masla
30 olúpaných mandlí
Takto sa to podarí:
Kokos zmiešame s kondenzovaným mliekom a maslom do hustej hmoty, ktorú dáme na 2 hodiny do chladničky stuhnúť. Z nej formujeme guľôčky s mandľou uprostred a obaľujeme v zvyšnom kokose. Ukladáme do papierových košíčkov a skladujeme v chlade.
Zdroj: Shutterstock
Rumovo orechové šuhajdy
Rumovo orechové šuhajdy
Potrebujeme:
1 sladené kondenzované mlieko, 400 ml
250 g mletých orechov
100 ml rumu
200 g horkej čokolády
120 g masla
Takto sa to podarí:
Kondenzované mlieko nalejeme do misy. Pridáme orechy, rum a premiešame. Nad parou rozpustíme čokoládu s maslom. Na dno papierového košíčku dáme lyžičku čokolády. Necháme trochu stuhnúť a potom dáme plnku. Zalejeme čokoládou a ozdobíme orechom, alebo inak.
Zdroj: Shutterstock
Kávovo orechové grilážky
Kávovo orechové grilážky
Potrebujeme:
200 g kryštálového cukru
250 g masla
1 ČL instantnej kávy
1 sladené kondenzované mlieko, 400 ml
170 g nahrubo mletých vlašských orechov
tortové oblátky
Takto sa to podarí:
V panvici skaramelizujeme cukor dozlatista, primiešame maslo a po chvíli aj kondenzované mlieko a kávu. Miešame až kým nedostaneme hladkú hmotu. Odstavíme a vmiešame orechy. Necháme trochu vychladnúť, aby sa griláž príliš neroztekala a natrieme na oblátky, ktoré na seba navrstvíme a zaťažíme niečím ťažkým. Dáme do chladničky stuhnúť, najlepšie cez noc. Na druhý deň pokrájame na kocky, alebo tyčinky. Konce môžeme namočiť do rozpustenej čokolády.
Zdroj: Shutterstock
Čoko-tvarohová roláda
Čoko-tvarohová roláda
Potrebujeme:
200 g maslových sušienok
200 g jemného tvarohu
120 g čokoládovej nátierky (nutella)
50 g mäkkého masla
2 väčšie banány
2 hrste čokoládových hoblín
Takto sa to podarí:
Podrvené sušienky zmiešame s tvarohom, maslom a nátierkou. Na potravinársku fóliu rozotrieme do obdĺžnika polovicu zmesi. Na zmes položíme olúpaný banán, pomocou fólie zrolujeme do rolády. Rovnaký postup zopakujeme aj s druhým banánom. Obe rolády dáme do chladničky na 1 hodinu. Stuhnuté rolády posypeme čokoládovými hoblinami.
Zdroj: Shutterstock
Šuhajdy