Varené vínko s korením

4 porcie

1 pomaranč ● 1 fľaša suchého červeného vína ● 300 ml hroznovej šťavy ● 4 klinčeky ● 50 g hnedého cukru ● 2 škoricové drievka

Pomaranč umyjeme pod horúcou vodou a polovicu nakrájame na tenké mesiačiky. Zo zvyšku vytlačíme šťavu. Do hrnca nalejeme víno, hroznovú šťavu, pridáme pomarančové mesiačiky aj šťavu, klinčeky, škoricu a cukor a privedieme do varu. Stiahneme z ohňa a necháme odstáť asi 15 minút. Znova ohrejeme a ihneď podávame.

Čas prípravy: 10 minút

Škvarkové pagáče

50 kúskov

300 g polohrubej múky ● 2 žĺtky ● soľ ● korenie● 1 PL kryštálového cukru ● 10 g droždia ● 200 ml mlieka ● 500 g pomletých škvariek ● 1 vajce na potretie ● sezam alebo rasca na posypanie

Do vlažného mlieka pridáme lyžicu cukru a rozdrobíme doň droždie. Keď kvások vykysne, prilejeme ho k preosiatej múke. K múke a droždiu pridáme žĺtky, soľ a vypracujeme vláčne cesto. Prikryjeme ho utierkou a necháme vykysnúť na teplom mieste. Na pomúčenú dosku preložíme vykysnuté cesto, rozvaľkáme ho a potrieme tretinou pomletých škvariek. Cesto preložíme napoly a necháme postáť 10 minút. Postup zopakujeme ešte dvakrát, kým neminieme všetky škvarky. Cesto rozvaľkáme na hrúbku
3 cm a nožom vykrojíme mriežku. Okrúhlou formičkou povykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme na suchý plech. Vajce rozšľaháme, osolíme a okoreníme. Štetcom potrieme jednotlivé pagáčiky a posypeme ich sezamom alebo rascou. Na plechu krátko necháme podkysnúť a vo vyhriatej rúre na 180 °C upečieme.

Čas prípravy: 30 minút
Čas kysnutia: 60 minút
Čas pečenia: 15 minút

Škvarkové pagáče
Škvarkové pagáče
Zdroj: Shutterstock

Zemiakové lokše

4 porcie

8 zemiakov ● 4 PL polohrubej múky ● soľ ● 1 vajce ● kačacia masťZemiaky uvarené v šupke ošúpeme, pretrieme alebo postrúhame a pridáme múku, trochu soli, vajce a vypracujeme cesto. Z cesta formujeme malé bochníčky, ktoré na pomúčenej doske vyvaľkáme na tenké placky. Tie opekáme na suchej horúcej platni alebo panvici z oboch strán. Po opečení potrieme rozpustenou kačacou masťou. Podávame s udusenou pečienkou alebo so sladkou makovou plnkou.

Čas prípravy: 20 minút
Čas opekania: 3 minúty/1 placka

Zemiakové lokše
Zemiakové lokše
Zdroj: Shutterstock

Zemiakové placky

4 porcie

1 kg zemiakov ● 3 vajcia ● 150 ml mlieka ● 3 strúčiky cesnaku ● soľ ● majorán ● masť

Zemiaky očistíme, postrúhame nahrubo a vytlačíme z nich tekutinu. Hneď ich zalejeme teplým mliekom, aby nesčerneli. Pridáme rozotretý cesnak, vajcia, majorán, soľ a toľko múky, aby vzniklo redšie cesto. Na panvici rozohrejeme masť a na nej upečieme väčšie placky zo zemiakového cesta. Podávame so šalátom.

Čas prípravy: 15 minút
Čas opekania: 5 minút

Zemiakové placky
Zemiakové placky
Zdroj: Shutterstock

Kuracia cigánska s cibuľkou

4 porcie

4 žemle ● 4 plátky kuracích pŕs (750 g) ● 40 g údenej slaniny ● 20 g cibule ● 50 g tuku ● soľ ● 20 g hladkej múky ● 3 strúčiky cesnaku ● mleté čierne korenie ● mäsový vývar ● horčica

Mäso umyjeme, osušíme, naklepeme, osolíme a poprášime múkou. Na panvici ohrejeme tuk, na ktorom prsia z oboch strán prudko opečieme. K mäsu pridáme cibuľu pokrájanú najemno a nakrájanú slaninu. Všetko spolu krátko opečieme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak a podlejeme vývarom. Podľa potreby dosolíme a prikryté dusíme na miernom ohni domäkka. Žemle rozpolíme, zľahka opečieme z reznej strany na suchej panvici. Potrieme horčicou a naplníme mäsom s cibuľkou. Podávame s hranolčekmi.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 15 minút

Náš tip: Na cigánsku sa okrem bravčovej krkovičky hodia kuracie prsia, ale aj sviečkovica.

Kuracia cigánska s cibuľkou
Kuracia cigánska s cibuľkou
Zdroj: Shutterstock