NEVARTE stále to ISTÉ: Skúste TIETO netradičné recepty a objavte klasické chute v novom šate!
29. 7. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 3:00)

Zdroj: shutterstock
Kyslé uhorky a nakladaná čalamáda k letnému zaváraniu rozhodne patria, ale čo tak vyskúšať niečo nové? Tieto dobroty z celého sveta si isto zamilujete.

Horčicový reliš s mangom
2 menšie poháre (po 250 ml)
500 g paradajok ● 1 mango ● 2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 75 g kryštálového cukru ● 2 ČL horčicových semienok ● 50 ml octu ● 50 ml pomarančovej šťavy ● 4 ČL mletého zázvoru ● soľ ● mleté čierne korenie
Paradajky zospodu narežeme do kríža a krátko ponoríme do horúcej vody. Zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Ošúpeme ich, rozštvrtíme, odstránime jadierka a nakrájame na menšie kúsky. Mango ošúpeme a dužinu nakrájame na menšie kocky. Červenú cibuľu ošúpeme a nasekáme. Cesnak nakrájame na plátky. Na panvici alebo v hrnci rozpustíme cukor a necháme ho zľahka skaramelizovať. Pridáme horčicové semienka a ihneď zalejeme octom a pomarančovou šťavou. Pridáme zázvor a pripravené prísady. Varíme za stáleho miešania asi 7 minút. Osolíme, okoreníme a ešte vrelé nalejeme do čistých pohárov. Ihneď uzavrieme a na5 minút otočíme hore dnom. Reliš vám takto vydrží 6 mesiacov.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Horčicový reliš s mangom
Nakladaná cuketa
1 veľký (750 ml) alebo 3 menšie poháre
500 g cukety ● 1 červená cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená paprička čili ● 1/2 zväzku kôpru ● 1 ČL horčicových semienok ● 1 ČL koriandra (semien) ● 500 ml jablčného octu ● 150 g hnedého cukru ● štipka kurkumy ● soľ
Cuketu opláchneme, osušíme a postrúhame na tenké plátky. Nasypeme do sitka, posypeme trochou soli a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do misy so studenou vodou. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Papričku čili opláchneme, očistíme a necháme v celku alebo nakrájame na kolieska. Kôpor opláchneme, osušíme a lístky nasekáme. Zrnká korenia krátko opečieme na suchej panvici. Do hrnca dáme ocot, cukor, kurkumu a korenie a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Necháme zľahka vychladnúť. Cibuľu zlejeme. Do pohára striedavo naukladáme cuketu, cibuľu, cesnak, čili, kôpor a zalejeme marinádou. Zavrieme a varíme vo vodnom kúpeli asi 3 minúty. Vyberieme a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 25 minút
Čas varenia: 15 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Nakladaná cuketa
Ratatouille v pohári
4 poháre (po 750 ml)
1,2 kg zelenej, červenej, žltej papriky ● 1,2 kg paradajok ● 5 vetvičiek rozmarínu ● 1 zväzok tymianu ● 500 g cibule ● 5 strúčikov cesnaku ● 500 g baklažánu ● 500 g cukety ● 400 ml silného zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● cukor ● olivový olej
Papriku očistíme, rozštvrtíme a odstránime jadrovník. Opláchneme, osušíme a nakrájame na 3 cm kúsky. Paradajky ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody, zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Ošúpeme a nakrájame ich na 2 cm kúsky. Rozmarín a tymian nasekáme. Cibule ošúpeme a nasekáme. Opečieme ich vo veľkom hrnci na oleji dosklovita. Pridáme prelisovaný cesnak, paradajky, rozmarín a tymian. Privedieme do varu. Na panvici s olivovým olejom opečieme polovicu paprík zľahka dohneda. Zamiešame do paradajkovej zmesi. Zvyšok papriky opečieme na výpeku a rovnako zamiešame do paradajok. Baklažán rozrežeme na štvrtiny a nakrájame. Do výpeku z paprík pridáme lyžicu oleja a baklažán na ňom opekáme asi 3 minúty. Vmiešame do paradajok. Cuketu rozpolíme a nakrájame na plátky. Do výpeku pridáme lyžicu oleja a opekáme asi 2 minúty. Vmiešame do zeleniny. Zalejeme vývarom, privedieme do varu, osolíme, okoreníme, pridáme trocha cukru a naplníme pripravené poháre. Uzavrieme, otočíme na 5 minút hore dnom, vrátime a necháme vychladnúť.
Čas prípravy: 40 minút
Čas varenia: 30 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Ratatouille v pohári
Paradajková gremolata
4 poháre (po 750 ml)
NA ŠŤAVU: 4 kg paradajok ● 250 ml vody ● gáza
OKREM TOHO: 3 kg paradajok ● 2 citróny ● 8 strúčikov cesnaku ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 2 zväzky bazalky ● 1 zväzok oregana ● 8 ČL hrubozrnnej morskej soli
Na šťavu deň vopred opláchneme paradajky, nakrájame ich a rozmixujeme spolu s 250 ml vody. Nalejeme do sitka vystlaného gázou, končeky gázy zviažeme a zavesíme tak, aby šťava mohla celú noc stekať do misky. Získať by sme mali 2,5 l čírej paradajkovej šťavy. Paradajky na nakladanie vložíme na chvíľu do vrelej vody, scedíme a prepláchneme studenou vodou. Ošúpeme, ale inak necháme v celku. Citróny opláchneme a kôru nakrájame na 8 dlhých pásikov. Cesnak jemne pretlačíme. Paradajky naložíme do pripravených pohárov spolu s citrónovou kôrou, cesnakom a bylinkami, posypeme hrubozrnnou soľou (1 až 2 lyžičky do pohára) a zalejeme paradajkovou šťavou až po hrdlo fľaše. Uzavrieme a sterilizujeme 30 až 40 minút pri teplote 90 °C.
Čas prípravy: 20 minút
Čas sterilizovania: 40 minút
Zdroj: archív Dobré jedlo
Paradajková gremolata
Broskyňové čatní
4 poháre (po 125 ml)
1 kg zrelých broskýň ● 200 g cibule ● 3 zelené papričky čili ● 200 ml bieleho vínneho octu ● 3 PL citrónovej šťavy ● 200 ml pomarančovej šťavy ● 250 g želírovacieho cukru 1 : 1 ● 1 PL horčicových semienok ● 1/2 ČL kurkumy
Broskyne narežeme zospodu do kríža, ponoríme na 30 sekúnd do horúcej vody a opláchneme v studenej vode. Ošúpeme a dužinu nakrájame asi na 1 cm kocky. Cibuľu nasekáme. Papričky čili pozdĺžne rozrežeme, vyškrabeme jadierka a nakrájame na pásiky. Všetko dáme do hrnca spolu s octom, pomarančovou a citrónovou šťavou, so želírovacím cukrom, s horčicovými semienkami a kurkumou. Privedieme do varu a varíme na prudkom ohni 4 minúty. Nalejeme ešte vrelé do pripravených pohárikov a dobre uzavrieme.
Čas prípravy: 30 minút
Čas varenia: 4 minúty
Zdroj: archív Dobré jedlo
Broskyňové čatní