Horčicový reliš s mangom
2 menšie poháre (po 250 ml)
500 g paradajok ● 1 mango ● 2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 75 g kryštálového cukru ● 2 ČL horčicových semienok ● 50 ml octu ● 50 ml pomarančovej šťavy ● 4 ČL mletého zázvoru ● soľ ● mleté čierne korenie
Paradajky zospodu narežeme do kríža a krátko ponoríme do horúcej vody. Zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Ošúpeme ich, rozštvrtíme, odstránime jadierka a nakrájame na menšie kúsky. Mango ošúpeme a dužinu nakrájame na menšie kocky. Červenú cibuľu ošúpeme a nasekáme. Cesnak nakrájame na plátky. Na panvici alebo v hrnci rozpustíme cukor a necháme ho zľahka skaramelizovať. Pridáme horčicové semienka a ihneď zalejeme octom a pomarančovou šťavou. Pridáme zázvor a pripravené prísady. Varíme za stáleho miešania asi 7 minút. Osolíme, okoreníme a ešte vrelé nalejeme do čistých pohárov. Ihneď uzavrieme a na5 minút otočíme hore dnom. Reliš vám takto vydrží 6 mesiacov.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 30 minút