Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

NEVARTE stále to ISTÉ: Skúste TIETO netradičné recepty a objavte klasické chute v novom šate!

Zabudnite na klasiku!

Zdroj: shutterstock

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Kyslé uhorky a nakladaná čalamáda k letnému zaváraniu rozhodne patria, ale čo tak vyskúšať niečo nové? Tieto dobroty z celého sveta si isto zamilujete.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    V KUCHYNI S PEŤOU: Paradaková polievka, ktorú budete milovať!

    Horčicový reliš s mangom

    2 menšie poháre (po 250 ml)

    500 g paradajok ● 1 mango ● 2 červené cibule ● 2 strúčiky cesnaku ● 75 g kryštálového cukru ● 2 ČL horčicových semienok ● 50 ml octu ● 50 ml pomarančovej šťavy ● 4 ČL mletého zázvoru ● soľ ● mleté čierne korenie

    Paradajky zospodu narežeme do kríža a krátko ponoríme do horúcej vody. Zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Ošúpeme ich, rozštvrtíme, odstránime jadierka a nakrájame na menšie kúsky. Mango ošúpeme a dužinu nakrájame na menšie kocky. Červenú cibuľu ošúpeme a nasekáme. Cesnak nakrájame na plátky. Na panvici alebo v hrnci rozpustíme cukor a necháme ho zľahka skaramelizovať. Pridáme horčicové semienka a ihneď zalejeme octom a pomarančovou šťavou. Pridáme zázvor a pripravené prísady. Varíme za stáleho miešania asi 7 minút. Osolíme, okoreníme a ešte vrelé nalejeme do čistých pohárov. Ihneď uzavrieme a na5 minút otočíme hore dnom. Reliš vám takto vydrží 6 mesiacov.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Horčicový reliš s mangom

    Nakladaná cuketa

    1 veľký (750 ml) alebo 3 menšie poháre

    500 g cukety ● 1 červená cibuľa ● 2 strúčiky cesnaku ● 1 červená paprička čili ● 1/2 zväzku kôpru ● 1 ČL horčicových semienok ● 1 ČL koriandra (semien) ● 500 ml jablčného octu ● 150 g hnedého cukru ● štipka kurkumy ● soľ

    Cuketu opláchneme, osušíme a postrúhame na tenké plátky. Nasypeme do sitka, posypeme trochou soli a necháme odkvapkať. Cibuľu ošúpeme, rozpolíme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do misy so studenou vodou. Cesnak ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. Papričku čili opláchneme, očistíme a necháme v celku alebo nakrájame na kolieska. Kôpor opláchneme, osušíme a lístky nasekáme. Zrnká korenia krátko opečieme na suchej panvici. Do hrnca dáme ocot, cukor, kurkumu a korenie a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Necháme zľahka vychladnúť. Cibuľu zlejeme. Do pohára striedavo naukladáme cuketu, cibuľu, cesnak, čili, kôpor a zalejeme marinádou. Zavrieme a varíme vo vodnom kúpeli asi 3 minúty. Vyberieme a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 25 minút
    Čas varenia: 15 minút

     Ratatouille v pohári

    4 poháre (po 750 ml)

    1,2 kg zelenej, červenej, žltej papriky ● 1,2 kg paradajok ● 5 vetvičiek rozmarínu ● 1 zväzok tymianu ● 500 g cibule ● 5 strúčikov cesnaku ● 500 g baklažánu ● 500 g cukety ● 400 ml silného zeleninového vývaru ● soľ ● mleté čierne korenie ● cukor ● olivový olej

    Papriku očistíme, rozštvrtíme a odstránime jadrovník. Opláchneme, osušíme a nakrájame na 3 cm kúsky. Paradajky ponoríme na 30 sekúnd do vriacej vody, zlejeme a prepláchneme studenou vodou. Ošúpeme a nakrájame ich na 2 cm kúsky. Rozmarín a tymian nasekáme. Cibule ošúpeme a nasekáme. Opečieme ich vo veľkom hrnci na oleji dosklovita. Pridáme prelisovaný cesnak, paradajky, rozmarín a tymian. Privedieme do varu. Na panvici s olivovým olejom opečieme polovicu paprík zľahka dohneda. Zamiešame do paradajkovej zmesi. Zvyšok papriky opečieme na výpeku a rovnako zamiešame do paradajok. Baklažán rozrežeme na štvrtiny a nakrájame. Do výpeku z paprík pridáme lyžicu oleja a baklažán na ňom opekáme asi 3 minúty. Vmiešame do paradajok. Cuketu rozpolíme a nakrájame na plátky. Do výpeku pridáme lyžicu oleja a opekáme asi 2 minúty. Vmiešame do zeleniny. Zalejeme vývarom, privedieme do varu, osolíme, okoreníme, pridáme trocha cukru a naplníme pripravené poháre. Uzavrieme, otočíme na 5 minút hore dnom, vrátime a necháme vychladnúť.

    Čas prípravy: 40 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Ratatouille v pohári

     Paradajková gremolata

    4 poháre (po 750 ml)

    NA ŠŤAVU: 4 kg paradajok ● 250 ml vody ● gáza

    OKREM TOHO: 3 kg paradajok ● 2 citróny ● 8 strúčikov cesnaku ● 1 zväzok petržlenovej vňate ● 2 zväzky bazalky ● 1 zväzok oregana ● 8 ČL hrubozrnnej morskej soli

    Na šťavu deň vopred opláchneme paradajky, nakrájame ich a rozmixujeme spolu s 250 ml vody. Nalejeme do sitka vystlaného gázou, končeky gázy zviažeme a zavesíme tak, aby šťava mohla celú noc stekať do misky. Získať by sme mali 2,5 l čírej paradajkovej šťavy. Paradajky na nakladanie vložíme na chvíľu do vrelej vody, scedíme a prepláchneme studenou vodou. Ošúpeme, ale inak necháme v celku. Citróny opláchneme a kôru nakrájame na 8 dlhých pásikov. Cesnak jemne pretlačíme. Paradajky naložíme do pripravených pohárov spolu s citrónovou kôrou, cesnakom a bylinkami, posypeme hrubozrnnou soľou (1 až 2 lyžičky do pohára) a zalejeme paradajkovou šťavou až po hrdlo fľaše. Uzavrieme a sterilizujeme 30 až 40 minút pri teplote 90 °C.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas sterilizovania: 40 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Paradajková gremolata

     Broskyňové čatní

    4 poháre (po 125 ml)

    1 kg zrelých broskýň ● 200 g cibule ● 3 zelené papričky čili ● 200 ml bieleho vínneho octu ● 3 PL citrónovej šťavy ● 200 ml pomarančovej šťavy ● 250 g želírovacieho cukru 1 : 1 ● 1 PL horčicových semienok ● 1/2 ČL kurkumy

    Broskyne narežeme zospodu do kríža, ponoríme na 30 sekúnd do horúcej vody a opláchneme v studenej vode. Ošúpeme a dužinu nakrájame asi na 1 cm kocky. Cibuľu nasekáme. Papričky čili pozdĺžne rozrežeme, vyškrabeme jadierka a nakrájame na pásiky. Všetko dáme do hrnca spolu s octom, pomarančovou a citrónovou šťavou, so želírovacím cukrom, s horčicovými semienkami a kurkumou. Privedieme do varu a varíme na prudkom ohni 4 minúty. Nalejeme ešte vrelé do pripravených pohárikov a dobre uzavrieme.

    Čas prípravy: 30 minút
    Čas varenia: 4 minúty

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Broskyňové čatní

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.