Už neviete, čo si doma zase uvariť? 5 super nápadov: WOW, tieto jedlá určite musíte ochutnať!
28. 2. 2021, 11:00 (aktualizované: 15. 7. 2024, 18:55)

Zdroj: archív
Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Zdroj: archív
Galéria k článku
Pondelok: Vyprážané hrušky
4 porcie
● 8 hrušiek● 3 vajcia● 60 g kryštálového cukru● 100 g hladkej múky● 100 ml sladšieho bieleho vína● kôra z 1/2 citróna● mletá škorica● soľ● olej
1. Žĺtky s polovicou cukru vymiešame do peny. Ochutíme štipkou soli, strúhanou citrónovou kôrou, pridáme múku, víno a jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov a zvyšný cukor. Vymiešame palacinkové cesto.
2. Očistené hrušky nakrájame na tenké rezy. Posypeme ich škoricou, obalíme v múke a namáčame do pripraveného cesta.
3. Vyprážame na oleji dozlatista a ešte teplé podávame.
Čas prípravy: 20 minút
Bleskový tip
Podávajte s nízkotučným tvarohom vymiešaným s vanilkovým cukrom.
Zdroj: archív
Vyprážané hrušky
Utorok: Kukuricová nátierka
4 porcie
● 170 g sterilizovanej kukurice● 250 ml mlieka● 60 g tvrdého syra● 30 g masla● 2 vajcia● soľ● mleté čierne korenie
1. Kukuricu rozmixujeme s mliekom, nalejeme do panvice, podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme maslo, strúhaný syr a necháme prejsť varom.
2. Nakoniec pridáme vajcia a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.
3. Podávame s čerstvým chlebom.
Zdroj: archív
Kukuricová nátierka
Streda: Pastiersky pekáč
4 porcie
● 4 kusy bravčového karé● 2 cibule● 1 klobása● 200 g tvrdého syra● 4 PL kečupu● 500 ml vývaru● hladká múka● soľ● olej
1. Rezne osolíme, obalíme v hladkej múke a na rozpálenom oleji opražíme dozlatista. Dno pekáča potrieme trochou oleja, rozložíme kolieska cibule a klobásy, na ne poukladáme rezne.
2. Podlejeme do polovice vývarom.
3. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.
4. Potom alobal odokryjeme, rezne polejeme kečupom a posypeme strúhaným syrom. Dopekáme ešte
15 minút.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Bleskový tip
Pod mäso poukladajte očistené zemiaky nakrájané na kolieska. Nezabudnite ich trocha osoliť a budete mať celé jedlo z jedného pekáča.
Zdroj: archív
Pastiersky pekáč
Štvrtok: Batatová štrúdľa s fetou
4 porcie
● 1 batat● 2 mrkvy● 1 PL kokosového oleja● soľ● 3 vetvičky tymianu● 1 ČL rímskej rasce● 1 balenie lístkového cesta● 100 g syra feta● vajce na potretie● sezam na posypanie
1. Batat a mrkvu poumývame, nakrájame na malé kocky, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, naolejujeme, osolíme, posypeme rascou a tymianom a pečieme v rúre pri teplote 200 °C približne 15 minút.
2. Lístkové cesto rozvaľkáme, poukladáme vychladnutú upečenú zmes, rozmrvíme fetu a potom zatočíme do závinu.
3. Povrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a pečieme dozlatista 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.
Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút
Zdroj: archív
Batatová štrúdľa s fetou
Piatok: Hŕstková polievka s klobásou
6 porcií
● 2 hrste fazule● 2 hrste cícera● 2 hrste šošovice● 2 hrste červenej šošovice● 2 hrste hrachu● 2 hrste špaldových krúp● 2 PL bravčovej masti● 1 cibuľa● 1 maďarská klobása● 3 hrste sušených hríbov● 3 bobkové listy● 200 ml passaty alebo rajčinového pretlaku● 1 liter vody● 2 strúčiky cesnaku● soľ● čierne korenie● čili● petržlenová vňať
1. Deň vopred nasypeme všetky strukoviny s krúpami do hrnca, zalejeme vodou a necháme napučať.
2. Na masti opražíme nasekanú cibuľu a kolieska klobásy dozlatista. Pridáme scedené strukoviny, sušené hríby, zalejeme vodou a passatou.
3. Vložíme bobkové listy, osolíme, okoreníme a varíme domäkka.
4. Nakoniec do polievky prelisujeme cesnak a vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s kopčekom kyslej smotany a s chlebom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 1 hodina
Zdroj: archív
Hŕstková polievka s klobásou