Pondelok: Vyprážané hrušky

4 porcie

● 8 hrušiek● 3 vajcia● 60 g kryštálového cukru● 100 g hladkej múky● 100 ml sladšieho bieleho vína● kôra z 1/2 citróna● mletá škorica● soľ● olej

1. Žĺtky s polovicou cukru vymiešame do peny. Ochutíme štipkou soli, strúhanou citrónovou kôrou, pridáme múku, víno a jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov a zvyšný cukor. Vymiešame palacinkové cesto.
2. Očistené hrušky nakrájame na tenké rezy. Posypeme ich škoricou, obalíme v múke a namáčame do pripraveného cesta.
3. Vyprážame na oleji dozlatista a ešte teplé podávame.

Čas prípravy: 20 minút

Bleskový tip
Podávajte s nízkotučným tvarohom vymiešaným s vanilkovým cukrom.

Vyprážané hrušky
Zdroj: archív

Utorok: Kukuricová nátierka

4 porcie

● 170 g sterilizovanej kukurice● 250 ml mlieka● 60 g tvrdého syra● 30 g masla● 2 vajcia● soľ● mleté čierne korenie

1. Kukuricu rozmixujeme s mliekom, nalejeme do panvice, podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme maslo, strúhaný syr a necháme prejsť varom.
2. Nakoniec pridáme vajcia a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.
3. Podávame s čerstvým chlebom.

Kukuricová nátierka
Zdroj: archív

Streda: Pastiersky pekáč

4 porcie

● 4 kusy bravčového karé● 2 cibule● 1 klobása● 200 g tvrdého syra● 4 PL kečupu● 500 ml vývaru● hladká múka● soľ● olej

1. Rezne osolíme, obalíme v hladkej múke a na rozpálenom oleji opražíme dozlatista. Dno pekáča potrieme trochou oleja, rozložíme kolieska cibule a klobásy, na ne poukladáme rezne.
2. Podlejeme do polovice vývarom.
3. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.
4. Potom alobal odokryjeme, rezne polejeme kečupom a posypeme strúhaným syrom. Dopekáme ešte 
15 minút.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút

Bleskový tip
Pod mäso poukladajte očistené zemiaky nakrájané na kolieska. Nezabudnite ich trocha osoliť a budete mať celé jedlo z jedného pekáča.

Pastiersky pekáč
Zdroj: archív

Štvrtok: Batatová štrúdľa s fetou

4 porcie

● 1 batat● 2 mrkvy● 1 PL kokosového oleja● soľ● 3 vetvičky tymianu● 1 ČL rímskej rasce● 1 balenie lístkového cesta● 100 g syra feta● vajce na potretie● sezam na posypanie

1. Batat a mrkvu poumývame, nakrájame na malé kocky, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, naolejujeme, osolíme, posypeme rascou a tymianom a pečieme v rúre pri teplote 200 °C približne 15 minút.
2. Lístkové cesto rozvaľkáme, poukladáme vychladnutú upečenú zmes, rozmrvíme fetu a potom zatočíme do závinu.
3. Povrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a pečieme dozlatista 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút

Batatová štrúdľa s fetou
Zdroj: archív

Piatok: Hŕstková polievka s klobásou

6 porcií

● 2 hrste fazule● 2 hrste cícera● 2 hrste šošovice● 2 hrste červenej šošovice● 2 hrste hrachu● 2 hrste špaldových krúp● 2 PL bravčovej masti● 1 cibuľa● 1 maďarská klobása● 3 hrste sušených hríbov● 3 bobkové listy● 200 ml passaty alebo rajčinového pretlaku● 1 liter vody● 2 strúčiky cesnaku● soľ● čierne korenie● čili● petržlenová vňať

1. Deň vopred nasypeme všetky strukoviny s krúpami do hrnca, zalejeme vodou a necháme napučať.
2. Na masti opražíme nasekanú cibuľu a kolieska klobásy dozlatista. Pridáme scedené strukoviny, sušené hríby, zalejeme vodou a passatou.
3. Vložíme bobkové listy, osolíme, okoreníme a varíme domäkka.
4. Nakoniec do polievky prelisujeme cesnak a vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s kopčekom kyslej smotany a s chlebom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 1 hodina

Hŕstková polievka s klobásou
Zdroj: archív