Reklama

Už neviete, čo si doma zase uvariť? 5 super nápadov: WOW, tieto jedlá určite musíte ochutnať!

Kukuricová nátierka

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Pondelok: Vyprážané hrušky

4 porcie

● 8 hrušiek● 3 vajcia● 60 g kryštálového cukru● 100 g hladkej múky● 100 ml sladšieho bieleho vína● kôra z 1/2 citróna● mletá škorica● soľ● olej

1. Žĺtky s polovicou cukru vymiešame do peny. Ochutíme štipkou soli, strúhanou citrónovou kôrou, pridáme múku, víno a jemne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov a zvyšný cukor. Vymiešame palacinkové cesto.
2. Očistené hrušky nakrájame na tenké rezy. Posypeme ich škoricou, obalíme v múke a namáčame do pripraveného cesta.
3. Vyprážame na oleji dozlatista a ešte teplé podávame.

Čas prípravy: 20 minút

Bleskový tip
Podávajte s nízkotučným tvarohom vymiešaným s vanilkovým cukrom.

Zdroj: archív

Vyprážané hrušky

Utorok: Kukuricová nátierka

4 porcie

● 170 g sterilizovanej kukurice● 250 ml mlieka● 60 g tvrdého syra● 30 g masla● 2 vajcia● soľ● mleté čierne korenie

1. Kukuricu rozmixujeme s mliekom, nalejeme do panvice, podľa chuti osolíme, okoreníme, pridáme maslo, strúhaný syr a necháme prejsť varom.
2. Nakoniec pridáme vajcia a za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia.
3. Podávame s čerstvým chlebom.

Zdroj: archív

Kukuricová nátierka

Streda: Pastiersky pekáč

4 porcie

● 4 kusy bravčového karé● 2 cibule● 1 klobása● 200 g tvrdého syra● 4 PL kečupu● 500 ml vývaru● hladká múka● soľ● olej

1. Rezne osolíme, obalíme v hladkej múke a na rozpálenom oleji opražíme dozlatista. Dno pekáča potrieme trochou oleja, rozložíme kolieska cibule a klobásy, na ne poukladáme rezne.
2. Podlejeme do polovice vývarom.
3. Pekáč prikryjeme alobalom a pečieme pri teplote 180 °C asi 25 minút.
4. Potom alobal odokryjeme, rezne polejeme kečupom a posypeme strúhaným syrom. Dopekáme ešte 
15 minút.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút

Bleskový tip
Pod mäso poukladajte očistené zemiaky nakrájané na kolieska. Nezabudnite ich trocha osoliť a budete mať celé jedlo z jedného pekáča.

Zdroj: archív

Pastiersky pekáč

Štvrtok: Batatová štrúdľa s fetou

4 porcie

● 1 batat● 2 mrkvy● 1 PL kokosového oleja● soľ● 3 vetvičky tymianu● 1 ČL rímskej rasce● 1 balenie lístkového cesta● 100 g syra feta● vajce na potretie● sezam na posypanie

1. Batat a mrkvu poumývame, nakrájame na malé kocky, položíme na plech vystlaný papierom na pečenie, naolejujeme, osolíme, posypeme rascou a tymianom a pečieme v rúre pri teplote 200 °C približne 15 minút.
2. Lístkové cesto rozvaľkáme, poukladáme vychladnutú upečenú zmes, rozmrvíme fetu a potom zatočíme do závinu.
3. Povrch popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme sezamom a pečieme dozlatista 20 až 25 minút pri teplote 180 °C.

Čas prípravy: 15 minút
Čas pečenia: 40 minút

Zdroj: archív

Batatová štrúdľa s fetou

Piatok: Hŕstková polievka s klobásou

6 porcií

● 2 hrste fazule● 2 hrste cícera● 2 hrste šošovice● 2 hrste červenej šošovice● 2 hrste hrachu● 2 hrste špaldových krúp● 2 PL bravčovej masti● 1 cibuľa● 1 maďarská klobása● 3 hrste sušených hríbov● 3 bobkové listy● 200 ml passaty alebo rajčinového pretlaku● 1 liter vody● 2 strúčiky cesnaku● soľ● čierne korenie● čili● petržlenová vňať

1. Deň vopred nasypeme všetky strukoviny s krúpami do hrnca, zalejeme vodou a necháme napučať.
2. Na masti opražíme nasekanú cibuľu a kolieska klobásy dozlatista. Pridáme scedené strukoviny, sušené hríby, zalejeme vodou a passatou.
3. Vložíme bobkové listy, osolíme, okoreníme a varíme domäkka.
4. Nakoniec do polievky prelisujeme cesnak a vmiešame nasekanú petržlenovú vňať. Podávame s kopčekom kyslej smotany a s chlebom.

Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 1 hodina

Zdroj: archív

Hŕstková polievka s klobásou

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.