Neviete, čo NAVARIŤ? Vyskúšajte TIETO recepty od Adriany Polákovej. Mňam, lepšie ste nejedli!
11. 11. 2021, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:01)

Zdroj: Dobré jedlo
Chcete prekvapiť svojich najbližších? Uvarte im tieto lahodné recepty podľa výbornej kuchárky a cukrárky Adriany Polákovej.

Známa moderátorka a influecerka odišla z Telerána, Malinova, svojej bratislavskej cukrárne i bistra, aby začala za hranicami v rakúskom kaštieli s veľkým parkom nový život. Ten sa jej ale stále prelína s tým "starým" a aj vďaka sociálnym sieťam je vždy tam kde chce a má byť.
„ Mala som asi 13 rokov, keď som rodičom a bratovi prvýkrát navarila obed: polievku z vrecka a palacinky z kupovaného cesta. To bolo moje prvé naozajstné varenie. Brat si pochvaľoval: „Veď vieš variť, aká si ty dobrá kuchárka“. Mame som dovtedy rada pomáhala len vymiešavať žĺtky s cukrom, keď robila ryžový nákyp. Doteraz je to moje najobľúbenejšie jedlo. Ale mama veľa nepiekla, v tom bola mojou inšpiráciou babka. Po jej dvore pobehovalo aj desať vnúčat, každý deň sme mali spotrebu dva plechy koláčov. Keď babka piekla, všetci sme sa ,obšmietali' v kuchyni, stáli sme v rade a čakali, kým niečo domieša, aby sme mohli povylizovať misky. Páčilo sa mi to a povedala som si, že aj ja tak budem niekedy vypekať. Keď som mala 15 rokov napiekla som prvý raz plnené vianočné medovníky, dokonca som ich aj zdobila. Všetci ma chválili, aká som šikovná. To ma povzbudilo a odvtedy stále pečiem."
Skúste jej recepty aj vy!
Čokoládovo-čokoládová torta
tortová forma s priemerom 18 cm
Potrebujete:
- 300 g čokolády na varenie
- 300 g kryštálového cukru
- 4 vajcia
- 1 lyžica hladkej múky
- tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy
Na polevu:
- 100 g čokolády na varenie
- 100 g stuženého tuku Cera
- čerstvé alebo mrazené maliny
- 1 lyžica kryštálového cukru
- Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a kryštálový cukor. Vymiešjte do hladka a nechajte vychladnúť.
- Do vychladenej rozpustenej čokolády vmiešajte po jednom vajcia, ktoré musia mať izbovú teplotu. Na koniec pridajte lyžicu preosiatej múky. Cesto vylejte do pripravenej tortovej formy a pri 180 °C pečte asi 40 min.
- Čokoládu na varenie a stužený tuk rozpustite na miernom ohni alebo vo vodnom kúpeli na hladkú polevu. Maliny s cukrom premiešajte a v hrnci 1 až 3 minúty prehrejeme na miernom ohni tak, aby sa celkom nerozvarili.
- Vlažnú tortu vyberte z formy, preložte na tanier a polejte čokoládovou polevou a malinami. Môžete ozdobiť šľahačkou alebo medovkovými listami.
Náš tip:
Tortu môžete dať stuhnúť do chladničky, ale vynikajúco chutí aj vlažná. V tom prípade rátajte s tým, že sa trocha horšie servíruje. Ale o to lepšie sa rozplýva na jazyku. Čerstvé alebo mrazené maliny môžete dať aj do cesta.
Recepty pokračujú na ďalšej strane>>
Zeleninovo – syrový quiche
pre 4 osoby
Zdroj: Shutterstock
Ilustračné foto
Potrebujete:
- 5 vajec
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 100 g dusenej šunky
- 1 malú konzervu zeleniny (hrášok+mrkva)
- štipka muškátového orecha
- štipka mletej rasce
- vegeta podľa chuti
- 1 balenie lístkového cesta
- 100 g nastrúhaného parmezánu
- mleté čierne korenie, soľ
POSTUP:
- V mise zmiešajte vajcia so smotanou, priajte nadrobno nakrájanú šunku a scedenú zeleninu. Dochutíte muškátovým orechom, mletou rascou, vegetou, korením a soľou.
- Lístkové cesto nahrubo vyvaľkajte a vyložte ním okrúhlu formu na pečenie. Vylejte naň vymiešanú vajcovo-zeleninovú masu a vložte do vyhriatej rúry. Pri teplote 180 ° C pečte asi 40 minút. Horúci quiche posypte nastrúhaným parmezánom. Môte podávať teplý aj studený s čerstvým zeleninovým šalátom.