Neviete, čo so slivkami? Toto musíte vyskúšať! 5 netradičných receptov
25. 8. 2014, 15:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:21)

Zdroj: Archív
Tohtoročná úroda sliviek sa vydarila. Ak neviete, čo s nimi, a chcete vyskúšať niečo iné ako slivkové knedle či lekvár, inšpirujte sa našimi maškrtami.
Čo takto napríklad domáce cukríky bez chémie, muffiny alebo horúci koláč s posýpkou a so zmrzlinou?
1. Slivkové želé cukríky
Netradičné cukríky pripravené z čerstvých sliviek a bez umelých dochucovadiel a konzervantov si zamilujte vy aj vaše deti. Je to jednoduchšie, než si myslíte.
Potrebujete:
1 kg sliviek bez kôstok a stopiek, 2/3 hrnčeka bieleho vína, ideálne chardonnay, 1 čajovú lyžičku práškovej želatíny najlepšie prírodného citrusového pektínu, 1/2 hrnčeka kryštálového cukru, 1 hrnček krupicového cukru
Postup:
Najskôr si pripravte plech vyložený papierom na pečenie, ktorý zľahka potrite bežným rastlinným olejom. Potom v hrnci priveďte k varu pokrájané slivky a víno, zakryte pokrievkou a za občasného miešania nechajte na miernom ohni variť cca 15-20 minút, kým nebude ovocie mäkké. Prepasírujte napríklad cez hustý cedník, alebo môžete použiť kuchynský mlynček. Prepasírované ovocie prelejte do čistého kastróla. Vo vedľajšej miske zmiešajte želatínu alebo pektín s kryštálovým cukrom a nechajte odstáť.
Medzitým pomaly na miernom ohni redukujte slivkové pyré až bude trošku lepkavé. Približne 15 minút. Odstavte z ohňa a pomocou šľahacej metličky vmiešajte zmes cukru a želatíny či pektínu. Zmes dajte znovu na oheň a na miernom plameni varte približne dve minúty, kým sa cukor úplne nerozpustí, potom zmes priveďte do varu a vlejte do pripraveného plechu. Ten nechajte nezakrytý na chladnom mieste 24 hodín odstáť.
Na druhý deň posypte papier na pečenie o veľkosti plechu, v ktorom máte želé, krupicovým cukrom. Nžom opatrne uvoľnite okraje želé z plechu a vyklopte na papier na pečenie s cukrom. Nechajte opäť 24 hodín odležať na chladnom mieste. V tejto podobe, keď je želé z oboch strán v papieri na pečenie, ho môžete skladovať v igelitovej fólii v chladničke aj tri týždne.
Pred servírovaním opatrne odstráňte papier na pečenie, želé krájajte na kocky, ale tiež môžete použiť vianočné vykrajovačky. Každý kúsok potom ešte obaľte v miske s krupicovým cukrom.
2. Horúce slivkové pyré s krustou
Tento dezert v anglosaských krajinách nazývaný "crumbble" oceníte hlavne v chladnejších dňoch. Krásne vonia a zahreje. Navyše v ňom je len minimum múky.
Potrebujete:
200 g bieleho cukru (krupica alebo kryštál), cca 4 hrnčeky veľkých zrelých sliviek, bez kôstok a stopiek, pokrájaných na kúsky, 1 polievkovú lyžicu kukuričného škrobu, 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice, 1 hrnček polohrubej múky, 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva, 1/4 čajovej lyžičky soli, 50 g masla, 1/4 hrnčeka mlieka, 1 vajce
Postup:
Rúru predhrejte na 175 ° C a vyberte maslo z chladničky, aby trochu zmäklo. Vo veľkej mise zmiešajte väčšinu cukru (nechajte si bokom cca 2 polievkové lyžice), slivky, kukuričný škrob a škoricu a vložte do zapekacej misky. V ďalšej mise zmiešajte zvyšné ingrediencie - cukor, múku, prášok do pečiva a soľ. Pridajte maslo nakrájané na kocky a rukami vytvorte posýpku. Vmiešajte mlieko a vajcia a zmes nalejte na ovocie do zapekacej misky. Pečte na 175 °C cca 35 minút, až bude krusta sfarbená do zlatista. Servírujte teplé so šľahačkou či zdravšie s kyslou smotanou.
3. Slivková gallete s vlašskými orechmi
Populárny francúzsky koláč z lístkového cesta si vás získa svojou jednoduchou prípravou a sviežou chuťou.
Potrebujete:
160 g hladkej múky, 75 g studeného masla, 3/4 šálky práškového cukru, 1 malé vajce, soľ, 1-2 polievkové lyžice studenej vody, 500 g sliviek, 2-3 polievkové lyžice krupicového cukru, 1 polievkovú lyžicu citrónovej šťavy, 100g vlašských orechov
Postup:
Najprv si pripravíte cesto. Rukami spracujte v mise múku a studené maslo, pridajte práškový cukor, soľ, vajcia a studenú vodu a rýchlo vypracujte cesto. Ak je stále príliš lepkavé, pridajte trochu múky. Bochník cesta nechajte odpočinúť 1,5 hodiny v chladničke. Samozrejme môžete lístkové cesto kúpiť, čím si dosť uľahčíte prácu a ušetríte čas.
Medzi tým vykôstkujte slivky, v novej mise zmiešajte s krupicovým cukrom a postriekajte citrónovou šťavou. Odležané cesto vyvaľkajte do kruhu, do jeho stredu navŕšte ovocie, posypte nahrubo nasekanými orechmi a okraje cesta (cca 3 cm) prehnite cez náplň k stredu koláča. Pečte na plechu vyloženom papierom na pečenie na 190 ° C asi 25 minút, kým nebude dozlatista hnedý.
4. Slivkové muffiny s jogurtom
Jogurt dodáva cestu sviežosť a slivky zase plnú chuť. Môžete ich samozrejme zameniť za akékoľvek vhodné ovocie. Záleží od sezóny.
Potrebujete:
200g hladkej múky, 75g polohrubej múky, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky jedlej sódy, 100g krupicového cukru, 2 vajcia, 100ml olivového oleja (menej výraznej chuti), 250ml bieleho jogurtu (s obsahom okolo 3,5% tuku), 320g sliviek, 2 polievkové lyžice hnedého cukru
Postup:
Predhrejte rúru na 180 ° C. Slivky vykôstkujte a nakrájte na malé kúsky. Vo veľkej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu a cukor. V druhej mise premiešajte olej, vajcia a jogurt a pridajte k predošlej zmesi. Pomaly zľahka miešajte, až sa úplne spoja, ale v zmesi by mal zostať vzduch, aby neboli muffiny tuhé. Opatrne primiešajte slivky a zmes naplňte do formičiek na muffiny vyložených papierom na pečenie. Mali by podľa veľkosti formičiek vyjsť na 8-10 muffinov. Na povrchu ich ešte jemne poprášte hnedým cukrom a pečte približne 15 minút.
5. Slivkové clafoutis
Francúzska obdoba našej bublaniny, ale ako by sa dalo čakať, jemnejšia a lákavejšia.
Potrebujete:
20 g masla (na vymastenie zapekacej nádoby), 600 g sliviek, bez kôstok a stopiek, 55 g hladkej múky, 1 štipka soli, 55 g krupicového cukru, 3 vajcia, 290 ml mlieka, 1 polievkovú lyžicu slnečnicového oleja, 1 čajovú lyžičku vanilkového extraktu, 1 polievkovú lyžica krupicového cukru a ½ čajovej lyžičky mletej škorice
Postup:
Rúru predhrejte na 180 ° C. Zapekaciu nádobu zhruba o objeme 0,5 litra vymažte maslom a rovnomerne do nej rozmiestnite slivky. V mise zmiešajte múku a soľ a pridajte cukor. V ďalšej mise vyšľahajte vajcia s mliekom, olejom a vanilkovým extraktom a primiešajte k múke. Výsledná konzistencia cesta by sa mala podobať hustej smotane. Zmesou zalejte ovocie v zapekacej nádobe a pečte pomaly cca hodinu, kým nie je koláč nadýchaný a zlatistý. Servírujte so šľahačkou, vanilkovou zmrzlinou alebo kyslou smotanou.