Pondelok: Karfiolové pampúšiky
4 porcie
● 1 karfiol● 2 vajcia● 2 PL hrubej múky● 1 PL strúhanky● petržlenová vňať ● soľ● olej na vyprážanie
1. Karfiol umyjeme, očistíme, rozoberieme na ružičky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Zlejeme a necháme úplne vychladnúť.
2. Vychladnutý karfiol nasekáme a v miske zmiešame so žĺtkami, s múkou, so strúhankou a s nasekanou vňaťou. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zamiešame do cesta.
3. Z cesta lyžicou namočenou vo vode odoberáme kôpky, ktoré vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Utorok: Zeleninovo-cuketová polievka s bylinkami
4 porcie
● 1 zelená cuketa● 1 žltá cuketa● 1 cibuľa● 1 pór● 2 mrkvy● 250 ml smotany na šľahanie● 1 PL hladkej múky● 30 g masla● 100 g topeného syra● soľ● mleté biele korenie● zeleninový vývar● strúhaný tvrdý syr na posypanie
1. Umytú mrkvu a cukety nahrubo postrúhame. Pór nakrájame na kolieska.
2. Na masle speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mrkvu, cuketu a pór. Osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom. Zakryté uvaríme do polomäkka.
3. Polievku zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku a topený syr. Krátko povaríme, podľa potreby dochutíme soľou a korením. Hotovú polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme strúhaným syrom.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 30 minút
Streda: Paprikáš z hlivy
4 porcie
● 600 g hlivy ustricovitej● 150 g cibule● 50 g masla● 150 ml mlieka● 100 g hladkej múky● 100 ml smotany na šľahanie● soľ● mletá sladká paprika● mleté čierne korenie
1. Hlivu umyjeme a pokrájame na tenké rezance.
2. Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na masle dozlatista. Pridáme hlivu, papriku, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme 20 minút.
3. Medzitým rozmiešame múku v mlieku, aby sme rozbili hrudky, a zjemníme smotanou. Prilejeme do paprikáša a chvíľu prevaríme. Podávame s domácimi haluškami.
Čas prípravy: 10 minút
Čas varenia: 25 minút
Bleskový tip
K hlive môžete pridať aj nasekané šampiňóny alebo kuriatka.
Štvrtok: Plnená paprika s krúpami
4 porcie
● 120 g uvarených krúp● 4 papriky● 1 cibuľa● 3 strúčiky cesnaku● 300 g mletého mäsa● 1 vajce● petržlenová vňať● soľ● mleté čierne korenie● olej
NA OMÁČKU:● 4 paradajky● 1 cibuľa● 100 g paradajkového pretlaku● citrónová šťava
1. Cibuľu a cesnak nasekáme. Pridáme mäso, vajce, uvarené krúpy, nasekanú petržlenovú vňať, korenie, soľ a premiešame.
2. Papriky naplníme mäsom a pečieme na oleji v rúre pri teplote 160 °C asi 25 minút.
3. Paradajky zalejeme vriacou vodou, preložíme do studenej, olúpeme a nakrájame.
4. Cibuľu nasekáme, opečieme dozlatista, pridáme pretlak, paradajky, soľ, korenie, podlejeme vodou a varíme, kým sa paradajky nerozvaria. Pridáme citrónovú šťavu, trochu cukru a soli podľa chuti.
5. Papriky podlejeme omáčkou a podávame.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Čas pečenia: 25 minút
Piatok: Zapečené palacinky s tvarohom
4 porcie
● 500 ml mlieka● 2 žĺtky● 200 g hladkej múky● štipka soli● 1 ČL kakaa● olej
NA PLNKU:● 250 g tvarohu● 250 g jahôd● 100 g jogurtu● 100 g práškového cukru● 1 balíček vanilínového cukru● citrónová kôru
NA PENU:● 2 bielky● 50 g práškového cukru● čokoládová poleva
1. Z mlieka, zo žĺtkov, soli, z múky, z kakaa a cukru vymiešame hladké cesto na palacinky. Necháme 30 minút odstáť a na horúcom oleji usmažíme tenké palacinky.
2. Jahody nakrájame na malé kúsky. Primiešame tvaroh, cukor, jogurt a citrónovú kôru. Všetko spolu jemne premiešame. Náplňou potrieme palacinky, stočíme ich a vložíme do vymastenej zapekacej misky.
3. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, navŕšime na palacinky a dáme zapiecť na 10 minút do rúry pri teplote 180 °C. Ozdobíme čokoládovou polevou a jahodami.
Čas prípravy: 20 minút
Čas pečenia: 10 minút