Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Neviete, čo uvariť svojim hladošom? Vyskúšajte 5 receptov na celý týždeň, sú to samé dobroty!

Zeleninovo-cuketová polievka s bylinkami

Zdroj: archív

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Opäť máme pred sebou celý pracovný týždeň. Aby ste si nemuseli lámať hlavu nad tým, čo pripraviť pre svojich hladošov, máme pre vás päť jednoduchých a chutných inšpirácií.

Zdieľať

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    Toto ČOKOLÁDOVÉ BROWNIES musíte vyskúšať: Nezvyčajná kombinácia dostane každého!

    Pondelok: Karfiolové pampúšiky

    4 porcie

    ● 1 karfiol● 2 vajcia● 2 PL hrubej múky● 1 PL strúhanky● petržlenová vňať ● soľ● olej na vyprážanie

    1. Karfiol umyjeme, očistíme, rozoberieme na ružičky, ktoré uvaríme vo vriacej osolenej vode do polomäkka. Zlejeme a necháme úplne vychladnúť.
    2. Vychladnutý karfiol nasekáme a v miske zmiešame so žĺtkami, s múkou, so strúhankou a s nasekanou vňaťou. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, ktorý zamiešame do cesta.
    3. Z cesta lyžicou namočenou vo vode odoberáme kôpky, ktoré vyprážame z oboch strán na rozpálenom oleji. Podávame so zemiakovou kašou a zeleninovým šalátom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút

    Zdroj: archív

    Karfiolové pampúšiky

    Utorok: Zeleninovo-cuketová polievka s bylinkami

    4 porcie

    ● 1 zelená cuketa● 1 žltá cuketa● 1 cibuľa● 1 pór● 2 mrkvy● 250 ml smotany na šľahanie● 1 PL hladkej múky● 30 g masla● 100 g topeného syra● soľ● mleté biele korenie● zeleninový vývar● strúhaný tvrdý syr na posypanie

    1. Umytú mrkvu a cukety nahrubo postrúhame. Pór nakrájame na kolieska.
    2. Na masle speníme cibuľu pokrájanú nadrobno, pridáme mrkvu, cuketu a pór. Osolíme, okoreníme a podlejeme vývarom. Zakryté uvaríme do polomäkka.
    3. Polievku zalejeme smotanou, v ktorej sme rozmiešali múku a topený syr. Krátko povaríme, podľa potreby dochutíme soľou a korením. Hotovú polievku rozdelíme do misiek a ozdobíme strúhaným syrom.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 30 minút

    Zdroj: archív

    Zeleninovo-cuketová polievka s bylinkami

    Streda: Paprikáš z hlivy

    4 porcie

    ● 600 g hlivy ustricovitej● 150 g cibule● 50 g masla● 150 ml mlieka● 100 g hladkej múky● 100 ml smotany na šľahanie● soľ● mletá sladká paprika● mleté čierne korenie

    1. Hlivu umyjeme a pokrájame na tenké rezance.
    2. Cibuľu nakrájame najemno a opražíme na masle dozlatista. Pridáme hlivu, papriku, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a dusíme 20 minút.
    3. Medzitým rozmiešame múku v mlieku, aby sme rozbili hrudky, a zjemníme smotanou. Prilejeme do paprikáša a chvíľu prevaríme. Podávame s domácimi haluškami.

    Čas prípravy: 10 minút
    Čas varenia: 25 minút

    Bleskový tip
    K hlive môžete pridať aj nasekané šampiňóny alebo kuriatka.

    Zdroj: archív

    Paprikáš z hlivy

    Štvrtok: Plnená paprika  s krúpami

    4 porcie

    ● 120 g uvarených krúp● 4 papriky● 1 cibuľa● 3 strúčiky cesnaku● 300 g mletého mäsa● 1 vajce● petržlenová vňať● soľ● mleté čierne korenie● olej

    NA OMÁČKU:● 4 paradajky● 1 cibuľa● 100 g paradajkového pretlaku● citrónová šťava

    1. Cibuľu a cesnak nasekáme. Pridáme mäso, vajce, uvarené krúpy, nasekanú petržlenovú vňať, korenie, soľ a premiešame.
    2. Papriky naplníme mäsom a pečieme na oleji v rúre pri teplote 160 °C asi 25 minút.
    3. Paradajky zalejeme vriacou vodou, preložíme do studenej, olúpeme a nakrájame.
    4. Cibuľu nasekáme, opečieme dozlatista, pridáme pretlak, paradajky, soľ, korenie, podlejeme vodou a varíme, kým sa paradajky nerozvaria. Pridáme citrónovú šťavu, trochu cukru a soli podľa chuti.
    5. Papriky podlejeme omáčkou a podávame.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 20 minút
    Čas pečenia: 25 minút

    Zdroj: archív

    Plnená paprika s krúpami

    Piatok: Zapečené palacinky s tvarohom

    4 porcie

    ● 500 ml mlieka● 2 žĺtky● 200 g hladkej múky● štipka soli● 1 ČL kakaa● olej

    NA PLNKU:● 250 g tvarohu● 250 g jahôd● 100 g jogurtu● 100 g práškového cukru● 1 balíček vanilínového cukru● citrónová kôru

    NA PENU:● 2 bielky● 50 g práškového cukru● čokoládová poleva

    1. Z mlieka, zo žĺtkov, soli, z múky, z kakaa a cukru vymiešame hladké cesto na palacinky. Necháme 30 minút odstáť a na horúcom oleji usmažíme tenké palacinky.
    2. Jahody nakrájame na malé kúsky. Primiešame tvaroh, cukor, jogurt a citrónovú kôru. Všetko spolu jemne premiešame. Náplňou potrieme palacinky, stočíme ich a vložíme do vymastenej zapekacej misky.
    3. Z bielkov a cukru vyšľaháme tuhý sneh, navŕšime na palacinky a dáme zapiecť na 10 minút do rúry pri teplote 180 °C. Ozdobíme čokoládovou polevou a jahodami.

    Čas prípravy: 20 minút
    Čas pečenia: 10 minút

    Zdroj: archív

    Zapečené palacinky s tvarohom

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.