Neviete si poradiť s lúpaním vlašských orechov? Skúste tento jednoduchý trik, bude to hračka
2. 10. 2019, 11:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 15:43)

Zdroj: Shutterstock
Vlašské orechy je najvhodnejšie lúpať hneď po zbere, kedy nie je škrupina ešte príliš vysušená a tvrdá.

Zdroj: SHUTTERSTOCK

Zdroj: RCA

Zdroj: Archív
Galéria k článku
Ak sa však chystáte lúpať orechy, ktoré sú staršie a presušené, pomôže jednoduchý trik. Orechy nasypte do väčšej misy, zalejte vriacou vodou, zakryte a nechajte 15 minút odstáť. Potom vodu zlejte a orechy vylúskajte.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
vlašské orechy
Spoj na škrupine tak zmäkne, že to rozlusknete aj príborovým nožom. Prípadné navlhnuté jadrá usušte rozprestreté na plechu v mierne vyhriatej rúre.
Zdroj: Shutterstock
vlašské orechy
Ak vlašské orechy nechcete hneď lúpať, nelúpané spravidla vydržia až do nasledujúcej sezóny. Vylúpané jadrá sú viac náchylné na plesne, vysychanie a zatuchnutie.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
vlašské orechy
Najideálnejší spôsob, ako uchovať vylúpané jadrá čo nadlhšie čerstvé, je ihneď po vylúpaní ich vo vzduchotesnej nádobe zamraziť. Takto vydržia aj dva roky.
Zdroj: SHUTTERSTOCK
vlašské orechy