Ak sa však chystáte lúpať orechy, ktoré sú staršie a presušené, pomôže jednoduchý trik. Orechy nasypte do väčšej misy, zalejte vriacou vodou, zakryte a nechajte 15 minút odstáť. Potom vodu zlejte a orechy vylúskajte.

vlašské orechy
vlašské orechy
Zdroj: SHUTTERSTOCK

Spoj na škrupine tak zmäkne, že to rozlusknete aj príborovým nožom. Prípadné navlhnuté jadrá usušte rozprestreté na plechu v mierne vyhriatej rúre.

vlašské orechy
vlašské orechy
Zdroj: Shutterstock

Ak vlašské orechy nechcete hneď lúpať, nelúpané spravidla vydržia až do nasledujúcej sezóny. Vylúpané jadrá sú viac náchylné na plesne, vysychanie a zatuchnutie.

vlašské orechy
vlašské orechy
Zdroj: SHUTTERSTOCK

 

Najideálnejší spôsob, ako uchovať vylúpané jadrá čo nadlhšie čerstvé, je ihneď po vylúpaní ich vo vzduchotesnej nádobe zamraziť. Takto vydržia aj dva roky.

vlašské orechy
vlašské orechy
Zdroj: SHUTTERSTOCK