Nevyhadzujete zvyšky! S TÝMTO jedálničkom pripravíte SUPER jedlá na viac dní! Stačí iba..
4. 6. 2021, 11:00 (aktualizované: 16. 7. 2024, 1:44)

Zdroj: shutterstock
Nerady vyhadzujete nezjedené jedlo, nad ktorým vaša rodina ohŕňa nos? Tak to nerobte! Máme pre vás skvelé tipy, ako ho zužitkovať v chutných receptoch. Odteraz sa všetko zje!

Pod zemiakovou perinkou
4 porcie
200 g pečeného mäsa ● 2 cibule ● 1 veľké jablko ● 500 g zemiakov ● 125 g masla● 100 g strúhaného syra
Navlhčený rímsky hrniec obložíme polovičkou masla nakrájaného na vločky. Cibuľu očistíme, nasekáme a nasypeme na maslo. Pridáme nakrájané alebo natrhané mäso, ideálne aj s trochou výpeku, a obložíme jablkom nakrájaným na kolieska. Zemiaky umyjeme a nakrájame na kolieska. Poukladáme na jabĺčka a posypeme zvyšným maslom. Dáme piecť asi na 70 minút pri teplote 200 °C. Pred podávaním posypeme nastrúhaným syrom.
Čas prípravy: 10 minút
Čas pečenia: 70 minút
Zdroj: shutterstock
Pod zemiakovou perinkou
Plnené knedličky
4 porcie
NA CESTO: 500 g varených zemiakov● 100 g múky ● 2 PL horúceho mlieka ● soľ
NA PLNKU: 250 g mletého pečeného mäsa ● 1 cibuľa ● 1 zväzok petržlenovej vňate● majorán ● soľ ● mleté čierne korenie
Zemiaky ošúpeme a nastrúhame, zalejeme horúcim mliekom a vmiešame múku. Osolíme. Mäso zmiešame s nasekanou cibuľou, vňaťou, dochutíme soľou a korením. Zmes dáme na hodinu do chladničky. Potom z nej vyformujeme guľky, ktoré zabalíme do zemiakového cesta. Necháme zovrieť osolenú vodu, vypneme a guľky do nej vložíme. Necháme takto asi 20 minút a potom vyberieme. Podávame napríklad s kyslou kapustou.
Čas prípravy: 30 minút
Čas chladenia: 1 hodina
Čas vrenia: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Plnené knedličky
Zapekané ragú
4 porcie
300 g pečeného mäska ● 2 cibule● 2 strúčiky cesnaku ● 1 PL oleja● 4 PL hladkej múky ● 400 ml mäsového vývaru ● strúhaný syr ● soľ ● mleté čierne korenie ● worcesterská omáčka ● 1 citrón
Cibuľu a cesnak ošúpeme a nasekáme najemno. Mäso nakrájame na kúsky veľké asi 1 cm. V hrnci rozpálime olej, pridáme cibuľu a cesnak a krátko opekáme. Vsypeme mäso, necháme trocha opiecť a zaprášime múkou. Zalejeme vývarom a necháme asi 10 minút variť. Dochutíme. Zmes naložíme do menšej zapekacej misky, posypeme syrom a dáme zapiecť do rúry alebo pod gril. Podávame s plátkom citróna a s chlebom.
Čas prípravy: 20 minút
Čas varenia: 10 minút
Zdroj: shutterstock
Zapekané ragú
Mäsová nátierka
4 porcie
400 g pečeného mäsa ● 250 g smotanového syra s chrenom ● 125 ml kyslej smotany ● 1/2 červenej papriky ● 1 cibuľa● kajenské korenie ● bylinky ● soľ● mleté čierne korenie
Mäso pomelieme. Cibuľu a papriku očistíme a nasekáme najemno. Zmiešame s mäsom, so smotanou, syrom a dochutíme bylinkami, soľou a korením. Ak máme rady jemnejšiu konzistenciu, môžeme ešte rozmixovať. Dáme do chladničky odležať aspoň na hodinu a potom podávame s chlebom alebo nakrájanou zeleninou.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: shutterstock
Mäsová nátierka