Nič neočarí vášho muža tak, ako keď mu spravíte poctivý domáci TATARÁK: A to nie hocijaký...
15. 3. 2022, 11:00 (aktualizované: 31. 5. 2024, 7:04)

Zdroj: Laura Witteková
Och, kto by ho nemiloval? Korenisté mäso, cesnak a k tomu chrumkavá hrianka. Vedeli ste, že podobné dobroty si môžete vyrobiť aj z iných surovín?
Klasický tatársky biftek
4 porcie
400 až 600 g hovädzej sviečkovice ● 4 žĺtky z čerstvých vajec ● šalotka ● plnotučná horčica ● kečup ● worcesterská omáčka ● mletá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej
NA SERVÍROVANIE: hriankový chlieb ● cesnak
Umyté a osušené mäso pomelieme (nie veľmi najemno, aby z neho nebola kaša) alebo naškriabeme nožom. Pre každého hosťa dáme na servírovací tanier porciu mäsa a rozbijeme na ňu žĺtok. Okolo nasypeme ošúpanú šalotku nakrájanú nadrobno, horčicu, kečup, do misky worcesterskú omáčku, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie a olivový olej. Každý hosť si sám vymieša tatarák podľa vlastnej chuti. Servírujeme s hriankami opečenými na oleji alebo nasucho a so strúčikmi cesnaku.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
KLASICKÝ TATÁRSKY BIFTEK
Šošovicovo-avokádový
4 porcie
100 g čiernej šošovice ● 1 strúčik cesnaku ● 1 fenikel ● 2 mrkvy ● 1 stonka zeleru ● 1 predvarená cvikla (nemusí byť) ● 1 zrelé avokádo ● 1 citrón ● 4 PL pomarančovej šťavy ● čerstvý kôpor ● hrachové výhonky (alebo iné dostupné klíčky) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● tmavý chlieb na servírovanie
Všetku zeleninu umyjeme a očistíme. Cesnak, fenikel, zeler, mrkvu a cviklu, ak ju použijeme, nakrájame na malé kocky. Cviklu ešte pred tým, ako ju pridáme k ostatnej zelenine, premiešame s olejom, aby zvyšok zmesi nezafarbila. Zeleninu dáme do misky, dochutíme ju pomarančovou a citrónovou šťavou, soľou, korením a olejom. Necháme marinovať 4 až 5 hodín. Šošovicu prepláchneme a uvaríme ju v osolenej vode. Varíme 30 až 35 minút. Necháme vychladnúť. Tesne pred podávaním prekrojíme avokádo na polovice, odstránime kôstku a dužinu dáme do misky. Roztlačíme ju vidličkou, dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a popučíme úplne dokrémova. Do menších pohárov dáme vrstvu uvarenej šošovice, vrstvu marinovanej zeleniny a navrch avokádový krém. Podávame s chlebom opečeným na oleji alebo nasucho na panvici.
Čas prípravy: 15 minút
Čas marinovania: 5 hodín
Čas varenia: 35 minút
Zdroj: Laura Witteková
ŠOŠOVICOVO-AVOKÁDOVÝ TATARÁK
Mrkvový
4 porcie
6 stredne veľkých mrkiev (na tatarák) + 3 stredne veľké mrkvy (na lupienky) ● 5 až 6 PL masla ● 1/2 ČL mletého kardamómu ● 1 ČL mletého čierneho korenia ● štipka kajenského oleja ● 1 šalotka ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté biele korenie ● olej
NA SERVÍROVANIE: rukola ● chlieb
Vodu v hrnci privedieme do varu a dobre ju dochutíme soľou. Pripravíme ľadový kúpeľ (misku so studenou vodou s ľadom). Do vriacej vody dáme očistené mrkvy a varíme, kým vidlička ľahko nevkĺzne do najhrubšej časti mrkvy. Mrkvy hneď preložíme do ľadovej vody, aby sa var zastavil. Potom ich vyberieme a osušíme. Mrkvy rozmixujeme v mixéri, ale iba nahrubo. Pripravíme lupienky. Mrkvy očistíme a škrabkou na zemiaky nakrájame na dlhé tenké plátky. Do širšieho hrnca dáme vyššiu vrstvu oleja a plátky mrkvy vypražíme na chrumkavo. Vyprážanie sledujeme, mrkva sa rýchlo spáli. Hotové lupienky na kuchynskej papierovej utierke zbavíme prebytočného oleja a zľahka posypeme soľou. Maslo rozohrejeme vo väčšej panvici na strednú teplotu. Pridáme doň korenie a opekáme asi minútu, aby bolo voňavé a orieškové. Maslo by malo trochu zhnednúť. Pridáme šalotku nakrájanú nadrobno a prelisovaný cesnak a pražíme ďalšiu minútu. Pridáme rozmixovanú mrkvu, premiešame, aby sa spojila s korením i cibuľou, a zohrejeme ju. Z hrianky vykrojíme krúžok, do okrúhlej formičky dáme mrkvu a urobíme mrkvové „vežičky“. Mrkvový tatarák podávame teplý, ozdobíme ho rukolou a mrkvovými lupienkami.
Čas prípravy: 15 minút
Čas varenia: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
MRKVOVÝ TATARÁK
Tatársky biftek s burratou
4 porcie
400 až 600 g hovädzieho mäsa (sviečkovica,hovädzie zadné, roštenka) ● 4 žĺtky (čerstvé kuracie alebo prepeličie vajcia) ● suché červené víno ● dijonská horčica ● plnotučná horčica ● biela cibuľa ● mletá červená paprika ● pažítka ● kapary ● soľ ● mleté biele korenie ● olivový olej
NA SERVÍROVANIE: 1 až 2 kúsky syra burrata(prípadne mozzarelly) ● hriankový chlieb
Hovädzie mäso umyjeme, osušíme a pomelieme alebo naškriabeme nožom. Dáme do misy a premiešame so žĺtkami, s červeným vínom, dijonskou a plnotučnou horčicou, bielou cibuľou nakrájanou nadrobno, mletou červenou paprikou, pažítkou, nakrájanými kaparami, so soľou, s mletým bielym korením a olivovým olejom. Do servírovacej misky dáme porciu tataráku, navrch pridáme kúsok burraty a ozdobíme kaparou a pažítkou. Na panvici k nemu urobíme cesnakové hrianky.
Čas prípravy: 20 minút
Zdroj: Laura Witteková
TATÁRSKY BIFTEK S BURRATOU
Lososový
4 porcie
400 g údeného lososa ● 2 PL kôpru ● 1 až 2 banánové šalotky ● 1 PL olivového oleja ● citrónová šťava ● dijonská horčica ● soľ ● mleté čierne korenie
NA SERVÍROVANIE: sezamové semiačka ● rôzne druhy listového šalátu ● hriankový chlieb
Lososa nakrájame na menšie kúsky a vidličkou ho dobre popučíme. V miske k nemu pridáme kôpor a šalotku nakrájané nadrobno, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Ochutnáme a chuť doladíme niektorou chýbajúcou ingredienciou. Z lososového tataráka formičkou urobíme štvorec na servírovacom tanieri, posypeme ho sezamovými semiačkami, pridáme listy šalátu a opečené hrianky. Hotovo.
Čas prípravy: 15 minút
Zdroj: Laura Witteková
LOSOSOVÝ TATARÁK