Reklama

Nič neočarí vášho muža tak, ako keď mu spravíte poctivý domáci TATARÁK: A to nie hocijaký...

KLASICKÝ TATÁRSKY BIFTEK

Zdroj: Laura Witteková

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Och, kto by ho nemiloval? Korenisté mäso, cesnak a k tomu chrumkavá hrianka. Vedeli ste, že podobné dobroty si môžete vyrobiť aj z iných surovín?

Klasický tatársky biftek

 

4 porcie

400 až 600 g hovädzej sviečkovice ● 4 žĺtky z čerstvých vajec ● šalotka ● plnotučná horčica ● kečup ● worcesterská omáčka ● mletá červená paprika ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej

NA SERVÍROVANIE: hriankový chlieb ● cesnak

 

Umyté a osušené mäso pomelieme (nie veľmi najemno, aby z neho nebola kaša) alebo naškriabeme nožom. Pre každého hosťa dáme na servírovací tanier porciu mäsa a rozbijeme na ňu žĺtok. Okolo nasypeme ošúpanú šalotku nakrájanú nadrobno, horčicu, kečup, do misky worcesterskú omáčku, mletú červenú papriku, soľ, mleté čierne korenie a olivový olej. Každý hosť si sám vymieša tatarák podľa vlastnej chuti. Servírujeme s hriankami opečenými na oleji alebo nasucho a so strúčikmi cesnaku.

Čas prípravy: 20 minút

Zdroj: Laura Witteková

KLASICKÝ TATÁRSKY BIFTEK

Šošovicovo-avokádový

 

4 porcie

100 g čiernej šošovice ● 1 strúčik cesnaku ● 1 fenikel ● 2 mrkvy ● 1 stonka zeleru ● 1 predvarená cvikla (nemusí byť) ● 1 zrelé avokádo ● 1 citrón ● 4 PL pomarančovej šťavy ● čerstvý kôpor ● hrachové výhonky (alebo iné dostupné klíčky) ● soľ ● mleté čierne korenie ● olivový olej ● tmavý chlieb na servírovanie

 

Všetku zeleninu umyjeme a očistíme. Cesnak, fenikel, zeler, mrkvu a cviklu, ak ju použijeme, nakrájame na malé kocky. Cviklu ešte pred tým, ako ju pridáme k ostatnej zelenine, premiešame s olejom, aby zvyšok zmesi nezafarbila. Zeleninu dáme do misky, dochutíme ju pomarančovou a citrónovou šťavou, soľou, korením a olejom. Necháme marinovať 4 až 5 hodín. Šošovicu prepláchneme a uvaríme ju v osolenej vode. Varíme 30 až 35 minút. Necháme vychladnúť. Tesne pred podávaním prekrojíme avokádo na polovice, odstránime kôstku a dužinu dáme do misky. Roztlačíme ju vidličkou, dochutíme citrónovou šťavou, soľou, korením a popučíme úplne dokrémova. Do menších pohárov dáme vrstvu uvarenej šošovice, vrstvu marinovanej zeleniny a navrch avokádový krém. Podávame s chlebom opečeným na oleji alebo nasucho na panvici.

Čas prípravy: 15 minút

Čas marinovania: 5 hodín

Čas varenia: 35 minút

Zdroj: Laura Witteková

ŠOŠOVICOVO-AVOKÁDOVÝ TATARÁK

Mrkvový

 

4 porcie

6 stredne veľkých mrkiev (na tatarák) + 3 stredne veľké mrkvy (na lupienky) ● 5 až 6 PL masla ● 1/2 ČL mletého kardamómu ● 1 ČL mletého čierneho korenia ● štipka kajenského oleja ● 1 šalotka ● 2 strúčiky cesnaku ● soľ ● mleté biele korenie ● olej

NA SERVÍROVANIE: rukola ● chlieb

 

Vodu v hrnci privedieme do varu a dobre ju dochutíme soľou. Pripravíme ľadový kúpeľ (misku so studenou vodou s ľadom). Do vriacej vody dáme očistené mrkvy a varíme, kým vidlička ľahko nevkĺzne do najhrubšej časti mrkvy. Mrkvy hneď preložíme do ľadovej vody, aby sa var zastavil. Potom ich vyberieme a osušíme. Mrkvy rozmixujeme v mixéri, ale iba nahrubo. Pripravíme lupienky. Mrkvy očistíme a škrabkou na zemiaky nakrájame na dlhé tenké plátky. Do širšieho hrnca dáme vyššiu vrstvu oleja a plátky mrkvy vypražíme na chrumkavo. Vyprážanie sledujeme, mrkva sa rýchlo spáli. Hotové lupienky na kuchynskej papierovej utierke zbavíme prebytočného oleja a zľahka posypeme soľou. Maslo rozohrejeme vo väčšej panvici na strednú teplotu. Pridáme doň korenie a opekáme asi minútu, aby bolo voňavé a orieškové. Maslo by malo trochu zhnednúť. Pridáme šalotku nakrájanú nadrobno a prelisovaný cesnak a pražíme ďalšiu minútu. Pridáme rozmixovanú mrkvu, premiešame, aby sa spojila s korením i cibuľou, a zohrejeme ju. Z hrianky vykrojíme krúžok, do okrúhlej formičky dáme mrkvu a urobíme mrkvové „vežičky“. Mrkvový tatarák podávame teplý, ozdobíme ho rukolou a mrkvovými lupienkami.

Čas prípravy: 15 minút

Čas varenia: 20 minút

Zdroj: Laura Witteková

MRKVOVÝ TATARÁK

Tatársky biftek s burratou

 

4 porcie

400 až 600 g hovädzieho mäsa (sviečkovica,hovädzie zadné, roštenka) ● 4 žĺtky (čerstvé kuracie alebo prepeličie vajcia) ● suché červené víno ● dijonská horčica ● plnotučná horčica ● biela cibuľa ● mletá červená paprika ● pažítka ● kapary ● soľ ● mleté biele korenie ● olivový olej

NA SERVÍROVANIE: 1 až 2 kúsky syra burrata(prípadne mozzarelly) ● hriankový chlieb

 

Hovädzie mäso umyjeme, osušíme a pomelieme alebo naškriabeme nožom. Dáme do misy a premiešame so žĺtkami, s červeným vínom, dijonskou a plnotučnou horčicou, bielou cibuľou nakrájanou nadrobno, mletou červenou paprikou, pažítkou, nakrájanými kaparami, so soľou, s mletým bielym korením a olivovým olejom. Do servírovacej misky dáme porciu tataráku, navrch pridáme kúsok burraty a ozdobíme kaparou a pažítkou. Na panvici k nemu urobíme cesnakové hrianky.

Čas prípravy: 20 minút

Zdroj: Laura Witteková

TATÁRSKY BIFTEK S BURRATOU

Lososový

 

4 porcie

400 g údeného lososa ● 2 PL kôpru ● 1 až 2 banánové šalotky ● 1 PL olivového oleja ● citrónová šťava ● dijonská horčica ● soľ ● mleté čierne korenie

NA SERVÍROVANIE: sezamové semiačka ● rôzne druhy listového šalátu ● hriankový chlieb

 

Lososa nakrájame na menšie kúsky a vidličkou ho dobre popučíme. V miske k nemu pridáme kôpor a šalotku nakrájané nadrobno, pridáme olivový olej, citrónovú šťavu, dijonskú horčicu, soľ a mleté čierne korenie. Ochutnáme a chuť doladíme niektorou chýbajúcou ingredienciou. Z lososového tataráka formičkou urobíme štvorec na servírovacom tanieri, posypeme ho sezamovými semiačkami, pridáme listy šalátu a opečené hrianky. Hotovo.

Čas prípravy: 15 minút

Zdroj: Laura Witteková

LOSOSOVÝ TATARÁK

Vyskúšajte aj tento recept: 

Autor článku

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.