Nicejský šalát
5. 11. 2006, 1:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 13:17)

Zdroj: Archív
Pre 4 osoby, čas prípravy: 15 minút, čas varenia: 30 minút 350 g hovädzieho rezňa zo zadnej časti500 g menších nových zemiakov250 g mladej zelenej fazuľky250 g mladej žltej fazuľky1 šálka čerešňových paradajok1/2 šálky zmesi zelených a čiernych olívsoľmleté čierne korenie 1/4 ČL provensalských byliniek2 PL posekanej pažítky2 PL posekanej petržlenovej vňate2 PL olivového oleja1 PL červeného vínneho octu2 ČL dijonskej horčice4 šálky špenátových lístkov (nemusí byť)4 šálky potrhaných šalátových listov
POSTUP: 1. Mäso posolíme, okoreníme, posypeme provensalskými bylinkami a odložíme nabok. Zemiaky varíme v šupke 10 minút, potom pridáme fazuľku a ešte 5 minút varíme. Ak zelenina ešte nie je mäkká, môžeme variť aj dlhšie. Potom scedíme a prelejeme studenou vodou. 2. V mise zmiešame zemiaky, fazuľku, prekrojené paradajky, olivy, pažítku a petržlenovú vňať. Odložíme nabok. 3. Na ohni rozohrejeme teflónovú panvicu a rezeň z každej strany pražíme niekoľko minút. Vyberieme na tanier a necháme 5 minút odpočívať. 4. V uzatváracom pohári zmiešame olej, vínny ocot, horčicu a 2 PL vody. Dochutíme soľou aj čiernym korením a dôkladne pretrasieme. 5. Rezeň pokrájame na rezančeky a pridáme do misy k zelenine. Šťavu z mäsa vlejeme do dresingu, premiešame a nalejeme do misy. V inej mise zmiešame špenátové a šalátové listy. Na ne naložíme mäso so zeleninou a hneď podávame.