Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nie je olej ako olej! Aký sa hodí na šalát či na fritovanie a ktorý je dobrý do lahodnej majonézy?

Olivový olej - elixír zdravia

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Na trhu je toľko druhov oleja a zo všetkých strán nám radia, aký je najlepšie použiť, že z toho môže byť spotrebiteľ „paf“.

Nie je olej ako olej a zorientovať sa v nich je dakedy ťažké, ale nie nemožné.

Slnečnicový olej

Chuť: jemná

Jedlá: neutrálny základ pre všetky jedlá, hodí sa do majonéz, na fritovanie, ale aj na pečenie mafinov.

Bod prepálenia: rafinovaný 225 °C, za studena lisovaný 107 °C

Dobré vedieť: za studena lisovaný olej sa dá využiť na zjemnenie jedla, alebo do šalátov. Rafinovaný olej je vhodný na pečenie a varenie.

Repkový olej

Chuť: neutrálna

Jedlá: rôzne, zemiakový šalát, placky, omáčky, stejky, guláš

Bod prepálenia: rafinovaný 220 °C

Dobré vedieť: ak si vyberiete tento olej na pečenie, tak má neutrálnu chuť. Zas studena lisovaná varianta je vhodná na zjemnenie jedla a na dresingy.

Olivový olej

Chuť: korenistá až ovocná

Jedlá: mediteránne jedlá ako ryby a mušle, pečená zelenina, paradajková omáčka, pesto, chlieb

Bod prepálenia: rafinovaný 200-220 °C, za studena lisovaný 130-180 °C

Dobré vedieť: charakteristická chuť, za studena lisovaného olivového oleja sa hodí k predjedlám a šalátom. Taktiež je dobrý na špízy a pečené zemiaky. Na fritovanie a grilovanie však použite rafinovaný olej.

Sezamový olej

Chuť: pikantná, silná

Jedlá: rýchle jedlá na panvici, hovädzie mäso, tofu, kapustový šalát

Bod prepálenia: 177 °C

Dobré vedieť: pozor pri zaváraní, prebije všetky chute. Svetlý olej sa získava z neopečených semien.

Tekvicový olej

Chuť: intenzívna oriešková

Jedlá: tekvica na všetky spôsoby, šaláty, dezerty

Bod prepálenia: 120 °C

Dobre vedieť: Kupujte vždy čistý olej, bez príchutí a bez miešania s inými olejmi.

Kokosový olej

Chuť: jemná kokosová chuť, pri izbovej teplote má pevnú konzistenciu

Jedlá: kari, zeleninové panvice, banánový chlieb, ovocné guľky

Bod prepálenia: 194 °C

Dobré vedieť: nepomýľte si kokosový olej na fritovanie s kokosovým olejom za studena lisovaným.

Ľanový olej

Chuť: oriešková, náznak vône po sene

Jedlá: tvaroh so zemiakmi, studená uhorková polievka, uhorkový šalát, zeleninové smoothies

Bod prepálenia: 107 °C

Dobré vedieť: kupujte malé fľašky, aby nezatuchol, uchovávajte v chladničke a čo najrýchlejšie spotrebujte.

Repkový olej

Chuť: neutrálna

Jedlá: rôzne, zemiakový šalát, placky, omáčky, stejky, guláš

Bod prepálenia: rafinovaný 220 °C

Dobre vedieť: ak si vyberiete tento olej na pečenie, tak má neutrálnu chuť. Zas studena lisovaná varianta je vhodná na zjemnenie jedla a na dresingy.

Aký použiť a kedy?

- Oleje, ktoré sa lisujú za studena, sa vyrábajú lisovaním olív, orechov alebo semien bez pôsobenia vysokej teploty. Tak sa zachovávajú vitamíny, chuť a farba. Označujú sa ako panenské a extra panenské oleje a používajú sa pri teplote 107°C-190°C.

- Pri rafinovanom oleji sa surovina sa zahreje, tlakom sa uvoľnia olejnaté látky, ktoré sa zmiešajú s prímesou, ktorá odstráni nežiadúce prvky ako napríklad kyslosť. Rafinovaný olej stráca výrobou svoju farbu a vôňu. Zato vydrží dlhšie a dá sa použiť pri tepelnej úprave s vyššou teplotou až nad 200°C.

Vyberáme pre vás niečo PLUS