Nie je olej ako olej! Aký sa hodí na šalát či na fritovanie a ktorý je dobrý do lahodnej majonézy?
25. 7. 2017, 13:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 12:14)

Zdroj: Shutterstock
Na trhu je toľko druhov oleja a zo všetkých strán nám radia, aký je najlepšie použiť, že z toho môže byť spotrebiteľ „paf“.

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock

Zdroj: Shutterstock
Galéria k článku
Nie je olej ako olej a zorientovať sa v nich je dakedy ťažké, ale nie nemožné.
Slnečnicový olej
Chuť: jemná
Jedlá: neutrálny základ pre všetky jedlá, hodí sa do majonéz, na fritovanie, ale aj na pečenie mafinov.
Bod prepálenia: rafinovaný 225 °C, za studena lisovaný 107 °C
Dobré vedieť: za studena lisovaný olej sa dá využiť na zjemnenie jedla, alebo do šalátov. Rafinovaný olej je vhodný na pečenie a varenie.
Repkový olej
Chuť: neutrálna
Jedlá: rôzne, zemiakový šalát, placky, omáčky, stejky, guláš
Bod prepálenia: rafinovaný 220 °C
Dobré vedieť: ak si vyberiete tento olej na pečenie, tak má neutrálnu chuť. Zas studena lisovaná varianta je vhodná na zjemnenie jedla a na dresingy.
Olivový olej
Chuť: korenistá až ovocná
Jedlá: mediteránne jedlá ako ryby a mušle, pečená zelenina, paradajková omáčka, pesto, chlieb
Bod prepálenia: rafinovaný 200-220 °C, za studena lisovaný 130-180 °C
Dobré vedieť: charakteristická chuť, za studena lisovaného olivového oleja sa hodí k predjedlám a šalátom. Taktiež je dobrý na špízy a pečené zemiaky. Na fritovanie a grilovanie však použite rafinovaný olej.
Sezamový olej
Chuť: pikantná, silná
Jedlá: rýchle jedlá na panvici, hovädzie mäso, tofu, kapustový šalát
Bod prepálenia: 177 °C
Dobré vedieť: pozor pri zaváraní, prebije všetky chute. Svetlý olej sa získava z neopečených semien.
Tekvicový olej
Chuť: intenzívna oriešková
Jedlá: tekvica na všetky spôsoby, šaláty, dezerty
Bod prepálenia: 120 °C
Dobre vedieť: Kupujte vždy čistý olej, bez príchutí a bez miešania s inými olejmi.
Kokosový olej
Chuť: jemná kokosová chuť, pri izbovej teplote má pevnú konzistenciu
Jedlá: kari, zeleninové panvice, banánový chlieb, ovocné guľky
Bod prepálenia: 194 °C
Dobré vedieť: nepomýľte si kokosový olej na fritovanie s kokosovým olejom za studena lisovaným.
Ľanový olej
Chuť: oriešková, náznak vône po sene
Jedlá: tvaroh so zemiakmi, studená uhorková polievka, uhorkový šalát, zeleninové smoothies
Bod prepálenia: 107 °C
Dobré vedieť: kupujte malé fľašky, aby nezatuchol, uchovávajte v chladničke a čo najrýchlejšie spotrebujte.
Repkový olej
Chuť: neutrálna
Jedlá: rôzne, zemiakový šalát, placky, omáčky, stejky, guláš
Bod prepálenia: rafinovaný 220 °C
Dobre vedieť: ak si vyberiete tento olej na pečenie, tak má neutrálnu chuť. Zas studena lisovaná varianta je vhodná na zjemnenie jedla a na dresingy.
Aký použiť a kedy?
- Oleje, ktoré sa lisujú za studena, sa vyrábajú lisovaním olív, orechov alebo semien bez pôsobenia vysokej teploty. Tak sa zachovávajú vitamíny, chuť a farba. Označujú sa ako panenské a extra panenské oleje a používajú sa pri teplote 107°C-190°C.
- Pri rafinovanom oleji sa surovina sa zahreje, tlakom sa uvoľnia olejnaté látky, ktoré sa zmiešajú s prímesou, ktorá odstráni nežiadúce prvky ako napríklad kyslosť. Rafinovaný olej stráca výrobou svoju farbu a vôňu. Zato vydrží dlhšie a dá sa použiť pri tepelnej úprave s vyššou teplotou až nad 200°C.