Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Nie každý hrniec sa hodí na všetko, v tom správnom bude jedlo oveľa lepšie! Tipy, ako si vybrať

Vyberte si ten správny hrniec!

Zdroj: Shutterstock

Reklama

Ako si vybrať správny hrniec, aby uvarené jedlo ešte viac chutilo?

Aj vy pri varení hádžete všetko do hrnca, ktorý je práve poruke? Nerobte to! Nie každý hrniec sa hodí na všetko. Ak budete dávať dôraz na to, čo v akom hrnci varíte, zistíte, že výsledok bude lepší.

Hliník - ak ide o rýchlosť

Hliník vedie teplo až desaťkrát lepšie ako oceľ – ale rovnako rýchlo ju odvádza. Práve preto je hliníkový riad najvhodnejší, keď napríklad potrebujete rýchlo uvariť vodu, aby ste ju následne hneď mohli použiť. Pre svoju malú váhu je obľúbený najmä pri kempovaní.

Meď - šetrí energiu a drží teplo

Kov je najlepší vodič tepla zo všetkých materiálov. Kto varí v medených hrncoch, dokáže ušetriť až 40 percent energie. Reaguje totiž okamžite na teplotné zmeny. Vďaka tomu je meď ideálnou voľbou k pomalému vareniu a duseniu. Okrem toho drží teplo, a preto pokrmy v nej uzavreté ostanú dlho teplé. Kvalitné hrnce majú zvnútra vrstvu z ušľachtilej ocele. Jedno jediné mínus: Tento riad nie je lacná záležitosť.

Zdroj: Shutterstock

Aby nám hrnce poslúžili niekoľko rokov, je potrebné správne ich udržiavať.

Oceľový smalt - ideálny pre fondue

Vďaka svojmu skoro bezpórovitému povrchu sa tento riad ľahko čistí. A keď­že je robustný, hodí sa na prípravu pokrmov, ktoré musia byť dlho zohrievané, ako napríklad fondue.

Liatina - pečené je pekne chrumkavé

Hrnce z liatiny držia teplo aj ho rovnomerne rozvádzajú – ideálne riešenie k pečeniu a vyprážaniu.

Tip: Liatina má sklon k hrdzaveniu. Preto hrnce z tohto materiálu po usušení natrite tenkou vrstvičkou jedlého oleja.

Zdroj: Shutterstock

Ako sa o riad správne starať?

Smaltové hrnce - nie sú zastaralé

Znovu v kurze: S pekným moderným vzhľadom sú smaltové hrnce ideálne na servírovanie pokrmov priamo na jedálenský stôl. Ďalším plusom je, že sa ľahko čistia. Pripálené zvyšky jedla sa dajú jednoducho odstrániť, a preto sa tento riad hodí napríklad na praženie mletého mäsa pri príprave bolonskej omáčky.

Ušľachtilá oceľ - na prípravu zeleniny

Variť, dusiť, pripravovať stratené vajcia – pre riad z ušľachtilej ocele žiaden problém.

Tip: Kvalitné modely majú dvojité dno, ktoré teplo lepšie vedie a hlavne ho aj dlhšie udrží – a vaše jedlo zostane dobre teplé aj pre toho najväčšieho oneskorenca.

Zdroj: Shutterstock

Ako sa šikovne zbaviť masti v polievke?

Vyberáme pre vás niečo PLUS