Aj vy pri varení hádžete všetko do hrnca, ktorý je práve poruke? Nerobte to! Nie každý hrniec sa hodí na všetko. Ak budete dávať dôraz na to, čo v akom hrnci varíte, zistíte, že výsledok bude lepší.

Hliník - ak ide o rýchlosť

Hliník vedie teplo až desaťkrát lepšie ako oceľ – ale rovnako rýchlo ju odvádza. Práve preto je hliníkový riad najvhodnejší, keď napríklad potrebujete rýchlo uvariť vodu, aby ste ju následne hneď mohli použiť. Pre svoju malú váhu je obľúbený najmä pri kempovaní.

Meď - šetrí energiu a drží teplo

Kov je najlepší vodič tepla zo všetkých materiálov. Kto varí v medených hrncoch, dokáže ušetriť až 40 percent energie. Reaguje totiž okamžite na teplotné zmeny. Vďaka tomu je meď ideálnou voľbou k pomalému vareniu a duseniu. Okrem toho drží teplo, a preto pokrmy v nej uzavreté ostanú dlho teplé. Kvalitné hrnce majú zvnútra vrstvu z ušľachtilej ocele. Jedno jediné mínus: Tento riad nie je lacná záležitosť.

Aby nám hrnce poslúžili niekoľko rokov, je potrebné správne ich udržiavať.
Aby nám hrnce poslúžili niekoľko rokov, je potrebné správne ich udržiavať.
Zdroj: Shutterstock