Nie každý hrniec sa hodí na všetko, v tom správnom bude jedlo oveľa lepšie! Tipy, ako si vybrať
14. 5. 2019, 18:00 (aktualizované: 11. 7. 2024, 11:23)

Zdroj: Shutterstock
Ako si vybrať správny hrniec, aby uvarené jedlo ešte viac chutilo?
Aj vy pri varení hádžete všetko do hrnca, ktorý je práve poruke? Nerobte to! Nie každý hrniec sa hodí na všetko. Ak budete dávať dôraz na to, čo v akom hrnci varíte, zistíte, že výsledok bude lepší.
Hliník - ak ide o rýchlosť
Hliník vedie teplo až desaťkrát lepšie ako oceľ – ale rovnako rýchlo ju odvádza. Práve preto je hliníkový riad najvhodnejší, keď napríklad potrebujete rýchlo uvariť vodu, aby ste ju následne hneď mohli použiť. Pre svoju malú váhu je obľúbený najmä pri kempovaní.
Meď - šetrí energiu a drží teplo
Kov je najlepší vodič tepla zo všetkých materiálov. Kto varí v medených hrncoch, dokáže ušetriť až 40 percent energie. Reaguje totiž okamžite na teplotné zmeny. Vďaka tomu je meď ideálnou voľbou k pomalému vareniu a duseniu. Okrem toho drží teplo, a preto pokrmy v nej uzavreté ostanú dlho teplé. Kvalitné hrnce majú zvnútra vrstvu z ušľachtilej ocele. Jedno jediné mínus: Tento riad nie je lacná záležitosť.
Zdroj: Shutterstock
Aby nám hrnce poslúžili niekoľko rokov, je potrebné správne ich udržiavať.
Oceľový smalt - ideálny pre fondue
Vďaka svojmu skoro bezpórovitému povrchu sa tento riad ľahko čistí. A keďže je robustný, hodí sa na prípravu pokrmov, ktoré musia byť dlho zohrievané, ako napríklad fondue.
Liatina - pečené je pekne chrumkavé
Hrnce z liatiny držia teplo aj ho rovnomerne rozvádzajú – ideálne riešenie k pečeniu a vyprážaniu.
Tip: Liatina má sklon k hrdzaveniu. Preto hrnce z tohto materiálu po usušení natrite tenkou vrstvičkou jedlého oleja.
Zdroj: Shutterstock
Ako sa o riad správne starať?
Smaltové hrnce - nie sú zastaralé
Znovu v kurze: S pekným moderným vzhľadom sú smaltové hrnce ideálne na servírovanie pokrmov priamo na jedálenský stôl. Ďalším plusom je, že sa ľahko čistia. Pripálené zvyšky jedla sa dajú jednoducho odstrániť, a preto sa tento riad hodí napríklad na praženie mletého mäsa pri príprave bolonskej omáčky.
Ušľachtilá oceľ - na prípravu zeleniny
Variť, dusiť, pripravovať stratené vajcia – pre riad z ušľachtilej ocele žiaden problém.
Tip: Kvalitné modely majú dvojité dno, ktoré teplo lepšie vedie a hlavne ho aj dlhšie udrží – a vaše jedlo zostane dobre teplé aj pre toho najväčšieho oneskorenca.
Zdroj: Shutterstock
Ako sa šikovne zbaviť masti v polievke?