Preskočiť na hlavný obsah
Reklama

Niečo dobré pod zub pred obedom či večerou: Malé dobroty vás nezaťažia a dodajú vám energiu

Zeleninová miska

Zdroj: archív Dobré jedlo

Reklama
Petra Mitringová

Petra Mitringová

redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy

Aj vás často prepadáva chuť na niečo chutné, no do obeda alebo večere je ešte ďaleko? Máme pre vás skvelé recepty na malé dobroty, ktoré vás nezaťažia a dodajú vám energiu.

Video Player is loading.
Stream Type LIVE
Advertisement
Current Time 0:00
Duration 0:00
Remaining Time 0:00
Loaded: 0%
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected
    FAŠÍRKY 5x inak: LACNÁ VEČERA na celý týždeň, vyskúšajte!

    Raw energetické guľôčky

    45 kúskov

    NA BRUSNICOVO-POMARANČOVÉ:

    ● 100 g odkôstkovaných datlí● 50 g sušených brusníc● 50 g mletých mandlí● 1 ČL pomarančovej kôry● 2 PL roztopeného kokosového oleja● rozmixované pistácie na obalenie

    NA KAKAOVO-ORECHOVÉ:

    ● 60 g vlašských orechov● 2 PL kakaa● 60 g odkôstkovaných fíg● 30 g pistácií● 30 g goji● kakao na obalenie

    NA MARHUĽOVÉ:

    ● 100 g sušených marhúľ● 50 g hrozienok● 50 g mletých mandlí● 2 PL strúhaného kokosu● 1 ČL ľanových semienok● 1 ČL vanilkového extraktu● štipka škorice● kokos na obalenie

    Všetky tri druhy pripravíme veľmi jednoducho. Suroviny rozmixujeme a zo zmesi tvarujeme guľôčky. Ak je zmes príliš suchá, pridáme trocha vody. Hotové guľôčky obalímev rozmixovaných orechoch, lyofilizovaných malinách, kakau, kokose, strúhanej čokoláde podľa chuti.

    Čas prípravy: 20 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Raw energetické guľôčky

    Falafel

     15 kúskov

    NA FALAFEL:

    180 g sušeného cícera● 1 menšia cibuľa● 1 veľká hrsť petržlenovej vňate● 1 veľká hrsť koriandrovej vňate● 2 strúčiky cesnaku● 1 ČL rímskej rasce● štipka kardamomu● 2 až 5 PL cícerovej múky● olej na smaženie

    NA DRESING:

    ● 200 g hustého jogurtu● petržlenová vňať● pažítka● koriander● soľ● korenie

    Sušený cícer dáme na noc do vody. Na druhý deň ho opláchneme a presypeme do mixéra. Pridáme cibuľu, petržlenovú aj koriandrovú vňať, cesnak, rascu, kardamom, soľ, korenie podľa chuti a premixujeme. Potom zmes premiešame s cícerovou múkou a prikrytú dáme na 30 minút do chladničky. Odstátu zmes premiešame, a ak je príliš mokrá, pridáme ešte trocha cícerovej múky. Keď je suchá, prilejeme vodu alebo citrónovú šťavu. Rukou tvarujeme guľôčky a z každej strany ich dozlatista opečieme na panvici s olejom. K falafelu podávame dresing, ktorý jednoducho vymiešame zo všetkých surovín.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas odležania: 30 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Falafel s bylinkovým dresingom

    Šalátový wrap s humusom a arašidovou omáčkou  

    2 až 3 porcie

    ● 3 PL quinoy● listy hlávkového šalátu● hrsť nasekaných nesolených arašidov● 1 stredne veľká mrkva● 1 stredne veľká uhorka● 1/3 malej červenej kapusty● koriandrová vňať

    NA HUMMUS:

    ● 1 plechovka cícera v slanom náleve● 1 strúčik cesnaku● 2 až 3 PL olivového oleja● 5 PL tahini (pasta zo sezamových semiačok)● soľ● pár kvapiek citrónovej šťavy

    NA OMÁČKU:

    ● 3 PL arašidového masla● 1 PL sójovej omáčky● 1/2 PL ryžového octu● 5 PL vody● 1/2 strúčika cesnaku

    Quinou prelejeme vriacou vodou a scedíme. Opäť vsypeme do vriacej osolenej vody a uvaríme domäkka. Odložíme bokom, aby vychladla. Pripravíme hummus. Cícer zlejeme zo slaného nálevu, nálev odložíme. Všetky suroviny na hummus dáme do mixéra a rozmixujeme na hladkú hmotu. Ak je príliš hustá, prilejeme ešte nálev. Dochutíme soľou, korením aj citrónovou šťavou. Urobíme arašidovú omáčku. Dáme do misky všetky suroviny a dobre vymiešame. Polo- žíme na seba niekoľko listov šalátu a každý z kratšej strany potrieme poriadnou lyžicou hummusu. Posypeme uvarenou quinoou a nase- kanými arašidmi. Ďalej poukladáme mrkvu, uhorku, kapustu nakrájanú na tenké pásiky a pridáme lístky koriandra. Opatrne zavinieme do wrapu a podávame s arašidovou omáčkou.

    Čas prípravy: 35 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Šalátový wrap s humusom a arašidovou omáčkou

    Ryžové závitky SO ZELENINOU A S REZANCAMI

    8 kúskov

    ● 1 stredne veľká mrkva● 1 mango● 1/2 uhorky● 40 g ryžových rezancov● 8 ryžových plátkov● zopár lístkov mäty● zopár lístkov koriandra● voda

    NA OMÁČKU:

    ● 4 PL ryžového octu● 4 PL rybacej omáčky● 1 šálka vody● 1 PL trstinového cukru● 1 prelisovaný strúčik cesnaku● 1 nasekaná paprička čili

    Mrkvu, mango a uhorku nakrájame na tenké prúžky. Ryžové rezance uvaríme podľa návodu. Ryžové plátky namočíme do vody a položíme na vlhkú utierku. Na každý plátok poukladáme 3 až 4 lístky mäty (závisí od veľkosti lístkov), na ne dáme uhorku, mrkvu, mango, trochu ryžových rezancov, zopár lístkov koriandra a pevne zabalíme do závitka. Na omáčku zmiešame všetky suroviny. Podávame k naplneným závitkom.

    Čas prípravy: 25 minút

    Zdroj: archív Dobré jedlo

    Ryžové závitky so zeleninou a s rezancami

    Zeleninová MISKA

    2 porcie

    ● 200 g hnedej ryže natural● 2 malé cukety● 100 g brokolice● 100 g hrášku● 100 g baby špenátu● 1/2 uhorky nakrájanej na kolieska● 1 avokádo● soľ● mleté čierne korenie

    NA DRESING:

    2 PL mandľového masla● 2 PL jablkového octu● 2 PL olivového oleja● 1 ČL javorového sirupu● čierne sezamové semiačka● štipka soli

    Ryžu uvaríme v osolenej vode. Cuketu umyjeme a škrabkou z nej krájame pásiky. Zvinieme ich do roliek. Brokolicu dáme na 2 až 3 minúty do vriacej osolenej vody, na chvíľu pridáme aj hrášok. Scedíme a necháme vychladnúť. Pripravíme dresing. Zmiešame naň všetky suroviny. Do misky nasypeme ryžu, uložíme listy čerstvého špenátu a všetku zeleninu. Pokvapkáme dresingom a môžeme podávať.

    Čas prípravy: 15 minút
    Čas varenia: 15 minút

    Vyberáme pre vás niečo PLUS

    Autor článku

    Petra Mitringová

    redaktorka týždenníka Nový Čas pre ženy
    Nový Čas pre ženy má sprevádza skoro celý dospelý život. Ako mnoho z vás aj ja som s ním vyrástla. Začínala som tu ako mladé dievča hneď po vysokej škole a som tu dodnes. Za ten čas som sa niekoľkokrát zamilovala, vydala a stala sa dvojnásobnou mamou. A ako som rástla, menili sa aj moje záujmy. Dnes pre vás vyberám tie najchutnejšie dobroty na stranách o varení, poradím ako schudnúť a prezradím nejakú tú pikošku o svetových celebritách. Písať pre vás a možno vám tak spríjemniť deň ma totiž veľmi baví.